Здравейте! Вероятно използвате блокиращ рекламите софтуер. В това няма нищо нередно, много хора го правят.

Но за да помогнете този сайт да съществува и за да имате достъп до цялото съдържание, моля, изключете блокирането на рекламите.

Ако не знаете как, кликнете тук

Съвместимост на RAM скорости

feed Процесор, дънна платка, видео карта, RAM памет, захранващ блок, твърд диск, компютърна кутия.
Потребителски аватар
WonG
Audi Fan
Audi Fan
Регистриран: пет ное 14, 2014 11:45

Съвместимост на RAM скорости

Мнение от WonG »

Здравейте :salute:
Понеже ъпгрейдваме малко една стара кошничка, искам да попитам трябва ли да има съвместимост между скоростта на RAM паметта, тоест ако паметта е PC3-12800 има ли проблем да работи на дъно поддържащо PC3-10600/PC3-8500?
Доколкото знам, ако има разминаване в честотите, дори да е по-висока, може да работи на максималната поддържана от дъното, НО дали е така и при тези скорости?
Пробвах плочките на компютър "А" и работеха без проблеми, след това ги сложихме на компютър "Б", но на него зарежда ОС донякъде и замръзва.
По спецификации и двете дъна поддържат PC3-10600 и PC3-8500 и честоти 1333 MHz, 1066 MHz.
Става въпрос за DDR3 2x4GB, а PC, на който не тръгват плочките е с дъно ECS H55H-M.
Дали пък няма някакви настройки зададени от BIOS?
Прочетено: 1508 пъти

Изображение

Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit
Регистриран: пет юни 01, 2007 14:18

Re: Съвместимост на RAM скорости

Мнение от Mozo »

Не би трябвало да има проблем, но все пак зависи и от BIOS-а на дъното. Ъпгрейдни до възможно най-новата версия и ако това не помогне въведи ръчно скоростта на най-бавната памет, която ти е налична :)
Изображение
Потребителски аватар
user12
Ентусиаст
Ентусиаст
Регистриран: пон май 20, 2019 20:55

Мнение от user12 »

Здравей,

Както каза и Mozo пробвай с ъпдейт на BIOS-а.

Лично аз избягвам да слагам РАМ памети с различни честоти. Да не говорим за това, че дъното не поддържа по-високата честота. Трудно правя компромис ако таймингите са различни.

Може ли да споменеш какви са точно спецификациите на РАМ-та.
Watch the footsteps, but never follow
If you want to live tomorrow
Потребителски аватар
WonG
Audi Fan
Audi Fan

Мнение от WonG »

Здравейте,
В момента не са при мен нито компютъра, нито RAM-та, затова и не отговарям, другата седмица би трябвало да пробвам.
Благодаря и ще пиша след като пробвам с ъпдейта. :усмивка1:

Изображение

Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

Ще изчакаме :)
Изображение
Потребителски аватар
Валсо
Дарител
Дарител
Регистриран: нед мар 03, 2019 20:29
Контакти:

Мнение от Валсо »

user12 написа:
ср окт 16, 2019 17:55
дъното не поддържа по-високата честота
Ако производителят не го е написал в спецификациите, не означава, че не я поддържа, а по-скоро са си вързали гащите. Лично съм виждал следното: дъно на Гигабайт с АМД сокет, в книжката му пише единствено честота 667 MHz, собственикът имал 2 плочки по 800 MHz от друг компютър и понеже много му разбира главата, ги сложил. После си купил други 2 по 667 MHz, а като влезеш в БИОС, всичките работят на 800. При условие, че собственикът не знае как се клоква, остава вариантът дъното самотечно да е клокнало ниските честоти, за да ги изравни с високите. И паметите си работеха чудесно, въпреки клока.
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

Говори се за референтни стойности, не за клок. Това какво поддържа и какво може да подкара не е официално, а е в сферата на вероятностите дори и при чипсети от еднаква серия.
Изображение
Потребителски аватар
Валсо
Дарител
Дарител
Контакти:

Мнение от Валсо »

Реф. ст-сти са базовите честоти. И мисълта ми беше, че не е нужно да настройваш паметите с по-високата честота да работят на ниската, когато това гигабайтско дъно показа, че може и обратното (въпреки че и до ден днешен не ми го побира умът как дъното самó си решава кое да клокне). Ако възможностите на дъното позволяват, могат по-ниските честоти да се изравнят с високите. Или обратното, ако при първия вариант ОС не тръгне.
Потребителски аватар
user12
Ентусиаст
Ентусиаст

Мнение от user12 »

