Тия А1 са страшни дебили. Всичките са, но А1 прекаляват.
Аз имах разправии с Виваком, като пуснаха оптика на адреса. Докараха ми една заключена Нокия с мега гига WiFi6 скорости по 650 мегабита. Взех админ паролата ѝ, след като им обясних, че за работа ми трябва вътрешно рутиране, port knocking, публичен адрес и т.н. и най-малко ме интересува каква е скоростта по Wifi. Отне разговор от 30 минути, защото се плаща, за да може оператора да ми даде паролата. Два пъти опита да изпрати имейл, което уж не се получаваше. Казах ѝ да опита да изпрати до себе си и като не го получи, ми вика дай да ти я продиктувам, но е малко сложна. После започнаха едни къдрави скоби наведени наляво, ченгел нагоре и други абсурди, които не си спомням вече как именуваше. Бях в офис на Виваком и тествах през remote на телефона, докато говорехме. Влязох в рутера накрая и като видях фърмуера, ми призля.
Прибрах се да разгледам в детайли на спокойствие.. Не само, че е орязан и грешно преведен, а беше пълно с неработещи функции. Заради уеб функцията им за настройки през портала, явно помнеше стари такива от друг потребител или бог знае откъде, и задаваше статични адреси на устройства извън DHCP range-а, които нямат общо с уж фиксираните. Както и да е, настроих се аз по желанията на рутера (!?) и след като зор заман нагласих статични адреси, Mac binding и отворих цял рейндж от портове, защото почукването не работеше, тъкмо си викам, че съм приключил филма и не знам откъде ми хрумна да му извадя захранването и да го пусна пак. Сиреч да симулирам токов удар или прекъсване в електрозахранването. Е, както може да се очаква, при стартирането беше възстановил всички заводски настройки. Тествах го няколко пъти и всеки път си връщаше заводските настройки, включително паролата зададена от Виваком. За какъв хуй са ти настройки за мрежиране, когато отпадат при токов удар. Нали идеята е точно да можеш да възстановиш достъп отдалечено, когато такова нещо се случи и да имаш връзка с терминал/ssh.
Много се подразних, казах им да дойдат да си го вземат и сега съм с ONT към нормален отключен рутер (пак техен, но Huawei). И по него бяха срали, но като му флашнах фърмуера, заспа. 5G скоростите са перфектни (до 240-250 mbps безжично wifi5, 600 mbps wifi6), веднъж настроен, работи без проблем за неограничено време (мисля че най-дългия uptime му беше 6 месеца) и всички устройства са с неограничен lease. Добре балансира, телевизора за 4к е вързан с кабел и съответно компютъра. Два лаптопа с WiFi са с фиксирани адреси и могат да се събуждат безжично (малко гимнастика беше).
Китайците имат възможност за WAN връзка външно с тези рутери, с тяхно приложение през техен сървър, но явно самия хардуер е различен, защото не успях да я осъществя към рутера. Не може да го разпознае, дори с новия фърмуер. Вижда го локално и всички функции на приложението работят, но като се опиташ да се свържеш през облачната им услуга, по серийни номера разпознава чипа като идващ от Виетнам, но без да може да осъществи връзка, което мисля говори много... И преди флашването, и след него, не искаше да се свърже.
Ето за справка, откога не е спирал тока: