Могат да се използва за измами и създаване на фалшиво съдържание
Явор Колев е международен експерт по киберсигурност и противодействие на киберпрестъпността, с близо 30-годишен опит в борбата с организираната и високотехнологичната престъпност. Създател на структурите за противодействие на киберпрестъпността у нас. Близо 15 години е техен ръководител както в МВР, така и в ДАНС. От 2019 г. е национален координатор по киберсигурността и секретар на Съвета по киберсигурност при Министерския съвет на Република България. Притежава множество специализации в областта на киберпрестъпността, електронните доказателства и международното сътрудничество в областта на правоохраната. Автор е на методологии за разследване на престъпления срещу авторските права в сферата на телекомуникациите и софтуерното пиратство, както и за преследване на извършителите на киберпрестъпления.
- Г-н Колев, понякога дори и най-големите капацитети в областта на киберпрестъпленията могат да станат тяхна жертва. На вас това случвало ли ви се е?
- Слава богу, не съм бил жертва на кибертормоз. Може би това се дължи на факта, че повече от 30 години работя в правоохранителните органи и съм първият полицай в България, разследвал киберпрестъпления. Името ми е познато в обществото, а някои от операциите, които съм ръководил, са добили публичност. Това вероятно кара и самите престъпници да избягват да се насочват към мен. Спомням си обаче един случай отпреди десетина години. Едно 14-годишно момче от гимназия по електроника в Ямбол беше използвало чешка анонимизираща платформа, за да изпраща заплашителни имейли до учителите си от мое име. Установихме бързо кой е и с майка му предприехме нужните мерки за превъзпитание. Всеки може да стане жертва на киберпрестъпление. Дори мои близки са били обект на подобни атаки. В нашето семейство темата за онлайн безопасността е често обсъждана. Говорил съм по нея както с децата ми, когато бяха малки, така и с внучките ми - едната е на 3, другата на 11 години. Малката вече използва платформи като YouTube и е изключително важно да наблюдаваме съдържанието, до което има достъп. А 11-годишната създава профили в TikTok и Instagram. Не съм привърженик на забраните, когато става дума за интернет. Дъщеря ми в началото се опита да ограничи достъпа на дъщеря си до социалните мрежи, но я посъветвах вместо това да създадат профил заедно и да използват всички налични инструменти за защита и ограничаване на достъпа. Сега внучката ми използва платформите, за да показва таланта си - тя пее във фолклорна група. Вярвам, че когато човек има постижения - било в науката, изкуството или спорта - е естествено да иска да ги сподели.
- Платформите, за които споменахте, може би са сред инструментите, които използват трафикантите на хора и особено на деца. Как се случва това?
- Преди да стигнем до трафикантите, трябва да говорим за сексуалните хищници и насилници. Те създават фалшиви профили в интернет - често на деца между 8 и 16 години - и чрез тях печелят доверие. Те са много умели манипулатори, владеят техники от психологията, макар че моите приятели психолози не обичат да ги наричам така. Всичко започва с невинни разговори, изпращане на снимки. После комуникацията се премества в чат платформи като Telegram, Skype или WhatsApp. Там детето е убеждавано, че няма нищо лошо в това да изпрати по-откровена снимка. Бомбардират го със сексуално съдържание, докато бариерите му не паднат. Така започва изнудването за още снимки и видео. Крайната цел е среща в реалния свят и сексуална злоупотреба. Оттам вече стигаме до трафикантите. Случаите с деца са рядкост, но, за съжаление, има повече при тийнейджърките. България е сред страните, които са източници на незаконна сексуална търговия. Момичета с нисък социален статус често стават жертва на сводници от същия етнос, които ги манипулират, че са влюбени в тях или че ще им осигурят добре платена работа в чужбина. В интернет по-рядко се вербуват директно. По-често се използват “кастинги” за фотомодели, които подмамват деца да изпращат снимки. Следва същият сценарий - изнудване, докато не се постигне контакт и среща офлайн.
https://www.24chasa.bg/mneniya/article/20227485
Прочетено: 56 пъти
Здравейте! Вероятно използвате блокиращ рекламите софтуер. В това няма нищо нередно, много хора го правят. |
Но за да помогнете този сайт да съществува и за да имате достъп до цялото съдържание, моля, изключете блокирането на рекламите. |
Ако не знаете как, кликнете тук |
Явор Колев: Родителите да не качват снимки и клипове на децата си в интернет
- Mozo
- Skynet Cyber Unit
- Регистриран: пет юни 01, 2007 14:18
Re: Явор Колев: Родителите да не качват снимки и клипове на децата си в интернет
Кааак, бе, те и задниците ще си покажат в тея лайнарници

-
- Подобни теми
- Отговори
- Преглеждания
- Последно мнение
-
-
Как родителите да се разберат за децата след развод? ГЕРБ предлага промени в Семейния кодекс
от Mozo » пет дек 20, 2024 12:50 » в Любопитни новини - 1 Отговори
- 153 Преглеждания
-
Последно мнение от Mouse
съб дек 21, 2024 16:57
-
-
-
От 2025 г.: Нови правила в детските градини и промени при условията с ваксините на децата (СНИМКИ)
от Mozo » чет окт 03, 2024 12:51 » в Любопитни новини - 0 Отговори
- 129 Преглеждания
-
Последно мнение от Mozo
чет окт 03, 2024 12:51
-
-
-
Кой е Орлин Колев, който стана конституционен съдия
от Mozo » пет мар 21, 2025 12:31 » в Любопитни новини - 0 Отговори
- 74 Преглеждания
-