Здравейте! Вероятно използвате блокиращ рекламите софтуер. В това няма нищо нередно, много хора го правят. |
Но за да помогнете този сайт да съществува и за да имате достъп до цялото съдържание, моля, изключете блокирането на рекламите. |
Ако не знаете как, кликнете тук |
Геймърски случайни неща
- Mozo
- Skynet Cyber Unit
- Регистриран: пет юни 01, 2007 14:18
Re: Геймърски случайни неща
От порта е. Пусни си Left 4 Dead и гледй сеир. За жалост повечето Linux портове са доста калпави и хората дори ги и играят през Wine, защото вървят по-добре. Първият пример, който ми изскача е Sid Meier's Civilization VI.
Прочетено: 8342 пъти

- tmp_ZMx2fK6aL4
- Ветеран
- Регистриран: пон фев 21, 2022 15:29
Що така си недоволен от Aspyr? При мен Civ V,BE,VI си вървят прекрасно под Линукс.
Hardware: Windows 11 Incompatible Certified!
- Валсо
- Дарител
- Регистриран: нед мар 03, 2019 20:29
- Контакти:
Това не съм го играл никога, толкова ли е зле под линукс?
А като каза линукс портове, се сетих за една игра, която под уиндоус никога не съм могъл да я играя на високи настройки, докато под линукс (нейтив), не ултра, ами мегаултра пускам и пак лети с 60+ кадъра: HL2.

Само ETS2 върви еднакво добре и под двете ОС, от версия 1.37 насам. 1.36 и назад само под линукс върви прекрасно, а под боза трябва да изключиш някои неща като Scaling, за да върви добре.
- Валсо
- Дарител
- Регистриран: нед мар 03, 2019 20:29
- Контакти:
Интрото на NFS HP2, пресъздадено в GTA 5. Според мен се е получило страхно, даже по-добре и от оригинала!

- tmp_ZMx2fK6aL4
- Ветеран
Днес с прискърбие установих, че с 12 годишния ми лаптоп не могат повече да се играят на задоволително ниво съвременни топ тежки графични игри на ultra, та и даже high графични настройки. За един лаптоп, даже и да е под Линукс ОС, настъпва момент, когато пада под чертата на хардуерна използваемост. Уви!
Железарски издържа, но софтуерно беше предаден ...
https://www.newegg.com/asus-ul20-series ... 6834220597
Железарски издържа, но софтуерно беше предаден ...
https://www.newegg.com/asus-ul20-series ... 6834220597
Тая ирония нещо не я хванах. Има ли контекст, който изпускам?
- tmp_ZMx2fK6aL4
- Ветеран
Никаква ирония няма, просто констатирам факта, че лаптопът ми вече е стар за гейминг за FPS (First Person Shooters) даже и под Linux.Е, да, същите тези топ тежки графични игри продължават да вървят без насичане и лагове на средни и ниски графични настройки, но удоволствието от красивата графика е вече безвъзвратно загубено.
За други игри като стратегии примерно обаче, ultra high графика продължава да е опция... все още.
За други игри като стратегии примерно обаче, ultra high графика продължава да е опция... все още.
с Intel GMA 4500MHD, Core2 Duo процесор и 2 гигабайта рам ли?
с колко 15 фпс вървят тия игри на low, ако въобще стартират с толкова рам? Или си я ъпгрейднал на 4............. 

- tmp_ZMx2fK6aL4
- Ветеран
Oo, имам 4 Гиги RAM, но за игрите ми стигат около 1.5 Гиги тотал с ОС-а.
FPS изкарвам на 120-130 на high настройки на HD(720p), проблемът е в лагавостта на мишка и клавиатура, като от тях се поучава и насечеността във FPS игрите. Професорът е слабото звено в обработката на играта, а не видеото. Въпреки това, като намаля на ниски и средни детайли графиката, му давам глътка въздух да се справя с играта в по-ниските графични режими.
П.С.
Сега се сетих, че има още варианти за оптимизация по OS-a.
Освен да му разкарам инсталирания Дебиан и го подменя с нещо още по минималистично - Alpine или даже TinyCore. И само X11, без всякакви DE/WM !

