УНИВЕРСИТЕТ ПО ХРАНИТЕЛНИ ТЕХНОЛОГИИ
ПЛОВДИВ
КАТЕДРА: ”ХРАНЕНЕ, ТУРИЗЪМ И ЕЗИКОВО ОБУЧЕНИЕ”
ДИПЛОМНА РАБОТА
Възможности за развитие на кулинарен
туризъм в Родопите
Дипломант: Ани Димитрова Диврова -----------------
/подпис/
Научен ръководител: доц. Д-р Веселина Терзиева ------------------
/подпис/
Допуска се до защита пред ДИК:
Ръководител катедра:доц. д-р Веселина Терзиева ------------------
/подпис/
Пловдив 2008 г.
СЪДЪРЖАНИЕ
Въведение…………………………………………………………………………..3
Цели и задачи………………………………………………………………………4
1. Алтернативен туризъм:……………………………………………………….5
1.1. Определение………………………………………………………......5
1.2. Икономически и социални ползи……………………………………6
1.3. Определение за кулинарен туризъм…………………………………7
2. Характеристика на Родопите като туристически регион…………………..8
2.1. Име – Произход…………………………………………………….....8
2.2 Географско положение……………………………………………….8
2.3. Климатични и водни ресурси………………………………………12
2.4. Природни забележителности в Родопите………………………….13
2.5. Курортни местности и туристически обекти……………………...18
3. Туризмът в Родопите………………………………………………………...28
3.1. Видове туризъм в Родопите…………………………………………28
3.2. Предпоставки за развитие на кулинарен туризъм…………………29
4. Характеристика и особености на старата ни национална кухня………….30
4.1. Влияния на други народи върху националната кухня…………….31
4.2. Характерни особености на старинната ни национална кухня……32
5. Развитие на традициите в храненето на населението в Родопите………….34
6. Традиционни храни и напитки в Родопите………………………………….35
6.1. Хляб и тестени изделия……………………………………………..36
6.2. Ястия от зеленчуци………………………………………………….37
6.3. Ястия от мляко и млечни продукти………………………………..39
6.4. Ястия от месо и месни субпродукти и полуфабрикати…………..41
6.5. Десерти в родопската кухня………………………………………..42
6.6. Напитки в родопската кухня……………………………………….43
6.7. Основни хранителни подправки и зеленчуци,използвани в
родопската кухня……………………………………………………45
7. Характеристика на основните процеси в технологията на родопската
кухня……………………………………………………………………………46
8. Обичаи,обреди и традиции,свързани с празниците в Родопите……………49
9. Разработване на примерен маршрут за кулинарен туризъм в Родопите…..62
10. SWOT анализ на възможностите за развитие на кулинарен туризъм в
Родопите………………………………………………………………………65
11. Анкетно проучване на нагласата на туристите за провеждане на турове
за кулинарен туризъм………………………………………………………...67
11. Обобщени изводи и препоръки……………………………………………...72
12. Литература…………………………………………………………………….74
ВЪВЕДЕНИЕ
Съвременният туризъм е изключително динамично развиващ се отрасъл. Той е на трето място във външнотърговските операции в световен мащаб.
Отчитайки темповете на неговото развитие, много специалисти считат, че малко след началото на ХХІ в., туризмът ще оспорва с информационната индустрия първото място по външнотърговски постъпления. Икономическите потоци, предизвиквани от туризма, се превръщат във важен фактор за икономическия растеж, както и за международните икономически отношения на много страни по света.
Успехът на туристическата дейност до голяма степен е свързан със състоянието на околната среда, където тя се провежда. Тази връзка между туризма и природната среда е двустранна.Осъзнаването на екологичните проблеми от туристите води до действия в обществения и частния сектор, които имат за цел да се борят с проблемите, възникнали вследствие на туристическата дейност.
Поради тези причини все по-актуален става алтернативният туризъм, в който се включват: селски туризъм, екологичен туризъм, религиозен туризъм, културно-познавателен, винен и други видове, и не на последно място - кулинарен туризъм.
Още от древността до наши дни ежедневното изхранване на човека е била мощен лост за развитие и прогрес.В продължение на хилядолетия,храната на човека се е състояла от това,с което заобикалящата го природа е дарявала.Така се е оформил и обособил особения племенен и национален начин на хранене.
