Здравейте! Вероятно използвате блокиращ рекламите софтуер. В това няма нищо нередно, много хора го правят.

Но за да помогнете този сайт да съществува и за да имате достъп до цялото съдържание, моля, изключете блокирането на рекламите.

Ако не знаете как, кликнете тук

Николай Диловски: Лекарите ме пратиха вкъщи да чакам края си, но искам да оставя добро

Нещо, което ви е направило впечатление и искате да споделите своето мнение.
Нова тема Отговори
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit
Регистриран: пет юни 01, 2007 14:18

Николай Диловски: Лекарите ме пратиха вкъщи да чакам края си, но искам да оставя добро

Мнение от Mozo »

Биомаркерите са ключът към терапията на всеки онкоболен, само според БЛС не трябвало да се плащат от касата, казва пред "24 часа" председателят на фондация "Живот с рак"
Още акценти от интервюто:
Следващата ни битка ще е за санитарите и сестрите - дават ни в устата вода, храна и лекарства, мият ни и ни обличат, а а вземат 1600 лв.
Зъб да ме заболи, никой не иска да ме лекува, не мога при криза да викна "Бърза помощ" - така е за хората с рак, пращат те да си търсиш онколога
Пазя си фактура за 5600 лв. Сега зависим от ценоразписа на частни лаборатории, поне отнякъде трябва да се почне

Николай Диковски е онкоболен в четвърти стадий и председател на фондация "Живот с рак". В последните седмици той даде гласност на проблема за липсата на заплащане от НЗОК на така необходимите за хората с рак изследвания на биомаркери, въпреки че в държавния бюджет за тази година бяха заложени средства.

Пациентски организации и лекари онколози от години се мъчат да постигнат споразумение в полза на болните за тези изследвания, но до момента това не е успешно.

На 22 май имаше заседание на Надзорния съвет на НЗОК, първа точка на което беше подписването на Договор за изменение и допълнение на НРД за медицинските дейности за 2023-2025 г. между касата и Българския лекарски съюз (БЛС), в който трябваше да се включи и покриването на биомаркерите. Оказа се, че това няма как да се случи в този момент. В анекса проблемите с парите за болниците не са решени, а покрай тях засега няма да има и биомаркерна диагностика за онкоболните пациенти въпреки отпуснатите 5 млн. лв. в бюджета за здраве.

Пациентските организации организират кръгла маса за биомаркерите на 5 юни. Те са твърдо решени да не се отказват от битката си, тъй като за тях тези изследвания са животоспасяващи.

- Николай, вие и фондация “Живот с рак” дадохте гласност на проблема с изследването на биомаркери при онкоболни, което те трябва да плащат сами. Вие самият сте с рак на простатата, как сте в момента?

- При мен всички възможности на медицината свършиха, няма какво да се приложи вече. Казват ми: “Отивай си вкъщи и чакай края, това е”. Директно си ми го казаха. А аз се чувствам добре, слава на Бога. Единствено Бог ме държи жив вече 3 месеца! Само имам проблем с ходенето, но и това ще мине. Не ме мъчат страшни болки, чувствам се като здрав, а те ми казват, че нямам никакви шансове за живот.

https://www.24chasa.bg/mneniya/article/20579098
Прочетено: 23 пъти
Изображение
Нова тема Отговори

• Подобни теми
    Отговори
    Преглеждания
    Последно мнение

Върни се в “Любопитни новини”