Здравейте! Вероятно използвате блокиращ рекламите софтуер. В това няма нищо нередно, много хора го правят.

Но за да помогнете този сайт да съществува и за да имате достъп до цялото съдържание, моля, изключете блокирането на рекламите.

Ако не знаете как, кликнете тук

Съвет за избор на малък по размери рутер  [РЕШЕНА]

feed Процесор, дънна платка, видео карта, RAM памет, захранващ блок, твърд диск, компютърна кутия.
Потребителски аватар
Shaker
Доктор
Доктор
Регистриран: нед дек 06, 2009 20:18

Съвет за избор на малък по размери рутер

Мнение от Shaker »

Трябва ми вашия съвет за избор на рутер, но имам един огромен проблем. Имам една кутия с вратичка в стената, където са прокарали UTP кабели. Мястото е супер малко за рутер - 25х15. От А1 като ми вързаха" интернета и ми монтираха някакъв голям Tp-Link и го заебаха така в опаквката на земята (виж по-долу на снимката), защото не се побира. А1 не желаят да ми заменят рутера (TP-Link) с някакъв техен настроен малък рутер като Mikrotik.
Гледам за някакви малки рутери с цена/качество, ама освен Микротик, то друго нищо не намирам компактно. Микротик рутерите са супер, ама се чудя какъв да взема. Мога да настройвам Mikrotik и знам как работят. Имам три варианта:

1.Ethernet рутер на Микротик (без WiFi) на входа и на една от розетките в стаите да свържа рутера на А1 по статичен IP адрес (рутерите на A1 взимат динамични IP адреси през VLAN).

2. Рутерът на A1 (TP Link) да го махна изцяло и да сложа Микротик wireless рутер в онова място на снимката. Просто ми трябва WiFi в апартамента задължително.

3. Ethernet рутера + някакъв USB Wifi dongle, който да е съвместим с RouterOS... (За незнаещите, Микротиците имат USB порт/портове.

Спрял съм се на следните Микротик рутери, които са идеални по размери:

1. https://mikrotik.com/product/hex_2024 - само Ethernet
2. https://mikrotik.com/product/hap_ax2 - Ethernet + Wireless

Ако има други марки рутери без антени и да са по-малки от 25х15 сантиметра, ще се радвам. Ето я и снимката :lol:
Изображение
Прочетено: 588 пъти
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit
Регистриран: пет юни 01, 2007 14:18

Re: Съвет за избор на малък по размери рутер

Мнение от Mozo »

Снимката кърти :lol: :lol: :lol:

Рутера на A1 задължително го разкарай, защото ти вземат пари за него две години и накрая си го прибират. Докато си в двуседмичния период, реагирай.

Аз бих избрал вариант 2, стига да ме устройва покритието.

И други рутери имат USB интерфейс :)
Изображение
Потребителски аватар
Shaker
Доктор
Доктор

Мнение от Shaker »

Mozo написа:
вт юни 24, 2025 11:06
Аз бих избрал вариант 2, стига да ме устройва покритието.
То хубаво вариант две, ама не му знам покритието. Този рутер буквално ще е в стената и не знам, дали изобщо ще хващам WiFi на 5 GHz. Това малко място ме спира и отделно ме дразни :lol:
Oтделно пък няма и антени. Този китайски боклук на A1 с антените не покрива добре на 5 GHz, пък какво остава за този Mikrotik, който няма антени. Да, RouterOS предлага да се настрои мощността на излъчване на Микротиците, ама дали реално го прави - не знам...
Много благодаря за съвета :наздраве:
Mozo написа:
Рутера на A1 задължително го разкарай, защото ти вземат пари за него две години и накрая си го прибират. Докато си в двуседмичния период реагирай.
Oт два месеца съм на A1 и нямам никакъв избор. Няма други интернет доставчици в блока :sick:
Ако можех да им го върна, щеше да бъде супер :sick:
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

