Здравейте! Вероятно използвате блокиращ рекламите софтуер. В това няма нищо нередно, много хора го правят.

Но за да помогнете този сайт да съществува и за да имате достъп до цялото съдържание, моля, изключете блокирането на рекламите.

Ако не знаете как, кликнете тук

Плащаме 1,4 млрд. лв. за незаслужени пенсии на над 795 000 българи (Графика)

Нещо, което ви е направило впечатление и искате да споделите своето мнение.
Нова тема Отговори
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit
Регистриран: пет юни 01, 2007 14:18

Плащаме 1,4 млрд. лв. за незаслужени пенсии на над 795 000 българи (Графика)

Мнение от Mozo »

554 възрастни са ощетени с над 850 лева от тавана
Около 10% продължават да работят - има и футболисти

Над 1,4 млрд. лв. е платило правителството извънредно през миналата година, за да могат 795 228 души да получават минималните размери на пенсиите през 2023 г. На месец извънредните разходи за изплащане на минималните пенсии пък са малко над 117 млн. лв.

Доплащането от данъците, събрани от всички, се налага, защото минималната пенсия е “незаслужена” - т.е. размерът ѝ е по-голям от този, който определят внесените от конкретните хора осигуровки.

Дотук се стигна, след като различни правителства през годините вдигаха изпреварващо минималните размери на пенсиите. Като през миналата година почти всеки трети пенсионер е получавал пенсия, която е по-голяма от тази, която реално си е изработил.

Прави впечатление, че въпреки увеличенията, броят на хората с минимална пенсия почти не се променя - 795 724 души за 2022 г. срещу 795 228 души за 2023 г. В същото време обаче разходът за тях е нараснал от 104,8 млн. лв. на над 117 млн. лв. на месец. А дефицитът в НОИ с всяка година става все по-голям. През 2022 г. дефицитът в НОИ бе 12,7 млрд. лв., през 2023 г. стана 15,7 млрд. лв., а за тази година са планирани 11 млрд. лв.

https://www.24chasa.bg/bulgaria/article/18618877
Прочетено: 112 пъти
Изображение
Потребителски аватар
Mouse
VIP
VIP
Регистриран: вт дек 29, 2009 17:10
Контакти:

Re: Плащаме 1,4 млрд. лв. за незаслужени пенсии на над 795 000 българи (Графика)

Мнение от Mouse »

И като резултат почти изравниха пансиите на НЕработещите или тези с по 15 г. тр. ст. с нормалните пенсии на тези, които са си внасяли коректно и са си изработили годините.
От кога мрънкам за това, че вдигат минималните пенсии, а за работещите с нормален трудов стаж се циганяха.
Като не е работил защо държавата да му плаща пенсия? Ми, да е работил!
Плъхолюбител
Изображение
Колкото повече опознавам хората,
толкова повече обиквам животните!
Потребителски аватар
beggginer
Доктор
Доктор
Регистриран: нед апр 13, 2008 18:33

Re: Плащаме 1,4 млрд. лв. за незаслужени пенсии на над 795 000 българи (Графика)

Мнение от beggginer »

Нищо не плащаме, нямаме държава, нямаме НОИ, нямаме НАП, нито пък ДСП. Нямаме и спорт, нищо че имаме олимпийски медали. Всичко е пунта мара. Имитация на дейност. Също като АПИ, автомобилна администрация и прочее. Навсякъде, повсеместно имаме некадърни навлеци, от най-високото до най-ниското стъпало. Всички до един - роднини, комунистически изчадия и отрочета на същите. Докато не умре и последния облажил се, няма да видим бял ден. А за да се случи това, трябва една хубава ядрена зима да изкараме.

Ще кажеш, че съм хейтър, но не съм. Мъчно ми е, душата ми се свива, защото децата ми ще растат, докато България се смалява, хората стават все по-дребни, а задлъжнялостта им - все по-голяма. И нашите спомени за хубав живот, ще останат там в прехода, между смянята на хомота. Преди Ковид и джендърството, но след ограниченията. Когато имаше свобода, а не свободия. :???:
Как да си върнем контрола над Windows 10 Home :violent1:
Изображение
Валсо написа:
съб яну 21, 2023 12:28
Знам какво правя.
Нова тема Отговори

• Подобни теми
    Отговори
    Преглеждания
    Последно мнение

Върни се в “Любопитни новини”