Здравейте! Вероятно използвате блокиращ рекламите софтуер. В това няма нищо нередно, много хора го правят.

Но за да помогнете този сайт да съществува и за да имате достъп до цялото съдържание, моля, изключете блокирането на рекламите.

Ако не знаете как, кликнете тук

Колко копира Дан Браун

Литературен рай за библиофили.
Нова тема Отговори
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit
Регистриран: пет юни 01, 2007 14:18

Колко копира Дан Браун

Мнение от Mozo »

Две години преди "Шифърът на Леонардо" норвежки писател издава книга с доста сходен сюжет
Изображение
"Пазителите на завета" е на книжния пазар от днес
Копира или просто се учи Дан Браун?

Това е големия въпрос, пред който са изправени почитателите на разбулените религиозни мистерии, които вече са прочели книгата на Том Егеланд "Краят на кръга".

Романът излиза две години преди "Шифърът на Леонардо", но в двете книги има поразителни сходства. В основата е тезата, че Исус е бил женен за Мария Магдалена и двамата са имали потомство.

И в двата текста сред главните герои има албинос, а главната героиня се оказва едновременно последният жив потомък на Христос и Мария Магдалена и дъщерята/внучката на последния велик магистър на таен орден.

Срещу Дан Браун бяха отправени доста критики, че е използвал чужди текстове, за да напише "Шифърът на Леонардо" и единственият му принос е в това, че ги е направил по-достъпни за масовия читател.

"Краят на кръга" не е единствената книга, с която са открити сходства. "Светата кръв и свещеният Граал" също е сред "подобните" на световния бестселър на Браун.

Сега на български от издателство "Персей" (Perseus-Books.com) излиза новата книга на Егеланд "Пазителите на завета", в която авторът разплита исторически и религиозни загадки, свързани със Стария завет и личността на Мойсей.

Интригата се завърта около убийството на свещеник в Исландия, който е знаел тайната на древни ръкописи и искал да я разкрие на археолог. Единственото, което е успял да направи преди смъртта си, е да му изпрати сканирано копие.

Археологът обаче не е единственият, който проявява интерес към тази тайна...

Скандинавски медии неизменно сравняват написаното от Егеланд с Дан Браун и, разбираемо, приветстват норвежкия писател. Европейски издания също не пестят суперлативите, но избягват съпоставката.

Очакваният въпрос сега е какъв ще е сюжетът на следващият роман на Дан Браун.

Том Егеланд (TomEgeland.com) е журналист по професия. Работил е за един от водещите норвежки всекидневници - "Афтенпостен", както и за телевизионния канал TV2.

През 1988 г. дебютира с романа на ужасите "Пътека към миналото", в който се разказва историята на съвременна двойка, попаднала във викингската епоха.

Като негов литературен и пазарен пробив обаче се смята романът "Краят на кръга" (2001). Няколко години по-късно критици и читатели ще открият удивителните прилики между него и световния бестселър "Шифърът на Леонардо" (2003).

През 2006 г. Том Егеланд се отказва от високия си пост в TV2, за да се отдаде изцяло на писателската си кариера. Автор е на осем романа, преведени на 18 езика.

vesti.bg
Прочетено: 1042 пъти
Изображение
Потребителски аватар
drumata
Черногледец Храбър
Черногледец Храбър
Регистриран: пон апр 06, 2009 18:47
Контакти:

Re: Колко копира Дан Браун

Мнение от drumata »

Ако не е копирал Дан Браун, значи просто е дошло времето да се разкрият някои тайни и те са се мъчили да излязат на бял свят. :lol:
Изображение
Изображение

Има мъже, които с красноречието си превъзхождат жените, но нито един мъж не притежава красноречието на женските очи!
Потребителски аватар
MalamiR
Металист
Металист
Регистриран: нед мар 15, 2009 17:28

Мнение от MalamiR »

Има една книга - "Конспирацията". Има я в книжарници "Хеликон". Там може да прочетете колко яко копира Дан Браун от конспиративни теории и как само ги украсява. ;)

Throw me to the wolves and I will return leading the pack!

Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit
Регистриран: пет юни 01, 2007 14:18

Мнение от Mozo »

Да, аз за това не чета тъпотиите му ;) . Още повече, че никак, ама никак не си падам по масовите истерии.
Изображение
Потребителски аватар
Mouse
VIP
VIP
Регистриран: вт дек 29, 2009 17:10
Контакти:

Мнение от Mouse »

Дан Браун също като Джеймс Ролинс тръгна да копира начина на писане на Матю Райли.
До последната си, пресилено рекламирана книга, работите му бяха супер, но с последната се издъни.
Сякаш се изчерпа. Просто няма от къде да взима идеи освен от предходните си книги.

Прочетете "Метеоритът" - това е първата книга на Браун. На различна тематика и суууупер свежа :lol:
Плъхолюбител
Изображение
Колкото повече опознавам хората,
толкова повече обиквам животните!
Ангел
Ентусиаст
Ентусиаст
Регистриран: вт сеп 08, 2009 12:35

Мнение от Ангел »

Mause написа: Прочетете "Метеоритът" - това е първата книга на Браун. На различна тематика и суууупер свежа :lol:
Първата му книга е "Цифрова крепост".

