Здравейте! Вероятно използвате блокиращ рекламите софтуер. В това няма нищо нередно, много хора го правят.

Но за да помогнете този сайт да съществува и за да имате достъп до цялото съдържание, моля, изключете блокирането на рекламите.

Ако не знаете как, кликнете тук

черен екран  [РЕШЕНА]

feed Процесор, дънна платка, видео карта, RAM памет, захранващ блок, твърд диск, компютърна кутия.
ivelina0808

черен екран

Мнение от ivelina0808 »

Здравейте хорица, отдавна не съм писала за проблеми тук, пак имам... :help:
Дори не зная с какво са свързани...
1. Таа понякога /през доста голяма част от времето/ като включвам компютъра си той се включва, нооо ... екрана остава черен. Тоест няма активност. Рестартирам, рестартирам, рестартирам, па като се ядосам дръпна захранващия или щепсела от контакта и пак повтарям всичко докато не се включи и даже друг път просто се отказвам. Сменихме кабела и пак работата е същата /само захранващия не сме, защото не мисля, че е от него/... даже понякога /ако се включи екрана/ става нещо такова:
http://prikachi.com/images.php?images/336/9319336w.png
Което хич не е окей... трябва да рестартирам и тогава се оправя, този проблем не е от сега, но просто започва все по често да се появява и не ми харесва това!
Нямам си и на идеята от какво може да е ... преди оправих проблема като смених използвания графичен /май, но предния път имах само цветния проблем,а сега надали само това ще помогне/, обаче сега не мога да намеря мястото от където го смених. Направих замяна на драйв и пак същата работа е...

2. И другия проблем: забелязах, че лаптопа ми стана много бавен откакто слижих линукса, а е нов... понякога когато гледах филми /преди/ забиваше картината, но иначе звукът си вървеше.

Ваш ред е! :evil3: :help:
Прочетено: 779 пъти
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit
Регистриран: пет юни 01, 2007 14:18

Re: черен екран

Мнение от Mozo »

Кой е нов - Linux или лаптопът?

Възможните проблеми са два - заминаваща си видео карта или кьопав видео драйвър. Какво е видеото и сложила ли си затворения официален драйвър, ако има такъв?

Linux е доста по-бърз от Windows, така че едва ли това е причината за забавянето. Все пак не е лошо да опиташ друга дистрибуция, защото Mint по принцип е доста бавничък, което е недостатък, наравно с другите му преимущества.
Изображение
ivelina0808

Мнение от ivelina0808 »

Mozo написа:Кой е нов - Linux или лаптопът?

Възможните проблеми са два - заминаваща си видео карта или кьопав видео драйвър. Какво е видеото и сложила ли си затворения официален драйвър, ако има такъв?

Linux е доста по-бърз от Windows, така че едва ли това е причината за забавянето. Все пак не е лошо да опиташ друга дистрибуция, защото Mint по принцип е доста бавничък, което е недостатък, наравно с другите му преимущества.
Лаптопът!

И не съм сигурна мисля, че е NVIDIA или amd64...

Ами окей, но не съм сигурна ... линукса при мен навсякъде е бавен ... кой е по-добър от минта?
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

Значи на първо време инсталирай едно Manjaro Xfce за пробата, поизползвай го малкто и виж дали продължава да има проблеми, а и трябва да е по-бързо от Cinnamon.

Това, че лаптопът е нов не означава, че е бърз PDT_Love_18 PDT_Love_18 PDT_Love_18
Изображение
Потребителски аватар
Diananet
Почетен член
Почетен член
Регистриран: съб фев 28, 2015 10:45

Мнение от Diananet »

Ако това на снимката се появява още с включването, то или лентовия кабел за връзка с матрицата е дефектен или видеокартата е заминала. Пращай лаптопа в сервиза.
Ако се появява по време на зареждането на Линукса, то пробвай, както каза Мозо с друг.
Почнеш ли да лепиш пари по монитора, докато слушаш музика в youtube - лягай си! Много си пиян!
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

Аз пък залагам на повредена VRAM :)
Изображение
ivelina0808

Мнение от ivelina0808 »

Mozo написа:Значи на първо време инсталирай едно Manjaro Xfce за пробата, поизползвай го малкто и виж дали продължава да има проблеми, а и трябва да е по-бързо от Cinnamon.

