За тази супа мога да кажа, че се приготвя изключително лесно и е много вкусна. И тайната е в съчетанието на къри и обилно количество кокосово мляко. Като цяло, комбинацията от продукти ми се струва много привлекателна и не се излъгах, когато опитах супата.
Забелязвам, че в рецептата не присъства никаква зелена подправка. Всъщност, прясно настърган кокос заменя това и те съветвам да не го пропускаш. В тази връзка, борбата с кокосовия орех този път се сведе само до два удара (или ставам по-добра или по-силна), а млякото ми хареса.
За супата избрах боб Пинто, но всеки един сорт боб би бил подходящ. Желателно е бобът да се накисне във вода от предната вечер, за да се свари по-бързо.
Информирах се, че африканските супи по принцип са много гъсти. Приготвих супата с по-малко количество вода, обозначено в рецептата. Така получих гъста супа, която е много засищаща и може да се сервира като основно ястие. Ако желаеш може да я направиш по-рядка.
Дозите са за 4-6 порции.
Продукти:
200 гр. боб Пинто
100 гр. дългозърнест ориз
1 глава лук, нарязана на ситно
1 зелена чушка, нарязана на кубчета
2 домата, нарязани на кубчета
50 гр. масло
1 чаена лъжица къри
400 мл. кокосово мляко
400 мл. вода
сол и черен пипер
Приготвяне
Бобът се накисва във вода от предната вечер. Сварява се до пълна готовност (около 45 минути). Отцежда се.
Оризът се сварява до пълна готовност (около 17 минути) и се отцежда.
Маслото се разтопява в тенджера. В него се сотират лукът и чушката. Добавя се кърито, сол и черен пипер на вкус. Разбъркват се няколко секунди. Добавят се доматите и се готвят 2-3 минути.
Към зеленчуците се добавят бобът, кокосовото мляко и водата. Овкусяват се със сол и черен пипер ако има нужда и супата се оставя да поври 10 минути на умерен огън. Накрая се добавя ориза.
Супата се сервира с настърган пресен кокос./kulinarno-joana.com