По темата, не знам дали преписва и от кого, не ме и интересува особено доколко са истина книгите му - например от "Шестото клеймо" има какво да се научи за Ватикана и Рим - реални факти около устройството и организацията на католическата църква, информация за паметници, обекти и т.н, това ми е достатъчно, това се и старах да запомня.Харесвам ми просто заради увлекателния му стил на писане, истинския трилър...
Потребителски аватар
Mouse
VIP
VIP
Регистриран: вт дек 29, 2009 17:10
Контакти:

Мнение от Mouse »

Че то и от "Цифрова крепост" има какво да се научи. Поне аз, тъй като не съм математик.
Мога да поспоря по въпроса коя е първата ама е ненужно. Приемам, че ти си прав.
Говорим за Дан Браун и книгите му.
Плъхолюбител
Изображение
Колкото повече опознавам хората,
толкова повече обиквам животните!
Потребителски аватар
MalamiR
Металист
Металист
Регистриран: нед мар 15, 2009 17:28

Мнение от MalamiR »

Мен книгите на Дан Браун много ми допадат, нищо че копира. Радва ме как пише. :) Последната му книга например беше много добра - "Изгубеният символ".

Throw me to the wolves and I will return leading the pack!

Viktorina
Начинаещ
Регистриран: пет яну 22, 2010 00:33

Мнение от Viktorina »

и аз така чух за последната ама не съм я чела още. Mozo ме заинтригува с този Том Егеланд :) следващото ми четиво ще бъде или негово, или "Цифрова крепост" (отдавна й се каня)
Потребителски аватар
kim75
Академик
Академик
Регистриран: чет май 08, 2008 01:35

Мнение от kim75 »

Ангел написа:
Mause написа: Прочетете "Метеоритът" - това е първата книга на Браун. На различна тематика и суууупер свежа :lol:

По темата, не знам дали преписва и от кого, не ме и интересува особено доколко са истина книгите му - например от "Шестото клеймо" има какво да се научи за Ватикана и Рим - реални факти около устройството и организацията на католическата църква, информация за паметници, обекти и т.н, това ми е достатъчно, това се и старах да запомня.Харесвам ми просто заради увлекателния му стил на писане, истинския трилър...
Присъединявам се към мнението на Ангел, но този Егеланд и мен ме заинтригува.
Изображение
This is not the end,my only friend!I hope I´ll see you again!!!
Жорката
Доктор
Доктор
Регистриран: пет мар 26, 2010 00:05

Мнение от Жорката »

Ангел написа:

Първата му книга която бях прочел беше клеймото. Невероятна книга грабва и не оставя докато не я прочетеш. Държите в напрежение до последната секунда. След това дойде прехваленият "Шифърът на Леонардо". Очаквах още повече, но уви, в сравнение с "Шестото Клеймо", Шифърът е много блудкава, предсказуема и неинтригуваща. Като цяло "Шестото Клемо" като че ли си остава най-доброто му постижение.

Колкото до Том Егеланд, в момента се очаква третия роман за археолога Бьорн Белтьо - "Евангелието на Луцифер".
А личното ми мнение че ако продължава да пише така, той се очертава супер интригуващ. Единственото което дразни малко в началото е писането в аз-форма ("Краят на кръга", "Пазителите на завета") но като се потопите в историята това спира да се набива на очи.
[web]http://swfchan.org/1179/helikopter.swf.html[/web]
Жорката
Доктор
Доктор
Регистриран: пет мар 26, 2010 00:05

Мнение от Жорката »

Завърших тази сутрин "Пазителите на завета". Просто е невероятна!!! С нетърпение очаквам "Евангелието на Луцифер"!
[web]http://swfchan.org/1179/helikopter.swf.html[/web]
Потребителски аватар
todor_bg
Регистриран
Регистриран: пон май 10, 2010 19:48

Мнение от todor_bg »

А при мен беше обратното Жорка. :) Първо прочетох "Шифърът на Леонардо" а след това и "Шестото клеймо".Но шифъра ми беше по-интересна.Точно както някой каза по-горе че просто разпали интереса ми и ме държа в напрежение.А клеймото също беше интересна спор няма,но не чак толкова според мен. ;)
RainyDay
Регистриран
Регистриран: чет юли 30, 2009 17:41

Мнение от RainyDay »

еее аз пък много го харесвам, разбихте ми представите за човечеца :sad:
но пък какво толкова не е първият такъв случай, всеки краде от някъде нещо :lol:
Fly
Open up the part of you
that wants to hide away
You can shine,
Forget about the reasons
why you can't in life,
And start to try,
cause it's your time,
Time to fly.

:туптящо сърце: :туптящо сърце: :туптящо сърце: :туптящо сърце: :туптящо сърце: :туптящо сърце: :туптящо сърце:
Нова тема Отговори

• Подобни теми
    Отговори
    Преглеждания
    Последно мнение

Върни се в “Книги”