Необходими продукти
За тестото за пицата:
70 мл вода
2 с.л. зехтин
1 ч.л. сол
50 г прясна мая
400 г брашно от твърда пшеница
600 г обикновено брашно
За покритието:
настърган кашкавал/моцарела
картоф, нарязан на тънки филийки
зехтин
салам
зелен сос Песто
чили на люспи
Начин на приготвяне:
На тестото:
1. Смесете хладка вода и мая.
2. Добавете двата типа брашно и бъркайте хубаво най-малко 5-7 мин.
3. Оставете да втаса 30 мин.
*Ще се получи достатъчно тесто за няколко пици и/или дори за малък хляб. Откъснете парче за пицата и го разточете, колкото се може по-тънко. С описаните по-горе продукти можете да направите 2 вида пица: една със зелен сос „Песто“ и още една със салам и чили.
Сглабяне на пицата:
1. Включете фурната да загрее и поръсете тестото за пицата с кашкавал и полейте с малко зехтин отгоре.
2. Наредете картофени филийки и върху двете пици.
3. Наредете тънки резени салам и чили на люспи върху едната пица.
4. Печете във фурната, докато кората леко покафенее.
5. Върху пицата без салам сложете зелен сос Песто.
Източник: opensourcefood.com