Според наличните хранителни продукти се е създала и националната кухня на отделните народи,със своите специфични кулинарни и вкусови особености.
Дори у един и същ народ според областта-планинска,приморска или равнинна ,са изработили характерни особености в кулинарното изкуство.
Оформените навици в храненето на отделните племена са се запазили в продължение на хилядолетия,като бавно и постепенно са се изменяли с въвеждането на нови земеделски култури,овощни дървета или различни породи животни.
Свои специфични особености притежава и кухнята на населението в Родопите.
Не случайно най-много дълголетници у нас са сред родопчаните,от които 102-ма столетници,а това се дължи преди всичко на кристално-чистия родопски въздух,на бистрата студена вода,на киселото мляко и вкусния родопски качамак.
ЦЕЛ И ЗАДАЧИ НА ДИПЛОМНАТА РАБОТА
Основната цел на дипломната работа е да се проучат възможностите за развитие на кулинарен туризъм в Родопите.
За реализиране на целта бяха поставени следните основни задачи:
1. Да се определи потенциала на региона за развитие на кулинарен туризъм
географско положение,климатични и водни ресурси
курортни местности,туристически обекти и маршрути в Родопите
природни богатства на Родопите-растителност и животински свят
2. Да се направи характеристика на Родопския регион и възможностите му
за съчетаване на различните видове туризъм в него
3. Да се направи характеристика на старинната българска кухня,да се определи влиянието й за развитието на родопската кухня
4. Да се направи характеристика на традицонната родопска кухня, на използваните хранителни продукти и кулинарни специалитети.
5. Да се проучат характерните за региона обичаи, обреди и традиции,
свързани с храненето и туризма в Родопите.
6. Да се разработи примерен туристически маршрут за кулинарен туризъм
7. Да се проучат възможностите за развитие на кулинарен туризъм в Родопите и се направи SWOT анализ за нагласата на туристите за провеждане на кулинарни турове.
1. Алтернативен туризъм
1.1. Определение
Общоприета дефиниция за алтернативен туризъм няма.Според Българската асоциация за алтернативен туризъм (БААТ) алтернативните форми на туризъм обединяват туристически пакети или отделни туристически услуги, които се определят като алтернатива на масовия туристически продукт по начин на предлагане, протичане и ангажиране на човешкия ресурс. Като такива се посочват: селски, екологичен, планински, приключенски (преходи на кон, с колело, гмуркане, спускане в пещери и други), тематичен - свързан с културно-историческото наследство, виното, традиционната кухня, религията, етнографията, традиционните музика и занаяти.
Появата на алтернативен туризъм се предизвиква преди всичко от насищането на туристическото предлагане със стандартизирани, традиционни и не внасящи разнообразие във ваканцията на туристите продукти (море, планина, маршрути, свързани главно с градовете). От друга страна нараства прекомерното екологично, физическо и морално разрушаване на туристическите зони. На трето място: прекаленото динамизиране и автоматизиране на градските условия, които характеризират съвременния начин на живот.
Тези фактори подтикват хората към търсене на спокойствие и отмора сред чиста природна среда и по- усамотени места. В последните години започна да се изгражда и една нова представа за съвременния турист, във връзка с утвърждаването на алтернативният туризъм. Той е благоразумен, критичен потребител, непретенциозен, приспособим, приема типичното и националното, внимателен, деликатен, тактичен, експериментиращ и готов да се учи.
Алтернативният туризъм се развива поради желанието за връщане назад към природата, поради факта, че дава възможност на много хора да се докоснат до природата в нейния първичен вид или пък в селска среда да открият непознати занаяти, интересни атракции, гастрономия, нови форми на култура.
Чрез алтернативния туризъм се търси изход от все по-застрашителната практика на масовия туризъм, който е изцяло икономически ориентиран и в голяма степен пренебрегва екологичните, социални и морални ценности.
