Shaker написа: ↑вт юни 24, 2025 10:56
.....
1.Ethernet рутер на Микротик (без WiFi) на входа и на една от розетките в стаите да свържа рутера на А1 по статичен IP адрес (рутерите на A1 взимат динамични IP адреси през VLAN).
2. Рутерът на A1 (TP Link) да го махна изцяло и да сложа Микротик wireless рутер в онова място на снимката. Просто ми трябва WiFi в апартамента задължително.
3. Ethernet рутера + някакъв USB Wifi dongle, който да е съвместим с RouterOS... (За незнаещите, Микротиците имат USB порт/портове.
.....
Както е конфигуриран моят, той се явява крайно устройство. Тоест той разделя мрежата на А91 от твоята. Както казваш, вероятно е някакъв VLAN терминатор. А91 за нищо на света няма да ти дадат да го конфигурираш. Едно време крайното устройство беше извън апартамента и беше по-възможно да си регулираш мрежата.
Сега, да ти кажа, какво може би можеш да направиш и какво съм направил аз. Ако имаш два бързи етернет кабела към една стая, можеш да сложиш един прост, пасивен съединител LAN към LAN и да изнесеш рутера към стаята.
Това, което аз съм направил е да си добавя статичен адрес (за такса 1лв на месец) и конфигурираха техния рутер, като крайна точка. Тоест няма Wireless по него вече, но той и не ми трябваше. Тази конфигурация беше единствената, която ми препоръчаха и изобщо се навиха да направят. Аз доста ги разпитвах, защото не харесах тяхната първоначална конфигурация.
Другият вариант е, особено ако това е крайното устройство, мисля че имат и един много по-малък рутер, би трябвало да могат да ти го сменят с него и той вече ми се струва че ще влезе в кутията на стената.
Определено вторият, защото е с много по-бърз процесор и евентуално ще работи по-гладко / с по-малко латентност. Но, много вероятно да грее ако го сложиш в много тясно пространство, няма да може да се охлажда. Като гледам едната му страна отгоре е изцяло радиатор, не бих се надявал да грее малко.
.....
Ако има други марки рутери без антени и да са по-малки от 25х15 сантиметра, ще се радвам. Ето я и снимката
Не мога да ти препоръчам за съжаление, познанията ми за мрежите са почти нулеви. Иначе и аз съм харесал Ax2, защото Микротик имат много смислен софтуер, настройки и надстройки, въпреки че хардуера не е идеалният възможен.
.....
Моят е същият.
Mozo написа: ↑вт юни 24, 2025 11:06
Снимката кърти
Рутера на A1 задължително го разкарай, защото ти вземат пари за него две години и накрая си го прибират. Докато си в двуседмичния период реагирай.
.....
Аз не го плащам. Но зависи кой доставчик са асимилирали - в зависимост от бившия доставчик до известна степен им варират политиките и устройствата.