Здравейте! Вероятно използвате блокиращ рекламите софтуер. В това няма нищо нередно, много хора го правят.

Но за да помогнете този сайт да съществува и за да имате достъп до цялото съдържание, моля, изключете блокирането на рекламите.

Ако не знаете как, кликнете тук

Ако еврото е толкова лошо - припомнете си тези събития (ВИДЕО)

Нещо, което ви е направило впечатление и искате да споделите своето мнение.
Нова тема Отговори
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit
Регистриран: пет юни 01, 2007 14:18

Ако еврото е толкова лошо - припомнете си тези събития (ВИДЕО)

Мнение от Mozo »

През 1997 година Република България изпада в дълбока политическа и финансова криза. Тогавашното правителство, начело с министър-председателя Жан Виденов, на практика спира реформите за преход към пазарна икономика и вместо това се ориентира към провеждане на "социално-ориентирана" икономическа политика.

Направен е опит за повторно въвеждане и модифицирана форма на централно планиране, с цел съживяване на държавните предприятия - спомен от времето на комунизма. Делът на контролираните от правителството цени нараства от 18,9% през 1994 до 49% през 1995 г. и до 52,4% през 1996 г., като последицата от този административен контрол е изкривяване на съотношението между търсенето и предлагането. Още в началото на 97-ма година големите градове са обхванати от протести, блокирани са пътища и улици и страната изпада в хаос.

В началото на февруари България е изправена пред хиперинфлация, след като за по-малко от 2 месеца цената на 1 щатски долар от 500 лв. достига до 3000 лв. Инфлацията вече е 300%. За периода от април до октомври фалират 15 банки - впоследствие правосъдието ни не прави нещо исторически запомнящо се по въпроса. Унищожени са спестяванията на огромното мнозинство от българите, но са стопени дълговете на т. нар. кредитни милионери, взели пари от банките, без да имат намерение да ги връщат. Още преди тези събития на 28 декември 1996 г. XXXVII народно събрание гласува оставката на правителството на Жан Виденов, но според Конституцията от 1991 г. то продължава да изпълнява функциите си до избора на ново правителство.

https://www.actualno.com/society/ako-ev ... 02270.html
Прочетено: 149 пъти
Изображение
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Re: Ако еврото е толкова лошо - припомнете си тези събития (ВИДЕО)

Мнение от Mozo »

На 1 юли 1997 г. в действие влиза Закон за валутния борд (приет от XXXVII народно събрание), който фиксира българския лев към германската марка в съотношение 1 марка = 1000 неденоминирани лева. Какво представлява валутния борд? Това е парична система, при която валутата на дадена страна е обвързана с основна чуждестранна валута. Обикновено това е щатският долар или еврото и обменният курс е фиксиран.

Свързването на двете валути решава проблема с доверието във валутата и ограничава възможността за монетарни политики от страна на БНБ. Това означава, че БНБ вече не отговаря за количеството левове в обращение и не определя самостоятелно лихвените проценти по кредитите, които централната банка отпуска на търговските банки.
Точно това, което казах на Маус онзи ден - толкова за българския лев и суверинитета - тъпотиите, с които оня плужек Костадинов пълни главите на хората. Нямаме нито лев, нито суверинитет във валутата от 1997-а насам :idea: И понеже левът ни е много готин, има нужда от патерица, за да не стане пет трилиона лева за един долар :wave: :wave: :wave: Без еврото сме довиждане и именно марката/еврото ни спасява от 1997-а насам.
Изображение
Потребителски аватар
Mouse
VIP
VIP
Регистриран: вт дек 29, 2009 17:10
Контакти:

Мнение от Mouse »

