Здравейте! Вероятно използвате блокиращ рекламите софтуер. В това няма нищо нередно, много хора го правят.

Но за да помогнете този сайт да съществува и за да имате достъп до цялото съдържание, моля, изключете блокирането на рекламите.

Ако не знаете как, кликнете тук

Съвет за избор на малък по размери рутер  [РЕШЕНА]

feed Процесор, дънна платка, видео карта, RAM памет, захранващ блок, твърд диск, компютърна кутия.
Потребителски аватар
Shaker
Доктор
Доктор
Регистриран: нед дек 06, 2009 20:18

Re: Съвет за избор на малък по размери рутер

Мнение от Shaker »

Fernando Sucre написа:
вт юни 24, 2025 19:49
Shaker написа:
вт юни 24, 2025 19:10
.....
Не е невъзможен.
Сега се сетих нещо друго важно. Те ги профилактират тия рутери - нищо чудно да се панират, ако не могат да го намерят / да влязат в него или да го ъпдейтнат.
Да, защото имат достъп до VLAN, но не съм сигурен към кое ID. Едва ли на хиляди клиенти влизат в рутерите, освен ако някой не изпищи при липса на интернет :)
Mozo написа:
вт юни 24, 2025 19:14
Мале, телевизията им каква трагедия е, научили са ме, по-добър съм от техния QA, гарантирам :lol: :lol:
Вярно, че е голяма трагедия, особено на телевизора ми LG. Дори и на Android TV имат проблеми, а картината им е пълен мазньоч. Или нямат QA, или е пълен некадърник, или просто бъговете им седят в беклога.
Прочетено: 600 пъти
Потребителски аватар
Fernando Sucre
Почетен член
Почетен член
Регистриран: нед юли 01, 2018 19:56

Мнение от Fernando Sucre »

Shaker написа:
вт юни 24, 2025 20:32
.....
Едва ли на хиляди клиенти влизат в рутерите, освен ако някой не изпищи при липса на интернет :)
.....
Подозренията са ми, че тези хардуерни промени ги правят, за да могат да ъпдейтват фирмуера на рутерите. Не знам, през някакъв команден интерфейс ли, що ли. Като изключим това, едва ли някога влизат в самите рутери.
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit
Регистриран: пет юни 01, 2007 14:18

Мнение от Mozo »

Shaker написа:
вт юни 24, 2025 20:32
Fernando Sucre написа:
вт юни 24, 2025 19:49
Shaker написа:
вт юни 24, 2025 19:10
.....
Не е невъзможен.
Сега се сетих нещо друго важно. Те ги профилактират тия рутери - нищо чудно да се панират, ако не могат да го намерят / да влязат в него или да го ъпдейтнат.
Да, защото имат достъп до VLAN, но не съм сигурен към кое ID. Едва ли на хиляди клиенти влизат в рутерите, освен ако някой не изпищи при липса на интернет :)
Mozo написа:
вт юни 24, 2025 19:14
Мале, телевизията им каква трагедия е, научили са ме, по-добър съм от техния QA, гарантирам :lol: :lol:
Вярно, че е голяма трагедия, особено на телевизора ми LG. Дори и на Android TV имат проблеми, а картината им е пълен мазньоч. Или нямат QA, или е пълен некадърник, или просто бъговете им седят в беклога.
Не е само на LG и Android TV, навсякъде е :lol: :lol: :lol: Имаме три различни телевизора и при всичките е леш. Картината е най-малкият проблем. И да, QA им е абсолютен пън, ако въобще имат. Обждам се за бъг, твърдят, че нямат подобен бъг, а и нямали и сигнали. Обаждам се след седмица, да, знаем, имаме много оплаквания. Брато, не знаят къде се намират, няма такива клоуни :lol: :lol: :lol:
Изображение
Потребителски аватар
ROKO__
Ентусиаст
Ентусиаст
Регистриран: вт юни 14, 2011 18:20

Мнение от ROKO__ »

пък какво остава за този Mikrotik, който няма антени. Да, RouterOS предлага да се настрои мощността на излъчване на Микротиците, ама дали реално го прави - не знам...
Дрън дрън...

Сега и от рутери ли почна да разбираш? :D :D :D

Как реши че няма антени?!

Изображение

5 години го ползвам, веднъж го настроих, и забравих че имам рутер.. Периодично му правя актуализация, и то отново безпроблемна.

