Здравейте! Вероятно използвате блокиращ рекламите софтуер. В това няма нищо нередно, много хора го правят.

Но за да помогнете този сайт да съществува и за да имате достъп до цялото съдържание, моля, изключете блокирането на рекламите.

Ако не знаете как, кликнете тук

Направи си сам - как да премахнете миризмите от климатика с дезинфектант

Разни там колички, камиончета, багерчета и други на колелета :p .
Нова тема Отговори
Потребителски аватар
шони
Модератор
Модератор
Регистриран: пон окт 12, 2009 01:16

Направи си сам - как да премахнете миризмите от климатика с дезинфектант

Мнение от шони »

Един от най-честите проблеми при по-стари автомобили или такива втора употреба е неприятната, понякога мухлясала миризма, която излиза от вентилационната система, когато пуснеш климатика или парното. Това обикновено се дължи на натрупани бактерии, плесени и гъбички в изпарителя на климатичната система. Вместо да плащаш за скъпо професионално почистване, можеш да опиташ един ефективен и икономичен трик!
До момента сме ви давали съвети за това как да се дизенфекцират въздуховодите в колата, но най-много бактерии се натрупват по изпарителя. За този метод ще ти трябва обикновен спрей дезинфектант за климатици (продава се в магазините, често под формата на флакон с дълъг накрайник) или дори качествен антибактериален спрей за дома, но вторият вариант е по-малко препоръчителен и може да не е толкова ефективен.

Как да го направиш

Намери дренажната тръба: Обикновено изпарителят на климатика се намира под таблото, от страната на пътника. Под автомобила, някъде в зоната на пасажерската седалка (често до скоростната кутия или отляво/отдясно), има тънка гумена тръбичка.
https://automedia.investor.bg/a/2-novin ... zinfektant
Прочетено: 113 пъти
"Просветеният народ се подчинява, защото така иска; заслепеният от предразсъдъци народ - защото така трябва".
Потребителски аватар
Montoya
Модератор
Модератор
Регистриран: съб фев 15, 2014 11:32

Re: Направи си сам - как да премахнете миризмите от климатика с дезинфектант

Мнение от Montoya »

До сега не съм чул някой да се е отървал от тая миризма с какъвто и да е спрей. Само отваряне и или смяната на изпарителя или измиването му с препарати и много вода, както и почистване на кутията в която седи. Това нещо е с много ламели и задържа прах, а същевременно кондензира докато работи, затова под колите капе вода като са на климатик, прахта, конденза и боклуците водят до гадни миризми, а изпарителят е заврян на такова място, че няма как да бъде напълно почистен той и около него.
Последно на братчеда на волвото миришеше гадно като го пуснеш климатика и пробвахме доста работи, но не стана. Добре, че накрая се проби и взе да понамирисва на фреон, та го сменихме, измихме кутията с вода и препарат и вече не мирише.
Моят няма миризма, но някъде преди години четох, че е хубаво да се кара на автоматичен режим на температурата защото тогава системата успява да поддържа изпарителя сравнително сух и не позволява мухлясването и има логика в това. От тогава карам само на автоматично на климатроника и няма никакви миризми при мен.
Когато нямаме климатроник, а само климатик правилната употреба е примерно 2-3 минути преди да спрете в крайната точка на пътуването се гаси компресорът на климатика, но се оставя вентилаторът да духа за да подсуши изпарителя
AsusVivoBook17
CPU 11th Gen Intel(R) Core(TM) i3-1115G4 [/color]RAM 16000MB DDR4; VC-Intel UHD Graphics G4
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit
Регистриран: пет юни 01, 2007 14:18

Мнение от Mozo »

Montoya написа:
пет юни 06, 2025 08:12
Когато нямаме климатроник, а само климатик правилната употреба е примерно 2-3 минути преди да спрете в крайната точка на пътуването се гаси компресорът на климатика, но се оставя вентилаторът да духа за да подсуши изпарителя
Това не важи ли и за климатроника? Аз винаги спирам климатика 2-3 минути преди да спра и двигателя, за да може да изсуши и нямам миризми, но не знаех, че важи само за климатик. Да не се окаже, че 17 години съм правил нещо, от което няма нужда 8-[
Изображение
Потребителски аватар
Montoya
Модератор
Модератор
Регистриран: съб фев 15, 2014 11:32

Мнение от Montoya »

Ами по принцип не е грешно, просто когато си на автоматично управление на температурата някак системата успява да държи сухо вътре и не е нужно да се съобразяваш, поне така го прочетох и при мен е така. Аз държа лятото на 20 или 21 градуса, зимата на 23 или 24 автоматичен режим да си духа където му трябва и каквото му трябва и не пипам нищо. Така го четох, така го правя и нямам проблем с миризми. Забелязвам, че като оставя колата някъде работеща и няма много конденз отдолу, понякога няма и никакъв
AsusVivoBook17
CPU 11th Gen Intel(R) Core(TM) i3-1115G4 [/color]RAM 16000MB DDR4; VC-Intel UHD Graphics G4
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit
Регистриран: пет юни 01, 2007 14:18

Мнение от Mozo »

Интересното е, че при мен никога не е имало, а дренажът не е запушен и откакто я имам много съм се чудел, ама майната му, нали всичко работи. Иначе на Autoмен не ме кефи, щото то само си решава какво да прави, духа по-слабо в началото, аз искам веднага да ми стане студено :toothy10: :toothy10: :toothy10:
Изображение
Потребителски аватар
шони
Модератор
Модератор
Регистриран: пон окт 12, 2009 01:16

Мнение от шони »

... Когато нямаме климатроник, а само климатик правилната употреба е примерно 2-3 минути преди да спрете в крайната точка на пътуването се гаси компресорът на климатика, но се оставя вентилаторът да духа за да подсуши изпарителя
И аз правя така, то е логично, и миризми нямам. Случвало ми се е да забравя да натисна бутона за климатика пет минути преди да вкарам колата в гаража и на другия ден, като пусна климатика, понамирисва на застояло.
"Просветеният народ се подчинява, защото така иска; заслепеният от предразсъдъци народ - защото така трябва".
Нова тема Отговори

• Подобни теми
    Отговори
    Преглеждания
    Последно мнение

Върни се в “Авто-мото”