FPS изкарвам на 120-130 на high настройки на HD(720p), проблемът е в лагавостта на мишка и клавиатура, като от тях се поучава и насечеността във FPS игрите. Професорът е слабото звено в обработката на играта, а не видеото. Въпреки това, като намаля на ниски и средни детайли графиката, му давам глътка въздух да се справя с играта в по-ниските графични режими.
П.С.
Сега се сетих, че има още варианти за оптимизация по OS-a.
Освен да му разкарам инсталирания Дебиан и го подменя с нещо още по минималистично - Alpine или даже TinyCore. И само X11, без всякакви DE/WM !

- tmp_ZMx2fK6aL4
- Ветеран
Изобщо не !!
Но щом не ми вярваш на думите и сам можеш да да провериш, ако имаш Steam.
Избери си възможно най-слабата машина измежду тези, които имаш.
Избери си най-тежката игра измежду тези, които имаш в Steam.
и я пусни през MSEdge браузера си в cloud-a на Nvidia. Навярно може и през Google Chrome, но не съм го пробвал щото не ползвам Chrome.
https://www.nvidia.com/en-eu/geforce-now/download/
Не е необходимо да имаш NVidia карта на компа си.
Не е необходимо да инсталираш какъвто и да софт от Nvidia на компа си.
Няма значение дали си с Уиндоус или Линукс ОС на компа си.
Необходимо е обаче да имаш поне Free account в Geforce:
https://www.nvidia.com/en-eu/geforce-now/memberships/
както и да си свързал Steam account-a си към него - за да добавиш игрите, които искаш да стартираш оттам.
Избери си и най-близкия териториално Geforce cloud сървер - този в София, за да намалиш забавянията по трасето.
Free account-ът ти гарантира 1 час непрекъсната сесия за игра, и минимум GTX-1060 стрийм.
Възможно е обаче при по-ниско натоварване на клауда да попаднеш и на RTX-20XX cloud карта от първия платен план.
Stream-ът изисква минимум 25 Мбитс - нещо, което всеки има предполагам в днешно време.
И така - рънваш играта в Geforce Cloud през MSEdge бразузера, получаваш stream, който компа ти го изобразява на локалния пумрял стар комп, а управляваш през мишката и клавиатурата му.
Затова и заеманата памет е толкова ниска. Както ти споделих - Destiny2 при мен е 1.5ГБ тотал, барбар с ОС-а за high настройки. И като за капак от клауда играта зарежда по-бързо на този умрял лаптоп в сравнение с мощния ми десктоп с GTX-1660S.
Аз лично стигнах до заключението, че всякакви хардуерни ъпгрейди с цел мрежови игри (пък и всякакви други без VR такива) на личните компове вече са безсмислени и финансово неоправдани.
Е тва е съвсем друго нещо. Ти я стриймваш, не я "играеш" на компютъра..
- tmp_ZMx2fK6aL4
- Ветеран
Не баш
Стартираш я дистанционно, но я играеш локално.

Междувременно направих още по-дива оптимизация.
Вече и лаптоп не ми трябва.
Пуснах си Дестиниту на смартфона, и прехвърлих екрана на 40"-я си телевизор.
Управление през ОТГ геймпад.
Ще трябва да пробвам и през bluetooth клавиатура/мишка по-натам...
Друго си е да геймиш на 40" екран - никой не мое да ми се скрие сега

-
- Подобни теми
- Отговори
- Преглеждания
- Последно мнение
-
-
Пеевски: Подкрепяме правителството, за да прави добри неща за хората
от Mozo » чет апр 17, 2025 12:17 » в Любопитни новини - 0 Отговори
- 38 Преглеждания
-
Последно мнение от Mozo
чет апр 17, 2025 12:17
-
-
-
Смартфон мръсотия: Мобилните телефони са "уютен дом" за ужасни неща (ВИДЕО)
от Mozo » пет окт 25, 2024 12:14 » в Любопитни новини - 0 Отговори
- 138 Преглеждания
-
Последно мнение от Mozo
пет окт 25, 2024 12:14
-