Един от най-честите проблеми при по-стари автомобили или такива втора употреба е неприятната, понякога мухлясала миризма, която излиза от вентилационната система, когато пуснеш климатика или парното. Това обикновено се дължи на натрупани бактерии, плесени и гъбички в изпарителя на климатичната система. Вместо да плащаш за скъпо професионално почистване, можеш да опиташ един ефективен и икономичен трик!
До момента сме ви давали съвети за това как да се дизенфекцират въздуховодите в колата, но най-много бактерии се натрупват по изпарителя. За този метод ще ти трябва обикновен спрей дезинфектант за климатици (продава се в магазините, често под формата на флакон с дълъг накрайник) или дори качествен антибактериален спрей за дома, но вторият вариант е по-малко препоръчителен и може да не е толкова ефективен.
Как да го направиш
Намери дренажната тръба: Обикновено изпарителят на климатика се намира под таблото, от страната на пътника. Под автомобила, някъде в зоната на пасажерската седалка (често до скоростната кутия или отляво/отдясно), има тънка гумена тръбичка.
https://automedia.investor.bg/a/2-novin ... zinfektant
Прочетено: 113 пъти
Здравейте! Вероятно използвате блокиращ рекламите софтуер. В това няма нищо нередно, много хора го правят. |
Но за да помогнете този сайт да съществува и за да имате достъп до цялото съдържание, моля, изключете блокирането на рекламите. |
Ако не знаете как, кликнете тук |
Направи си сам - как да премахнете миризмите от климатика с дезинфектант
Направи си сам - как да премахнете миризмите от климатика с дезинфектант
"Просветеният народ се подчинява, защото така иска; заслепеният от предразсъдъци народ - защото така трябва".
Re: Направи си сам - как да премахнете миризмите от климатика с дезинфектант
До сега не съм чул някой да се е отървал от тая миризма с какъвто и да е спрей. Само отваряне и или смяната на изпарителя или измиването му с препарати и много вода, както и почистване на кутията в която седи. Това нещо е с много ламели и задържа прах, а същевременно кондензира докато работи, затова под колите капе вода като са на климатик, прахта, конденза и боклуците водят до гадни миризми, а изпарителят е заврян на такова място, че няма как да бъде напълно почистен той и около него.
Последно на братчеда на волвото миришеше гадно като го пуснеш климатика и пробвахме доста работи, но не стана. Добре, че накрая се проби и взе да понамирисва на фреон, та го сменихме, измихме кутията с вода и препарат и вече не мирише.
Моят няма миризма, но някъде преди години четох, че е хубаво да се кара на автоматичен режим на температурата защото тогава системата успява да поддържа изпарителя сравнително сух и не позволява мухлясването и има логика в това. От тогава карам само на автоматично на климатроника и няма никакви миризми при мен.
Когато нямаме климатроник, а само климатик правилната употреба е примерно 2-3 минути преди да спрете в крайната точка на пътуването се гаси компресорът на климатика, но се оставя вентилаторът да духа за да подсуши изпарителя
Последно на братчеда на волвото миришеше гадно като го пуснеш климатика и пробвахме доста работи, но не стана. Добре, че накрая се проби и взе да понамирисва на фреон, та го сменихме, измихме кутията с вода и препарат и вече не мирише.
Моят няма миризма, но някъде преди години четох, че е хубаво да се кара на автоматичен режим на температурата защото тогава системата успява да поддържа изпарителя сравнително сух и не позволява мухлясването и има логика в това. От тогава карам само на автоматично на климатроника и няма никакви миризми при мен.
Когато нямаме климатроник, а само климатик правилната употреба е примерно 2-3 минути преди да спрете в крайната точка на пътуването се гаси компресорът на климатика, но се оставя вентилаторът да духа за да подсуши изпарителя
AsusVivoBook17
CPU 11th Gen Intel(R) Core(TM) i3-1115G4 [/color]RAM 16000MB DDR4; VC-Intel UHD Graphics G4
CPU 11th Gen Intel(R) Core(TM) i3-1115G4 [/color]RAM 16000MB DDR4; VC-Intel UHD Graphics G4
- Mozo
- Skynet Cyber Unit
- Регистриран: пет юни 01, 2007 14:18
Това не важи ли и за климатроника? Аз винаги спирам климатика 2-3 минути преди да спра и двигателя, за да може да изсуши и нямам миризми, но не знаех, че важи само за климатик. Да не се окаже, че 17 години съм правил нещо, от което няма нужда

Ами по принцип не е грешно, просто когато си на автоматично управление на температурата някак системата успява да държи сухо вътре и не е нужно да се съобразяваш, поне така го прочетох и при мен е така. Аз държа лятото на 20 или 21 градуса, зимата на 23 или 24 автоматичен режим да си духа където му трябва и каквото му трябва и не пипам нищо. Така го четох, така го правя и нямам проблем с миризми. Забелязвам, че като оставя колата някъде работеща и няма много конденз отдолу, понякога няма и никакъв
AsusVivoBook17
- Mozo
- Skynet Cyber Unit
- Регистриран: пет юни 01, 2007 14:18
Интересното е, че при мен никога не е имало, а дренажът не е запушен и откакто я имам много съм се чудел, ама майната му, нали всичко работи. Иначе на Autoмен не ме кефи, щото то само си решава какво да прави, духа по-слабо в началото, аз искам веднага да ми стане студено

И аз правя така, то е логично, и миризми нямам. Случвало ми се е да забравя да натисна бутона за климатика пет минути преди да вкарам колата в гаража и на другия ден, като пусна климатика, понамирисва на застояло.... Когато нямаме климатроник, а само климатик правилната употреба е примерно 2-3 минути преди да спрете в крайната точка на пътуването се гаси компресорът на климатика, но се оставя вентилаторът да духа за да подсуши изпарителя
"Просветеният народ се подчинява, защото така иска; заслепеният от предразсъдъци народ - защото така трябва".
-
- Подобни теми
- Отговори
- Преглеждания
- Последно мнение
-
-
Жега: По 10 нови климатика ще се продават всяка секунда до 2050 г.
от Mozo » пет авг 02, 2024 12:56 » в Любопитни новини - 4 Отговори
- 115 Преглеждания
-
Последно мнение от Mozo
съб авг 03, 2024 10:55
-
-
-
Гол мъж на прозореца (ВИДЕО): Късметлия падна от високо върху климатика на съседите
от Mozo » ср май 14, 2025 11:45 » в Любопитни новини - 0 Отговори
- 24 Преглеждания
-
Последно мнение от Mozo
ср май 14, 2025 11:45
-
-
- 3 Отговори
- 79 Преглеждания
-
Последно мнение от шони
съб апр 19, 2025 12:16