Този модел може да се пусне до 2 вата, но става страшно. (особено както Белене ми е на 15 километра).
MSI MPG X570 Gaming Plus, Ryzen 9 5950x+NH-D15 Chromax, 64GB DDR4 Corsair Vengeance LPX, MSI RX6750XT Gaming X Trio, Samsung QVO 860 1TB SSD, Samsung 970 Evo Plus 1TB NVME, Western Digital Red 1TB, Seasonic PX-750 Platinum
ОС: Gentoo
Потребителски аватар
Shaker
Доктор
Доктор

Мнение от Shaker »

ROKO__ написа:
чет юни 26, 2025 09:59
Дрън дрън...

Сега и от рутери ли почна да разбираш? :D :D :D

Как реши че няма антени?!

Изображение
Имах в предвид, че няма външни антени, иначе си има върешни такива. И не, не разбирам от рутери :съгласен:
Потребителски аватар
Shaker
Доктор
Доктор

Re: Съвет за избор на малък по размери рутер  [РЕШЕНА]

Мнение от Shaker »

В крайна сметка избрах "Вариант 1". Първо сложих hAP ax2 и сигналът на 5 GHz почти го нямаше, което е нормално. Рутерът хем не на високо, хем е вътре в стената. На 2.4 GHz сигналът беше нормален, но не ме устройства тази честота, защото ефирът е препълнен. Сложих си ethernet рутера (hEX) и с малко настройки всичко тръгна перфектно.Отделно и онзи рутер си взе настройките и си го използвам само за WiFi на 5 GHz, като предполагам, че в бъдеще ще сложа и периферия по LAN портовете. Всичко си върви нормално - има интернет по розетките, има интернет на втория рутер, имам си стабилна WiFi връзка на 5 GHz и най-важното - най-накрая онази кутия се затваря и Микротикът си се побира идеално. Ето и малко снимки:

Изображение

Изображение

Изображение

Проблемът с пространството ми е решен \:D/
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

Честито :)

Чудно само кой проектантски гений направи тази урна там :lol: :lol: :lol:
Изображение
Потребителски аватар
Shaker
Доктор
Доктор

Мнение от Shaker »

Mozo написа:
чет юни 26, 2025 19:41
Честито :)

Чудно само кой проектантски гений направи тази урна там :lol: :lol: :lol:
Някой "разбирач", който си мисли, че рутер може да излъчва почти на пода и то вътре от стена. То последните месеци се нагледах на "разбирачи". Поне UTP кабелите са ми скрити в стените и излизат на LAN розетки във всяка стая, а не са по первази или в горните ъгли.
Потребителски аватар
Montoya
Модератор
Модератор
Регистриран: съб фев 15, 2014 11:32

Мнение от Montoya »

Аз го закачих с два винта на стената, кабелите са вътре в стената и само се подават под рутера. И тука бих го хванал с два винта за пластмасовата кутия, щото някой идиот е оставил конструкция вътре в отвора.
Иначе не знам, то вече е късно ама все пак да питам. Не беше ли по лесно там в тая дупка да завреш един обикновен суич и после по розетките да си разпъваш останалата периферия
AsusVivoBook17
CPU 11th Gen Intel(R) Core(TM) i3-1115G4 [/color]RAM 16000MB DDR4; VC-Intel UHD Graphics G4
Потребителски аватар
Shaker
Доктор
Доктор

Мнение от Shaker »

Montoya написа:
чет юни 26, 2025 20:18
Аз го закачих с два винта на стената, кабелите са вътре в стената и само се подават под рутера. И тука бих го хванал с два винта за пластмасовата кутия, щото някой идиот е оставил конструкция вътре в отвора.
Иначе не знам, то вече е късно ама все пак да питам. Не беше ли по лесно там в тая дупка да завреш един обикновен суич и после по розетките да си разпъваш останалата периферия
Няма как със суитч да станат нещата на входа, защото той не ти раздава вътрешните IP адреси към устройствата ти. Отделно в моя случай интернетът идва през VLAN с динамично IP и ако бях вързал switch, нямаше да имам интернет никъде, защото няма настройки за това. Суичът е просто устройство.
Ако трябваше да използвам switch, трябваше да изискам от A1 по 3-4 статични IP адреса и да настройвам всяко устройство с уникален IP адрес. Отделно трябваше да звъня на A1, да позволят МАК адресите на устройствата.
За това тук си трябва рутер и аз си избрах в случая такъв без WiFi. Автоматично горните проблеми изчезват.
Потребителски аватар
beggginer
Доктор
Доктор
Регистриран: нед апр 13, 2008 18:33

Мнение от beggginer »

Тия А1 са страшни дебили. Всичките са, но А1 прекаляват.