Няма значение дали има друг доставчик, то този рутер не е задължителен, просто ти го набутват, вземат ти по 2 лева на месец и след две години си го прибират. Трябвало е още в началото да го откажеш категорично, ама като не си знаел :???:

Иначе за обхвата ще трябва да пробваш. Имам предложени е- поръчай го онлайн, за да имаш двуседмичен срок, за да можеш да го изпробваш. Ако нещо не ти отърва, го връщаш и ще си назад само с такси за куриер :)
Изображение
Потребителски аватар
Fernando Sucre
Почетен член
Почетен член
Регистриран: нед юли 01, 2018 19:56

Мнение от Fernando Sucre »

Shaker написа:
вт юни 24, 2025 10:56
.....
1.Ethernet рутер на Микротик (без WiFi) на входа и на една от розетките в стаите да свържа рутера на А1 по статичен IP адрес (рутерите на A1 взимат динамични IP адреси през VLAN).

2. Рутерът на A1 (TP Link) да го махна изцяло и да сложа Микротик wireless рутер в онова място на снимката. Просто ми трябва WiFi в апартамента задължително.

3. Ethernet рутера + някакъв USB Wifi dongle, който да е съвместим с RouterOS... (За незнаещите, Микротиците имат USB порт/портове.
.....
Както е конфигуриран моят, той се явява крайно устройство. Тоест той разделя мрежата на А91 от твоята. Както казваш, вероятно е някакъв VLAN терминатор. А91 за нищо на света няма да ти дадат да го конфигурираш. Едно време крайното устройство беше извън апартамента и беше по-възможно да си регулираш мрежата.

Сега, да ти кажа, какво може би можеш да направиш и какво съм направил аз. Ако имаш два бързи етернет кабела към една стая, можеш да сложиш един прост, пасивен съединител LAN към LAN и да изнесеш рутера към стаята.
Това, което аз съм направил е да си добавя статичен адрес (за такса 1лв на месец) и конфигурираха техния рутер, като крайна точка. Тоест няма Wireless по него вече, но той и не ми трябваше. Тази конфигурация беше единствената, която ми препоръчаха и изобщо се навиха да направят. Аз доста ги разпитвах, защото не харесах тяхната първоначална конфигурация.
Другият вариант е, особено ако това е крайното устройство, мисля че имат и един много по-малък рутер, би трябвало да могат да ти го сменят с него и той вече ми се струва че ще влезе в кутията на стената.

Shaker написа:
.....
Спрял съм се на следните Микротик рутери, които са идеални по размери:

1. https://mikrotik.com/product/hex_2024 - само Ethernet
2. https://mikrotik.com/product/hap_ax2 - Ethernet + Wireless
Определено вторият, защото е с много по-бърз процесор и евентуално ще работи по-гладко / с по-малко латентност. Но, много вероятно да грее ако го сложиш в много тясно пространство, няма да може да се охлажда. Като гледам едната му страна отгоре е изцяло радиатор, не бих се надявал да грее малко.
Shaker написа:
.....
Ако има други марки рутери без антени и да са по-малки от 25х15 сантиметра, ще се радвам. Ето я и снимката :lol:
Не мога да ти препоръчам за съжаление, познанията ми за мрежите са почти нулеви. Иначе и аз съм харесал Ax2, защото Микротик имат много смислен софтуер, настройки и надстройки, въпреки че хардуера не е идеалният възможен.
Shaker написа:
.....
Изображение
Моят е същият. :lol:

Mozo написа:
Снимката кърти :lol: :lol: :lol:

Рутера на A1 задължително го разкарай, защото ти вземат пари за него две години и накрая си го прибират. Докато си в двуседмичния период реагирай.
.....
Аз не го плащам. Но зависи кой доставчик са асимилирали - в зависимост от бившия доставчик до известна степен им варират политиките и устройствата.
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

Е, то зависи дали е началната или крайната точка. Началната не се плаща, крайната е по избор :)
Изображение
Потребителски аватар
Shaker
Доктор
Доктор

