2 супени лъжици масло (или предпочитано растително олио)
1 глава лук, нарязана на ситно
1 скилидка чесън, нарязана на ситно
1 средно голям картоф (около 200 гр.),нарязан на дребни кубчета
1 л. зеленчуков бульон
300 гр. изчистен спанак
щипка индийско орехче
2 супени лъжици сухо шери
сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне
Маслото се разтопява в дълбока тенджера. Добавя се лукът и се сотира за 3-4 минути. Следва чесънът, разбърква се за няколко секунди, след него се добавят картофите. Оставят се за 2-3 минути да се запържат, като се разбъркват често. Изсипва се бульонът и тенджерата се похлупва с капак. Температурата се намаля и бульона се оставя да заври. Готвенето продължава 15 минути докато картофите омекнат. Когато са готови, в тенджерата се добавя спанакът и се задушава за 4-5 минути, само докато омекне.
Зеленчуците се пасират. Супата се връща на котлона. Добавят се индийското орехче, шерито, сол и черен пипер. Загрява се отново и се сервира веднага./kulinarno-joana.com