ВЕЛИКОТЪРНОВСКИ УНИВЕРСИТЕТ
“СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ”
СТОПАНСКИ ФАКУЛТЕТ
КУРСОВА РАБОТА
по
Учебната дисциплина: “Религиозен туризъм”
Преподавател: гл.ас. д-р. Росен Росанов
на тема
Преображенският манастир
Разработил: Галя Миткова Георгиева
Факултетен № 299
Специалност “Туризъм”
Бакалавърска програма, II курс, първи семестър, учебна година 2007/2008
Велико Търново
м. декември 2008 година
Преображенски манастир "Св. Преображение Господне" /2
На 7 км от Велико Търново, над левия бряг на река Янтра, в гористия пролом на Дервента, плътно под пещерите на Бискалския венец на Беляковското плато се намира Преображенският манастир. Той е първи по големина във Великотърновска епархия и четвърти в страната. Манастирът е действащ, мъжки. В изграждането на манастирския му комплекс са участвали едни от най-известните ни възрожденски майстори - Захари Зограф и Уста Колю Фичето, което прави манастирът изключително ценен. Някога той е бил едно от най-важните културни и просветни средища от времето на Второто българско царство, а днес е сред най-значимите паметници на архитектурата и изкуството в България. /1/
Манастирът е изграден през XI век и първоначално бил метох на Ватопедския манастир в Света Гора. През 1360 г., по времето на цар Иван Александър, светата обител получила автономност. Легенди свързват Преображенския манастир с ктиторството на втората му жена Царица Теодора-Сара и на сина им цар Иван Шишман. Поради това той е известен и като Сарин или Шишманов манастир./1/ Преображенската света обител играла важна ро¬ля в духовния и културен живот на престолния Търновград, но и той, както и столицата на България бил опожарен и разграбен през 1393 г. Въпреки разрухата през всички векове на турското робство местните хора про¬дължавали ежегодно да се събират тук на празника "Свето Преображение" за празничен водосвет./2/
Останките от средновековния манастир се намират на около половин километър южно от днешния. При проучва¬ния са открити отломки от архитектурни елементи, ке-рамични и стенописни фрагменти. Проведените през последните години археологически разкопки разкриха средновековна двуделна църква /наос и притвор/, показващо че манастирът още тогава е бил подложен на свличане. Това навярно наложило неговото напускане и преместване./2/
.......................
Прочетено: 197 пъти
Здравейте! Вероятно използвате блокиращ рекламите софтуер. В това няма нищо нередно, много хора го правят. |
Но за да помогнете този сайт да съществува и за да имате достъп до цялото съдържание, моля, изключете блокирането на рекламите. |
Ако не знаете как, кликнете тук |
Преображенски манастир
-
- Глобална котка-идиотка
- Регистриран: пет ное 30, 2007 12:06
Преображенски манастир
Не ми казвай какво да правя... За да не ти кажа къде да идеш...!
Опознават ме само тези, на които позволя... за останалите съм просто това, което виждат!
Опознават ме само тези, на които позволя... за останалите съм просто това, което виждат!