Мнение от Shaker »

Благодаря. Рутерът ми от А1 е уж за без пари нищо не плащам за него. Даже и на Vivacom преди не съм плащал. Идеята ми е Mikrotik-ът да бъде начална точка, за да мога да го сложа в малкото пространство и да затворя вратичката :lol:
A1 категорично ми отказват да ми сменят рутера и не им пука, че така им виси рутера и ми пречи. Дори и с мой рутер отказват. Поръчах си този hAP ax² и ще пробвам "Вариант 2". Ако силата на сигнала не става, ще си взема hex за "Вариант 1". То се е видяло, че май няма други компактни рутери, но Mikrotik са супер и мога да ги настроя, както си пожелая.

Сегашната конфигурация е тази:
Изображение

Планирам това като "Вариант 1":
Изображение

Планирам това като "Вариант 2":
Изображение
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

Да, не се плаща, защото явно е начална точка. Откога слагат TP-Link за начална точка, заеби :sick:

Дано да става с друг рутер, защото може да ти откажат, успех PDT_Love_18 PDT_Love_18 PDT_Love_18
Изображение
Потребителски аватар
Shaker
Доктор
Доктор

Мнение от Shaker »

Mozo написа:
вт юни 24, 2025 14:56
Да, не се плаща, защото явно е начална точка. Откога слагат TP-Link за начална точка, заеби :sick:

Дано да става с друг рутер, защото може да ти откажат, успех PDT_Love_18 PDT_Love_18 PDT_Love_18
Те вече ми отказаха и няма смисъл да ги питам. Ще копирам MAC адреса на техния TP-Link, ще направя по един VLAN и Bridge на Mikrotik-a. Ще барна малко Firewall-a и се надявам да имам интернет :lol:
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

Да, това е начинът, дано върже, не съм пробвал, че при мен началната точка е с някакъв Huawei, ама съм го метнал на гардероба отгоре, нищо не се вижда и ми е все тая. Крайната точка също ми е там, с бридж :)
Изображение
Потребителски аватар
Fernando Sucre
Почетен член
Почетен член

Shaker написа:
вт юни 24, 2025 15:04
.....
Те вече ми отказаха и няма смисъл да ги питам. Ще копирам MAC адреса на техния TP-Link, ще направя по един VLAN и Bridge на Mikrotik-a. Ще барна малко Firewall-a и се надявам да имам интернет :lol:
И моите бяха точно така свързани, както при теб. И част от проблемът е точно телевизията.
Както си ги означил, Вариант 1 ми се струва възможен. Не съм сигурен, обаче, че ще нагодиш телевизията - много вероятно това да е друг техен, вътрешен VLAN и сигурно няма да стане, ако устройствата просто видят външната мрежа.
Вариант 2 ми се струва невъзможен, без да имаш никаква информация за мрежата им.
Впрочем, сега ми хрумна и друг тъп вариант - ако прокараш няколко кабела до рутера им е възможно да го дръпнеш на някакво по-смислено място. Не знам дали е възможно, спрямо разположението. Или откачи вратичката и го зелепи от външната и страна. Чудовищна простотия, но някой път най-тъпото е най ефективно. Когато прикрепиш вратичката по някакъв начин обратно, почти нищо няма да се вижда от турбо мизерията.

Mozo написа:
вт юни 24, 2025 14:56

Рутера сам по себе си е хубав. Проблемът е че трябва да им звъня каквото и да пипна. Дават само да се спира Wireless-а и да ти пуснат статичен адрес. Затова съм взел статичен, спрял съм техните безжични и съм вързал мой рутер след техния. Неудобно и се плаща повече, но явно така виждат бъдещето.
Mozo написа:
вт юни 24, 2025 15:13
Да, това е начинът, дано върже, не съм пробвал, че при мен началната точка е с някакъв Huawei, ама съм го метнал на гардероба отгоре, нищо не се вижда и ми е все тая. Крайната точка също ми е там, с бридж :)
Готви се и тебе да те „оптимизират“. :lol:
Потребителски аватар
Shaker
Доктор
Доктор