Mozo написа:
чет фев 27, 2025 13:26
Точно това, което казах на Маус онзи ден - толкова за българския лев и суверинитета - тъпотиите, с които оня плужек Костадинов пълни главите на хората. Нямаме нито лев, нито суверинитет във валутата от 1997-а насам :idea: И понеже левът ни е много готин, има нужда от патерица, за да не стане пет трилиона лева за един долар :wave: :wave: :wave: Без еврото сме довиждане и именно марката/еврото ни спасява от 1997-а насам.
Добре де, принципно се съгласих с теб. Само че някъде прочетох, не съм си го измислила, че българското злато обезпечаващо лева, било в Англия. И не само нашето, а и на други страни от бившия СИВ. Скоро пък ми попадна друг текст, в който се пишеше, че банките в САЩ изтеглят от Англия голямо количство злато. Също не съм си го измислила. Не помня източниците защото не баха на български, но познавам кой ги шерва с превод към оригиналния текст. И на него му вярвам. Още повече че към преводите дава и линкове към оригиналите (тях не мога да проверя).
И пак този Костадинов :гади ми се: Спрете да ме свързвате с него. Това че преди няколко години ми хареса как говореше не значи, че не съм го стоплила що за гаден плазмодник е и той.
Колкото до еврото .... убаво бе. Нека сме вързани с него, но да остане като нащионална валута лева. Какво лошо има в това? Защо, след като е толкоз хубаво Чехия, Унгария, Швейцария, Англия и други - не го приеха, че последната и избяга от ЕС?
Бяхме някога суверенна държава, но в далечното минало по времето на Калоян и цар Иван Асен II. След турците всичко тръгна надолу. И дори цар си взехме назаем от западна фамилия защото всички наши бяха под ножа. Та от тогава още нямаме никакъв сувернитет. Останаха две имена: България и лев. Хайде да ги затрием и тях в името на ..... бъдещото добруване, което е под въпрос.
Написаното не е с цел спор!
Плъхолюбител
Изображение
Колкото повече опознавам хората,
толкова повече обиквам животните!
Потребителски аватар
Mouse
VIP
VIP
Контакти:

Мнение от Mouse »

Сетих се още нещо. Индонезия например, защото от там имам дирекно инфо. 1 лев е равен на ~ 100000 рупии :shock: Те как се оправят, като в същото време са, според Гугъл, 7 по ВБП в света? Не че ги превъзнасям, трагедия са като население. Дори в столицата Джакарта няма такова нещо като тротоар :evil4:
И още нещо. Защо ЮАР е в Брикс? Че и цетралата му е там.
Плъхолюбител
Изображение
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

Mouse написа:
чет фев 27, 2025 15:56
Добре де, принципно се съгласих с теб. Само че някъде прочетох, не съм си го измислила, че българското злато обезпечаващо лева, било в Англия. И не само нашето, а и на други страни от бившия СИВ. Скоро пък ми попадна друг текст, в който се пишеше, че банките в САЩ изтеглят от Англия голямо количство злато. Също не съм си го измислила. Не помня източниците защото не баха на български, но познавам кой ги шерва с превод към оригиналния текст. И на него му вярвам. Още повече че към преводите дава и линкове към оригиналите (тях не мога да проверя).
Златото го изнесоха комунистите, защото онзи утопичен строй не може да изкарва пари, а само да ги харчи и в един момент безплатният обяд свърши. След това вече къде отива златото не ни интересува, защото то практически не е наше.
Mouse написа:
И пак този Костадинов :гади ми се: Спрете да ме свързвате с него. Това че преди няколко години ми хареса как говореше не значи, че не съм го стоплила що за гаден плазмодник е и той.
Колкото до еврото .... убаво бе. Нека сме вързани с него, но да остане като нащионална валута лева. Какво лошо има в това? Защо, след като е толкоз хубаво Чехия, Унгария, Швейцария, Англия и други - не го приеха, че последната и избяга от ЕС?
Какво значи, че Чехия и Унгария не са приели еврото :shock: В момента и те се подготвят също като нас, за да го приемат и очакват влизане в еврозоната. Да, дори любимият ти Орбан, който плямпа глупостите на Костадинов и докара 80% инфлация в Унгария, не е толкова тъп, че да се откаже от него. Англия излезе от ЕС и в момента си сърба попарата, @beggginer може в подробности да ти обясни какъв го налапаха. Относно Швейцария - хайде да не сравняваме нашия лев с швейцарския франк, че е малко несериозно...
Mouse написа:
Нека сме вързани с него, но да остане като нащионална валута лева. Какво лошо има в това?
Има много лошо в това - левът е слаба валута, в която няма доверие. Еврото е валутата на втория най-голям пазар в света. Ако си инвеститор, сама си отговори кое от двете ще избереш. Бие на риторичен въпрос, нали?
Mouse написа:
Останаха две имена: България и лев.
Ти очевидно така и не разбра, че лев няма от много отдавна.
Mouse написа:
чет фев 27, 2025 16:03
Сетих се още нещо. Индонезия например, защото от там имам дирекно инфо. 1 лев е равен на ~ 100000 рупии :shock: Те как се оправят, като в същото време са, според Гугъл, 7 по ВБП в света? Не че ги превъзнасям, трагедия са като население. Дори в столицата Джакарта няма такова нещо като тротоар :evil4:
И още нещо. Защо ЮАР е в Брикс? Че и цетралата му е там.
Индонезия не е в ЕС и няма друг избор. Освен това Индонезия е на 12-о място в незавидната класация на най-бедните държави в Европа. Колкото по-девалвирала е валутата, толкова по-зле. Нали не искаме това?
Изображение
Потребителски аватар
Mouse
VIP
VIP
Контакти:

