Хардуерът ми навърши 5 години и се замислих за нов, причината - все по-зверските изисквания на съвременни тежки игри към него. Призля ми от мисълта от нови хардуерни ъпгрейди и изливане на една кофа пари, пак. Кат ми се подкосиха краката, седнах, но и се замислих - що пък трябва да се ъпгрейдвам пак? Наскоро пробвах cloud gaming и ми се стори приличен.
Реших да разширя проучването си и включих наличния около мен хардуер в тестовете си дали става за cloud gaming.
В шок съм - става!!
ПЦ-та, които не мога да продам и за 5 лв - стават за тежък cloud gaming на FHD качество и High настройки!!
Тестова постановка:
- тествани облаци - Stadia & GeForce;
- начин на тестване - през Google Chorme/MS Edge, нищо под формата на cloud приложения не се инсталира локално, игрите също не се инсталират локално;
- операционна система - Linux 64bit;
- тествана игра - Destiny 2 - интезивен мултиплеър шутер, на високи (High) настройки, FHD качество;
- участниците в тестовете със CPU/GPU съответни бенчмаркове в сравнение със новата хардуерна цел - Intel 12700/RTX 3080.

Резултати от тестването на конфигурациите:
1. UV7300/G45(shared video) - отлично видео качество, голяма лаговост на управление, на практика играта е невъзможнo да се играе. Явно двупроцесорният ULV на 1.3 GHz се задавя с обработката на мишка и клавиатура.
2. Е8200/HD4850(dedicated video) отлично видео качество, спорна лагавост - когато няма движещи се странични обекти е ОК, но при повече - играта започва да лагва, не в обектите, а в управлението на мишка и клавиатура. Явно този процесор с CPU бенчмарк 1000 e на границата за приемливост.
3. J5005/HD605(shared video) - отлично видео качество, абсолютно никакви лагове. С CPU бенчмарк 3000 и 4-ядрен процесор, качеството е същото както в т.4. Ако тогава го имаше тоя cloud gaming, май нямаше да ръся пари по т.4
4. R1700/GTX1660S(dedicated video) - отлично видео качество, абсолютно никакви лагове.
Изводи от тестовете:
1. Моделът на видеото няма никакво значение за FHD гейминг, даже това от т.1 с уникално смешния бенчмарк става.
2. Моделът на процесора е от ключово значение - единият двуядрен Е8200 - условно се справя, другият двуядрен UV7300 - хич.
3. Размерът на паметта RAM - няма никакво значение, единствено трябва да е над 4 GB RAM, за да работи безпроблемно браузерът. Пропуснах да направя скрийншотове от натоварването, но HTOP показваше 2.7 ГБ RAM заета памет при играта на Xfce десктоп.
4. Размерът и видът на диска няма абсолютно никакво значение. Нещо повече - тестът по т.2 го направих от Live флашка, без диск в компа.
Генерален извод:
За геймене в cloud-a на тежки съвременни игри е необходима компютърна конфигурация с изисквания:
Минимални: 2-ядрено CPU с CPU benchmark над 1000, вградено видео, RAM над 4 GB размер, Linux OS, Google Chrome/MS Edge браузер.
Препоръчителни: 4-ядрено CPU с CPU benchmark над 3000, вградено видео, RAM над 4 GB размер, Linux OS, Google Chrome/MS Edge браузер.
Ако се изисква и 4K гейминг - се добавя и подходяща за това видеокарта.
Разбира се cloud gaming-ът си има и една главна слабост - не всички игри ги има в него - общо взето към момента ~= 10% от всички игри в сравнение с каталога на Steam и предимно най-известните. Но пък кой ли ще ги играе всички игри от друга страна? В същото време макар и беден на бройка към момента, каталогът на cloud gaming-a непрекъснато се разширява, на практика удвоява на година.
И идва основният въпрос от темата - каква е цената?
Смятах, смятах - пари за нов компютър под 2500 ойро не мога да ги докарам - и това само за CPU/GPU/MB/PSU, а RAM и дискове са от старата конфигурация, мониторът също. Плюс 360 лв годишно за ток да го раним тоя проекто-калорифер.

В същото време в cloud-a:
GeForce - 100 ойро годишно за FHD/High качество или 200 ойро годишно за 2k/4k Utra качество.
Stadia - 0 ойро годишно за FHD/High качество или 120 ойро годишно за 2k/4k Utra качество.
Нещата за мен са вече ясни:
Ерата на набутването с хардуерни ъпгрейди за мен приключи.
Започвам Ерата на отбутването с cloud gaming.

Въпросът Windows vs Linux gaming за мен става безпредметен.
Въпросът за мен вече е кога локалният ми гейминг ще се трансформира напълно в облачен.