Мнение от Shaker »

Fernando Sucre написа:
вт юни 24, 2025 17:57
И моите бяха точно така свързани, както при теб. И част от проблемът е точно телевизията.
Както си ги означил, Вариант 1 ми се струва възможен. Не съм сигурен, обаче, че ще нагодиш телевизията - много вероятно това да е друг техен, вътрешен VLAN и сигурно няма да стане, ако устройствата просто видят външната мрежа.
Използвам приложението им за смарт телевизори т.е. не ми трябва отделен VLAN. Дори и да използвах тяхната IPTV телевизия с приемниците, то там върви на VLAN с ID 777, а интернетът им е на 555. Просто трябва да се "барнат" LAN портовете на Mikrotik-a към кои ethernet портове да е насочен този VLAN с ID - 777 т.е. към приемниците им.
Fernando Sucre написа:
Вариант 2 ми се струва невъзможен, без да имаш никаква информация за мрежата им.
Впрочем, сега ми хрумна и друг тъп вариант - ако прокараш няколко кабела до рутера им е възможно да го дръпнеш на някакво по-смислено място. Не знам дали е възможно, спрямо разположението. Или откачи вратичката и го зелепи от външната и страна. Чудовищна простотия, но някой път най-тъпото е най ефективно. Когато прикрепиш вратичката по някакъв начин обратно, почти нищо няма да се вижда от турбо мизерията.
Не е невъзможен. Клонирам MAC адреса на техния TP-Link, създавам и конфигурирам по един VLAN с 555 и Bridge към WAN порта и би трябвало да тръгнат нещата :наздраве:
Oтделно имам достатъчно информация за мрежата им от първа ръка :)
Чакам си Mikrotik-a утре да дойде и ще го настроя през Winbox :)
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

Мале, телевизията им каква трагедия е, научили са ме, по-добър съм от техния QA, гарантирам :lol: :lol: :lol:
Fernando Sucre написа:
Рутера сам по себе си е хубав. Проблемът е че трябва да им звъня каквото и да пипна. Дават само да се спира Wireless-а и да ти пуснат статичен адрес. Затова съм взел статичен, спрял съм техните безжични и съм вързал мой рутер след техния. Неудобно и се плаща повече, но явно така виждат бъдещето.
Аз не казвам, че е лош, просто нямаш никаква свобода. Именно затова съм сложил рутер след техния.
Изображение
Потребителски аватар
Fernando Sucre
Почетен член
Почетен член

Shaker написа:
вт юни 24, 2025 19:10
.....
Не е невъзможен. Клонирам MAC адреса на техния TP-Link, създавам и конфигурирам по един VLAN с 555 и Bridge към WAN порта и би трябвало да тръгнат нещата :наздраве:
.....
Чудесно, ако е така!

Mozo написа:
вт юни 24, 2025 19:14
Мале, телевизията им каква трагедия е, научили са ме, по-добър съм от техния QA, гарантирам :lol: :lol: :lol:
.....
Швейцарска е. От Своге. :lol:
Mozo написа:
вт юни 24, 2025 19:14
.....
Аз не казвам, че е лош, просто нямаш никаква свобода. Именно затова съм сложил рутер след техния.
Хм. И ако не те дразни факта, че трябва да им повториш устройството.
Потребителски аватар
Fernando Sucre
Почетен член
Почетен член

Shaker написа:
вт юни 24, 2025 19:10
.....
Не е невъзможен.
Сега се сетих нещо друго важно. Те ги профилактират тия рутери - нищо чудно да се панират, ако не могат да го намерят / да влязат в него или да го ъпдейтнат.
Нова тема Отговори

• Подобни теми
    Отговори
    Преглеждания
    Последно мнение

Върни се в “Хардуер”