Мнение от Mouse »

Изрично написах, че не искам да предизвиквам спор.
Просто вече не зная какво да чета и какво е вярно и какво е фейк. Обърквам се.
Основно чета новините, които ти пускаш, защото за тях знам - проверил си ги. Но има още много.
Ти очевидно така и не разбра, че лев няма от много отдавна.
Ясно ми е, разбрах го. Исках само да се запази името. Май го написах. Да сме си вързани там ако щете и за Танганайка, но да се казва лев. Свикнала съм, а вече всичко ново ми идва в повече :sad:
Плъхолюбител
Изображение
Потребителски аватар
шони
Модератор
Модератор
Регистриран: пон окт 12, 2009 01:16

Мнение от шони »

Да кажа нещо и аз. :усмивка1: По повод разсъжденията на участниците във форума, както и самата статия, ще посоча нещото, което всеки ден виждаме, когато поглеждаме касовата си бележка, а именно абревиатурата "BGN". Защо "BGN", а не "BGL", както би трябвало да бъде? Лично аз, не се бях замислял. Съвсем наскоро, от един много популярен икономически коментатор научих, че тази абревиатура(съкращение) означава "Български номинал". Макроикономистът обясни, че през 1998г., приемайки валутния борд, държавата ни се е отказала от суверенитет на валутата си и се е "вързала" (тогава) за марката, а по-късно, с приемането на еврото за валута на ЕС – еврото. Фактически ние и сега сме в еврозоната, НО ежегодно губим над 1 млрд лева от превалутиране (преки загуби, по думите на експерта). Той каза, че (перефразирам) "седим на масата, където се взимат глобалните решения за икономиката на ЕС, без да имаме право на глас". Говорѝ и за косвените загуби за бизнеса и туризма и така нататък и така нататък.
Сега моя коментар: на мен ми се искаше, при фактическото ни приемане в еврозоната, да получаваме по-високи доходи (в т.ч. и пенсии), защото обменният курс (той е фиксиран и няма да се променя) плаши хората с доход под и около 1000 лв. Те ще се почувстват смачкани от "новите" си стари доходи. Опасяват се и от мудната работа на регулаторите, както и от едно бъдещо покачване на цените.
Изводът: трябва да има повече държава, да няма двойни стандарти и всеки да си гледа работата. Тогава и успехите (разглеждам приемането на еврото, като един от успехите за всички нас) ще са по-осезаеми.
"Просветеният народ се подчинява, защото така иска; заслепеният от предразсъдъци народ - защото така трябва".
Потребителски аватар
beggginer
Доктор
Доктор
Регистриран: нед апр 13, 2008 18:33

Мнение от beggginer »

Британския паунд, подобно на Швейцарския франк, беше уникално силна валута, заради позициите си в ЕС (не вътре, но само главичката) и многото външни банкови инвестиции и пазени ценности, вкл. книжа с високи стойности. Беше т.н. gateway за инвеститори към Европа, с финансовия център в Лондон. След Брекзит паунда понесе загуби, много бизнеси документално се изнесоха към Ирландия, които пък се облажиха и си повишиха стандарта. Просто да не си обвързан с тази силна обща Европейска икономика, има последствия. Ние не сме достатъчно големи и сме напълно разграбени, така че нямаме право на глас. Всъщност нищо нямаме, защото комунистите и децата им го унищожиха. Между другото, вие сте виновни и сте допуснали това - вашето поколение е оставило да се разгради двора до такава степен, че сега да сме на тоя хал. Ние раснахме в заварено положение.

Та Великобритания може да се разкара от ЕС и да си запази валутата, а икономиката им ще се стабилизира. При определени стечения на обстоятелствата, дори ще са по-добре от преди. При нас би било пагубно.

Няма лев от валутния борд насам - това трябва да е ясно на всички досега. Чисто психически, превалутирането на еврото ще вдигне цените, но не заради някакви икономически причини, а просто защото сме алчни негодници. Целия народ.

А това, че махаме части от идентичността си, защото нямаме валута и патриотични ликове по нея, направо не искам да го коментирам. Ако можехме да попитаме кой да е от тия хора, биха се срамували, че ползват лицата им за банкноти. Отдавна сме свалили гащите и сме безгласна буква. Валутата е просто спомен за държава, която не помним да сме имали - само сме чели преиначена история за нея. Комплексът на робството - искаме си нашето, защото е наше, нищо че е обвързано с чуждото и отдавна не е наше!
Как да си върнем контрола над Windows 10 Home :violent1:
Изображение
Валсо написа:
съб яну 21, 2023 12:28
Знам какво правя.
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

beggginer написа:
чет фев 27, 2025 21:34
Комплексът на робството - искаме си нашето, защото е наше, нищо че е обвързано с чуждото и отдавна не е наше!
Точно :idea:
Mouse написа:
чет фев 27, 2025 19:27
Да сме си вързани там ако щете и за Танганайка, но да се казва лев.
Е, няма как хем да е Трабант, хем да е Ферари. Не разбираш, че нашия лев си го знаем само ние. Представям ти го по най-простия начин - ти си инвеститор и искаш да инвестираш да речем 100 милиона в бизнес в дадена държава. Изборът ти е пред държава, която борави с евро и държава, която борави с лек (Албания) или някаква друга валута, която не си чувала като Тенге (Казахстан) или Сом (Киргизстан). Къде ще ги инвестираш? В познатата и сигурна валута. Ще си кажеш - абе, какви са тея, аз не съм ги чувала, а и да съм ги чувала, щом още не са ги приели в еврзоната, значи са супер зле, я аз да си заложа на сигурното :съгласен:
Изображение
Потребителски аватар
Mouse
VIP
VIP
Контакти:

Мнение от Mouse »

ОК! :съгласен:

Ние > визирам държава, пари, народ, икономика, позиция - сме едно нищо :sad:
Май единственото, което се цени, е географското ни положение.
Плъхолюбител
Изображение
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

Най-сетне схвана :cheers1:

Никой инвеститор няма да дойде в страна, за чията валута не е чувал и които стоят в чакалнята, което пък от своя страна означава, че нещо не им е в ред. Ще иде в Полша или Германия :съгласен:
Изображение
Потребителски аватар
Shaker
Доктор
Доктор
Регистриран: нед дек 06, 2009 20:18

Мнение от Shaker »

Бях малък тогава, но си спомням, че дойче марките и доларите бяха на почит, докато левът не ставаше за нищо и никой не го искаше.
beggginer написа:
Между другото, вие сте виновни и сте допуснали това - вашето поколение е оставило да се разгради двора до такава степен, че сега да сме на тоя хал. Ние раснахме в заварено положение.
Абсолютно съм съгласен. Предишното поколение ни остави много лошо наследство и сърбаме попарата и днес. Предишното поколение гласуваха за шибаните комунисти години наред след 1989 г. и печелеха избори. Чехите, поляците и румънците дръпнаха страшно напред, защото скъсаха с комунизма.Благодарение на предишнотопоколение ние бяхме поставени в шах и мат. За радост, доста от нас се научихме да се оправяме сами и да нямаме овчи акъл като предишните и да викаме "Кой Ши Ни даде париии? Кой ще ни издържа?"
За съжаление Копейките репрезентират предишното поколение и са страшно много. Има доста млади хора с промити мозъци...
Най-много ми става жал, че от чужбина тея копейски боклуци събират доста гласове. Няма логика в тъпия ни народ...
beggginer написа:
Няма лев от валутния борд насам - това трябва да е ясно на всички досега. Чисто психически, превалутирането на еврото ще вдигне цените, но не заради някакви икономически причини, а просто защото сме алчни негодници. Целия народ.
Абсолютно съгласен.
Както се казва - "Не сме народ, ами мърши"
Нова тема Отговори

• Подобни теми
    Отговори
    Преглеждания
    Последно мнение

Върни се в “Любопитни новини”