Здравейте! Вероятно използвате блокиращ рекламите софтуер. В това няма нищо нередно, много хора го правят.

     Но за да помогнете този сайт да съществува и за да имате достъп до цялото съдържание, моля, изключете блокирането на рекламите.

  Ако не знаете как, кликнете тук

Борш

Нова тема Отговори
Потребителски аватар
шони
Модератор
Модератор
Мнения: 24788
Регистриран: пон окт 12, 2009 01:16
Репутация: 115355
пол: Мъж

Борш

Мнение от шони »


Изображение

Боршът е супа от източно-европейската кухня. Приготвя се традиционно в Русия и Украйна. Основната съставка е червено цвекло и в зависимост от региона може да се добавят зеле, картофи, моркови, телешко месо, домати, гъби. Боршът може да се направи топъл или студен, като студената супа се приготвя от сварено младо червено цвекло, заедно с листата. След като изстине се разбърква със заквасена сметана, кефир или кисело мляко. Добавят се репички, краставици и се сервира поръсена с копър и магданоз. Често се прибавят и настъргани твърдо сварени яйца. Студеният борш има ярко розов цвят, който варира в нюансите си от количеството добавено цвекло.

На руски и украински супата се нарича борщ и знам, че се иска майсторство за да се приготви. Не знам колко е автентична моята рецепта, но пък стана много вкусна супа. Тъй като количеството, което се получава от рецептата е голямо, препоръчвам да се поканят приятели за вечеря или късен следобеден обяд. Но дори да остане от борша, може да се съхранява в хладилник, вкусен е и студен.

Обезателно трябва да имаш голяма тенджера, два тигана, поне две дъски за рязане, остър нож, три котлона на разположение и достатъчно свободно време. Това не е шега. Едновременно приготвих телешкия бульон и цвеклото (два котлона). И за двете, термичната обработка трае около 1 час, а 15 минути преди да станат готови, сотирах морковите, чушката, лукът и чесъна (трети котлон). Междувременно съм с нож в ръка, кълцам зеленчуци и внимавам какво се случва на котлоните. Разбърквам периодично. Факт е, че я приготвях почти цял ден.

Продукти:

400 г телешко месо
700 г червено цвекло
250 г зеле
200 г картофи
100 г моркови
1 червена чушка
1 скилидка чесън
2 домата
1/2 чаени лъжици захар
2 супени лъжици масло
1 супена лъжица лимонов сок
1 дафинов лист
1/2 връзка копър
1/2 връзка магданоз

Телешкото месо се нарязва на парчета и се слага в голяма тенджера. Залива се с 3 литра студена вода и се оставя да заври. Щом заври, температурата се намаля. С лъжица се отделя пяната, която се образува по повърхността на бульона.

Към месото се добавя наситнения копър, една цяла глава лук и дафиновия лист. Оставя се да къкри за 1 час.

През това време се подготвят зеленчуците. Цвеклото се обелва и се нарязва на тънки пръчици. Доматите се нарязват на кубчета. В широк тиган се загрява една супена лъжица масло. В него се задушават цвеклото и доматите. Добавя се лимоновият сок и захарта. Задушаването продължава около 1 час, докато цвеклото омекне. Разбърква се периодично. Ако сместа остане суха, се добавя малко от телешкия бульон.

Морковите се нарязват на кръгчета, чушката на кубчета, лукът и чесъна на ситно. В друг тиган или тенджерка се разтопява останалото масло. Добавят се зеленчуците и се сотират за 15 минути.

След като бульонът е готов, от него се изваждат дафиновият лист и главата лук.

Към бульона се слагат зелето, нарязано на ленти и картофите, нарязани на пръчици. Добавят се сотираните зеленчуци и супата се оставя на поври за 15 минути.

Накрая към супата се добавя задушеното цвекло с доматите. Разбърква се хубаво. Подправя се със сол и черен пипер и се оставя да ври за още 10 минути.

Изображение

Боршът се сервира в затоплени купички, поръсена с наситнен магданоз. Може да се добави по една лъжица заквасена сметана на порция./кulinarno-joana.com
БонАпети
Прочетено: 488 пъти
"Просветеният народ се подчинява, защото така иска; заслепеният от предразсъдъци народ - защото така трябва".
Нова тема Отговори

Върни се в “Супи”