1.2. Икономически и социални ползи от алтернативният
туризъм:
Създаване на по- добра ресурсна база
Подобрение на регионалната инфраструктура
Подпомагане развитието на отраслите свързани с туризма
Допълнителни приходи за местното население
Покачване на социално- икономическия статус на региона
Насърчаване културното разнообразие, запазване на
националното наследство, оценка на бита и традициите на
местното население и уважение към техния личен живот и
достойнство
Минимизиране отрицателните последствия от туристическите пътувания върху околната среда
Кулинарният туризъм е фокусиран върху търсенето и удоволствието от приготвената храна и напитки.Те са също с толкова силна притегателност за туристите, както музеите, спортовете и пазаруването.
Кулинарният туризъм е гореща ниша, която се появява в туристическата индустрия през последните години, като поощрява икономическото и обществено развитие в съответния регион.
Kулинарията като съществен елемент при обслужването на клиента никога досега не е била изведена като водещ мотив, стимулиращ туриста да пътува по света. Все повече са хората желаещи да получат при атрактивни условия храна и напитки.
Кулинарното изкуство би трябвало да е именно мотива, пораждащ вече необходимостта да се нареди кулинарният туризъм наред с другите видове туризъм като приоритетен вид туризъм заедно с ваканционния, културно-историческия, екологичния, здравния и балнеоложки.
Целият материал:
Здравейте! Вероятно използвате блокиращ рекламите софтуер. В това няма нищо нередно, много хора го правят. |
Но за да помогнете този сайт да съществува и за да имате достъп до цялото съдържание, моля, изключете блокирането на рекламите. |
Ако не знаете как, кликнете тук |
Възможности за развитие на кулинарен туризъм в Родопите
- Mozo
- Skynet Cyber Unit
- Мнения: 296703
- Регистриран: пет юни 01, 2007 14:18
- Репутация: 368092
- Местоположение: Somewhere In Time
Възможности за развитие на кулинарен туризъм в Родопите
- Прикачени файлове
-
Възможности за развитие на кулинарен туризъм в Родопите.rar
- (872.8 KиБ) Свален 60 пъти

-
- Подобни теми
- Отговори
- Преглеждания
- Последно мнение
-
-
Благи места: Странният Побит камък в Родопите
от Mozo » пет окт 25, 2024 12:22 » в Любопитни новиниСпорят дали е менхир, или е естествено образувание
За Побитите камъни край Варна знаят мнозина, не са малко и тези, които са ги навестили. Но в... - 0 Отговори
- 59 Преглеждания
-
Последно мнение от Mozo
пет окт 25, 2024 12:22
-
-
-
За първи път в Родопите! Маслиново дръвче даде плод
от Mozo » ср авг 14, 2024 12:54 » в Любопитни новини73-годишната Хазел Мустафа от момчилградското с. Груево го гледа от 10 г., синът ѝ донесъл две фиданки от Гърция
Опити да се садят средиземноморски... - 4 Отговори
- 90 Преглеждания
-
Последно мнение от Mouse
чет авг 15, 2024 13:16
-
-
-
Живот на тъмно: Куба - островът на пропуснатите възможности
от Mozo » чет дек 26, 2024 12:36 » в Любопитни новиниКомунистическият режим в Куба нарича избягалите в Маями, червеи . Презрението е взаимно, тъй като емигрантите правят всичко възможно да поддържат... - 0 Отговори
- 47 Преглеждания
-
Последно мнение от Mozo
чет дек 26, 2024 12:36
-
-
-
Мобилни технологии – съвременно състояние и възможности - смартфони
от Mozo » нед окт 27, 2024 02:17 » в Технически наукиВАРНЕНСКИ СВОБОДЕН УНИВЕРСИТЕТ „ЧЕРНОРИЗЕЦ ХРАБЪР”
ФАКУЛТЕТ`”МЕЖДУНАРОДНА ИКОНОМИКА И АДМИНИСТРАЦИЯ”
КАТЕДРА „ИНФОРМАТИКА”
А ТЕМА
Мобилни... - 0 Отговори
- 192 Преглеждания
-
Последно мнение от Mozo
нед окт 27, 2024 02:17
-
-
-
Турция се цели в $20 милиарда приходи от здравен туризъм
от Mozo » вт фев 11, 2025 13:09 » в Любопитни новиниТурция има за цел да генерира $20 милиарда приходи от здравен туризъм до 2028 година. Страната предвижда парите в сектора да се увеличат от пациенти... - 0 Отговори
- 68 Преглеждания
-
Последно мнение от Mozo
вт фев 11, 2025 13:09
-