Това, че лаптопът е нов не означава, че е бърз PDT_Love_18 PDT_Love_18 PDT_Love_18
Новият проблем... на компютъра не се инсталира
"Инсталатора не можа да създаде таблица на дяловете върху mint-vg.
========================================================================================== Create a new partition table (type: msdos) on ‘/dev/mint-vg’ ========================================================================================== ========================================================================================== Job: Create new partition table on device ‘/dev/mint-vg’" :help:

Diananet написа:Ако това на снимката се появява още с включването, то или лентовия кабел за връзка с матрицата е дефектен или видеокартата е заминала. Пращай лаптопа в сервиза.
Ако се появява по време на зареждането на Линукса, то пробвай, както каза Мозо с друг.
лоша работа...
Пробвам... изтрих стария и ся имам проблем при инсталацията на новия.
Mozo написа:Аз пък залагам на повредена VRAM :)
може, но нещо хич не се инсталира...
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

Чакай сега, че става каша тук - проблемът с черния екран на лаптоп ли е или е на настолен компютър?
Изображение
ivelina0808

Мнение от ivelina0808 »

Mozo написа:Чакай сега, че става каша тук - проблемът с черния екран на лаптоп ли е или е на настолен компютър?
Компютъра - черен и размазано-цветен екран + забиване
Лаптоп - забиване
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

Така, на компютъра тогава проблемът може да е от три неща най-вероятно - видео драйвър/операционна система, видео карта или захранване. Започваш с най-лесното - инсталираш едно Manjaro Xfce колкото за пробата и го използваш известно време, за да видиш как се държи.

За забиването на лаптопа не си дала никаква информация, не мога да ти кажа за там нищо.

За инсталирането - стартирай GParted и форматирай. След това правиш дяла ext4 и нататък знаеш :)
Изображение
ivelina0808

Мнение от ivelina0808 »

Mozo написа:Така, на компютъра тогава проблемът може да е от три неща най-вероятно - видео драйвър/операционна система, видео карта или захранване. Започваш с най-лесното - инсталираш едно Manjaro Xfce колкото за пробата и го използваш известно време, за да видиш как се държи.

За забиването на лаптопа не си дала никаква информация, не мога да ти кажа за там нищо.

За инсталирането - стартирай GParted и форматирай. След това правиш дяла ext4 и нататък знаеш :)
Как да инсталирам нещо, което не мога... по горе съм посочила какво ми изписва тъй като не мога да скрийншотна! Как да стартирам GParted като вече съм изтрила минта и просто няма как...

Би трябвало лаптопа да не забива 8 ядрен, с 1 терабайт... но уви забива, сигурна съм, че е от операционната система!
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

GParted го има в някои Linux дистрибуции още преди да си инсталирала, в live режима. Ако го няма, не е проблем да го инсталираш. Например буутваш от флашката с Manjaro, проверяваш дали GParted е инсталиран и ако не е го инсталираш, просто е. Или отваряш pamac и го инсталираш оттам, или го инсталираш с команда:

Код: Избери всички

sudo pacman -S gparted
След това си го стартираш от менюто PDT_Love_18 PDT_Love_18 PDT_Love_18

Използвам десет пъти по-слаба машина в работата и нищо не ми забива, не е от операционната система :p
Изображение
ivelina0808

Re: черен екран  [РЕШЕНА]

Мнение от ivelina0808 »

Mozo написа:GParted го има в някои Linux дистрибуции още преди да си инсталирала, в live режима. Ако го няма, не е проблем да го инсталираш. Например буутваш от флашката с Manjaro, проверяваш дали GParted е инсталиран и ако не е го инсталираш, просто е. Или отваряш pamac и го инсталираш оттам, или го инсталираш с команда:

Код: Избери всички

sudo pacman -S gparted
След това си го стартираш от менюто PDT_Love_18 PDT_Love_18 PDT_Love_18

Използвам десет пъти по-слаба машина в работата и нищо не ми забива, не е от операционната система :p
Всъщност включих лаптопа и оправих нещата, но така ми е разместена клавиатурата, че не мога да използвам разни символи като маймунското а...
Иначе мерси PDT_Love_18 ако работи добре няколко седмици и пак не се появи оня черен или размазан екран ще пиша! :angel4:
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

Оправи си я де, избрала си някаква друга клавиатурна подредба :)

Моля :) PDT_Love_18 PDT_Love_18 PDT_Love_18
Изображение
Потребителски аватар
Diananet
Почетен член
Почетен член
Регистриран: съб фев 28, 2015 10:45

Мнение от Diananet »

Опа, не съм разбрал. Помислих, че мацаницата е на лаптопа, а те били комп и лаптоп.
За лаптопа е ясно - ще го преинсталираш.
За компа... чакаме резултат от твоите проби.
Почнеш ли да лепиш пари по монитора, докато слушаш музика в youtube - лягай си! Много си пиян!
Нова тема Отговори

• Подобни теми
    Отговори
    Преглеждания
    Последно мнение

Върни се в “Хардуер”