Аз имах разправии с Виваком, като пуснаха оптика на адреса. Докараха ми една заключена Нокия с мега гига WiFi6 скорости по 650 мегабита. Взех админ паролата ѝ, след като им обясних, че за работа ми трябва вътрешно рутиране, port knocking, публичен адрес и т.н. и най-малко ме интересува каква е скоростта по Wifi. Отне разговор от 30 минути, защото се плаща, за да може оператора да ми даде паролата. Два пъти опита да изпрати имейл, което уж не се получаваше. Казах ѝ да опита да изпрати до себе си и като не го получи, ми вика дай да ти я продиктувам, но е малко сложна. После започнаха едни къдрави скоби наведени наляво, ченгел нагоре и други абсурди, които не си спомням вече как именуваше. Бях в офис на Виваком и тествах през remote на телефона, докато говорехме. Влязох в рутера накрая и като видях фърмуера, ми призля.

Прибрах се да разгледам в детайли на спокойствие.. Не само, че е орязан и грешно преведен, а беше пълно с неработещи функции. Заради уеб функцията им за настройки през портала, явно помнеше стари такива от друг потребител или бог знае откъде, и задаваше статични адреси на устройства извън DHCP range-а, които нямат общо с уж фиксираните. Както и да е, настроих се аз по желанията на рутера (!?) и след като зор заман нагласих статични адреси, Mac binding и отворих цял рейндж от портове, защото почукването не работеше, тъкмо си викам, че съм приключил филма и не знам откъде ми хрумна да му извадя захранването и да го пусна пак. Сиреч да симулирам токов удар или прекъсване в електрозахранването. Е, както може да се очаква, при стартирането беше възстановил всички заводски настройки. Тествах го няколко пъти и всеки път си връщаше заводските настройки, включително паролата зададена от Виваком. За какъв хуй са ти настройки за мрежиране, когато отпадат при токов удар. Нали идеята е точно да можеш да възстановиш достъп отдалечено, когато такова нещо се случи и да имаш връзка с терминал/ssh.

Много се подразних, казах им да дойдат да си го вземат и сега съм с ONT към нормален отключен рутер (пак техен, но Huawei). И по него бяха срали, но като му флашнах фърмуера, заспа. 5G скоростите са перфектни (до 240-250 mbps безжично wifi5, 600 mbps wifi6), веднъж настроен, работи без проблем за неограничено време (мисля че най-дългия uptime му беше 6 месеца) и всички устройства са с неограничен lease. Добре балансира, телевизора за 4к е вързан с кабел и съответно компютъра. Два лаптопа с WiFi са с фиксирани адреси и могат да се събуждат безжично (малко гимнастика беше).

Китайците имат възможност за WAN връзка външно с тези рутери, с тяхно приложение през техен сървър, но явно самия хардуер е различен, защото не успях да я осъществя към рутера. Не може да го разпознае, дори с новия фърмуер. Вижда го локално и всички функции на приложението работят, но като се опиташ да се свържеш през облачната им услуга, по серийни номера разпознава чипа като идващ от Виетнам, но без да може да осъществи връзка, което мисля говори много... И преди флашването, и след него, не искаше да се свърже.

Ето за справка, откога не е спирал тока:
Изображение
Как да си върнем контрола над Windows 10 Home :violent1:
Изображение
Валсо написа:
съб яну 21, 2023 12:28
Знам какво правя.
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

Страшни кретени :sick: Как може да предлагаш подобни устройства, направо не е истина...
Изображение
Потребителски аватар
Montoya
Модератор
Модератор
Регистриран: съб фев 15, 2014 11:32

Мнение от Montoya »

Аз също съм с хуауей с оптика от виваком, достигам с лаптопа в стаята около 500 мегабита безжично, телевизорът също е безжично и върви без проблем, обачееееееее.
Уеб настройките не работят, не мога нито да сменя името на двете мрежи, не мога да им сменя и паролите, снимал съм етикета на рутера и като ми потрябва вадя снимката и въвеждам. Звънях на поддръжката, естествено мъчи се някакъв там повече от час време и нито ми смениха имената на мрежите, нито паролите, накрая се отказах.
AsusVivoBook17
CPU 11th Gen Intel(R) Core(TM) i3-1115G4 [/color]RAM 16000MB DDR4; VC-Intel UHD Graphics G4
Нова тема Отговори

• Подобни теми
    Отговори
    Преглеждания
    Последно мнение

Върни се в “Хардуер”