Валсо написа:
нед окт 27, 2019 12:43
user12 написа:
ср окт 16, 2019 17:55
дъното не поддържа по-високата честота
Ако производителят не го е написал в спецификациите, не означава, че не я поддържа, а по-скоро са си вързали гащите. Лично съм виждал следното: дъно на Гигабайт с АМД сокет, в книжката му пише единствено честота 667 MHz, собственикът имал 2 плочки по 800 MHz от друг компютър и понеже много му разбира главата, ги сложил. После си купил други 2 по 667 MHz, а като влезеш в БИОС, всичките работят на 800. При условие, че собственикът не знае как се клоква, остава вариантът дъното самотечно да е клокнало ниските честоти, за да ги изравни с високите. И паметите си работеха чудесно, въпреки клока.
Примера който си дал наполовина съм съгласен. Дъното може в датата на излизане на поддържа 667MHz. В даден момент може да се пуснали някакъв ъпдейт на BIOS-а, който разрешава/позволява ползването на 800 MHz. И така плочката със по-високата скорост да е тръгнала. Обаче не знам как може паметта с по-ниска скорост да тръгне на по-висока?! Другия вариант е самият BIOS да се е ошашавил нещо и да показва стойности, които не са реални. Но може и това, което казваш да е истина.
Потребителски аватар
Валсо
Дарител
Дарител
Контакти:

Мнение от Валсо »

user12 написа:
вт окт 29, 2019 17:54
Примера който си дал наполовина съм съгласен. Дъното може в датата на излизане на поддържа 667MHz. В даден момент може да се пуснали някакъв ъпдейт на BIOS-а, който разрешава/позволява ползването на 800 MHz. И така плочката със по-високата скорост да е тръгнала. Обаче не знам как може паметта с по-ниска скорост да тръгне на по-висока?! Другия вариант е самият BIOS да се е ошашавил нещо и да показва стойности, които не са реални. Но може и това, което казваш да е истина.
На един от по-старите ми компири съм клоквал плочки с 667 честота, макар че така и не успях да ги докарам до точно 800. По онова време (много преди описания случай) нямах идея от памети и затова се озовах с 2 плочки с различни честоти. И понеже с двете вървящи на 667 мандахерца всичко беше бавно, реших да ги клокна, според инструкциите на дъното. Вдигнах ги с 8% процента - толкова позволяваха предварително подготвените профили за клокване на БИОС. Оттогава се отказах да клоквам памети, защото видях, че е безсмислено. И затова, когато се "срещнах" със споменатия компютър, бях меко казано изумен как изобщо бавните плочки са успели да стигнат 800 мандахерца.

А иначе през годините и по-странни неща съм виждал, но това е
Офтопик:
Срещу хотел "Плиска" имаше един интернет клуб на име "Акулата" (намираше се там, където сега са Телезор и Сосиете Женерал Експрес Банк). Там имаха 2 вида компири - едни бавни за интернет (333-400 мандахерца) и геймърски с великата честота от 1.2 гигахерца. :toothy10: Геймърските бяха ОК, но интернетските имаха един недостатък. Даже шефовете на клуба бяха сложили лист с предупреждение интернетските да не бъдат ритани (бяха ги сложили под масите), защото им падат честотите. Аз си мислех, че това е бъзик, но след като сритах един комп многократно с дългите си краци, от 400 мандахерца той падна на 128 мандахерца и разбрах, че не било шега. Интересното е, че това се оправяше като изключиш машината от тока за около 5 мин. :toothy10:
Потребителски аватар
user12
Ентусиаст
Ентусиаст

Мнение от user12 »

Ако трябва да съм честен също не виждам, разлика през 1 интервал в скоростта на РАМ паметта. Предпочитам да взема повече РАМ от колкото такава с по-висока честота. Осезаема разлиак има единствено в различните поколения; DDR 2, DDR3 и т.н.

А това с интернет клуба къде ме върна smst
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

Точно така е - честотите нямат почти никакво значение в реалния живот, важното е паметта да е МНОГО :mrgreen:
Изображение
Потребителски аватар
user12
Ентусиаст
Ентусиаст

Мнение от user12 »

Е предполагам ще се усети дали ще е DDR2 или DDR4 например. Но то пък и там CPU-тo ще е различно и пак ще дойде разлика. А ако паметта е ECC с корекция на грешките?
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

Пак не е ясно дали ще се усети. От 1066 нагоре промяната е доста маргинална. Дори има случаи, при които по-високите честоти някои приложения се представят по-зле.
Изображение
Потребителски аватар
WonG
Audi Fan
Audi Fan

Мнение от WonG »

Та... дадох го в JAR да ъпдейтнат BIOS-а, че не ми се рискуваше аз да го правя. От една страна, че не съм ъпдейтвал друг път, има си рискове, от друга и, че не е лично мой въпросния компютър.
Нищо различно от това, което при нас ставаше не казаха горе долу. :mrgreen:
Ако сложат двете плочки не тръгвали, защото са с различни честоти и се биели... ако сложат едната зареждало до някъде и замръзвало. BIOS-а не ъпдейтнали, понеже били проблемни според тях плочките(но не им правили тестове). Като им казах, че си работят безпроблемно на друго дъно заговориха за прословутия ъпдейт, за който всъщност оставих компютъра :) казаха да пробвам други плочки на тоя компютър и ако има проблем тогава щели да пристъпят до ъпдейт на BIOS, което било в краен случай...

Изображение

Нова тема Отговори

• Подобни теми
    Отговори
    Преглеждания
    Последно мнение

Върни се в “Хардуер”