Здравейте! Вероятно използвате блокиращ рекламите софтуер. В това няма нищо нередно, много хора го правят.

Но за да помогнете този сайт да съществува и за да имате достъп до цялото съдържание, моля, изключете блокирането на рекламите.

Ако не знаете как, кликнете тук

Четири съвета за икономия на гориво

Разни там колички, камиончета, багерчета и други на колелета :p .
Нова тема Отговори
Потребителски аватар
шони
Модератор
Модератор
Регистриран: пон окт 12, 2009 01:16

Четири съвета за икономия на гориво

Мнение от шони »

Въпросът за икономията на гориво продължава да бъде актуален за собствениците на съвременни автомобили, тъй като цените на горивата продължават да растат. Сега ви обръщаме внимание на четири основни съвета, които ще ви помогнат да управлявате автомобила си по-икономично.

Един от най-ефективните начини е да изберете правилния стил на шофиране. Въпреки че технологията на автомобила също играе важна роля за икономията на гориво, правилните навици на шофиране могат значително да намалят тези разходи. Ето и какви навици ще ви помогнат.
За да спестите гориво, трябва да спазвате няколко правила, когато шофирате. Първо, разходът на гориво е минимален, когато е включено директно предаване. Директното предаване е, когато скоростта на коляновия вал на двигателя е приблизително равна на скоростта на колелата. Колкото по-висока е предавката, толкова по-добре се адаптира към текущия режим на шофиране, което помага за пестене на гориво.
https://fakti.bg/avto/953296-chetiri-sa ... -na-gorivo
Прочетено: 261 пъти
"Просветеният народ се подчинява, защото така иска; заслепеният от предразсъдъци народ - защото така трябва".
Потребителски аватар
beggginer
Доктор
Доктор
Регистриран: нед апр 13, 2008 18:33

Re: Четири съвета за икономия на гориво

Мнение от beggginer »

Зависи от настройката, особено при дизелите. Където тягата е висока в ниски обороти. 130км/ч и 170км/ч при мен, с една скорост разлика, дават оптимален разход при мен, на едни и същи обороти. 140-150км/ч - по-висок. Естествено ускоряването докато ги достигнеш също е от значение.

Най-икономичните коли, които съм карал, са дизели. Стилът ми на шофиране е най-подходящ за турбиниран дизел. Максимална икономия се постига при по-тежко купе с добра инерция и хубави гуми, и задължително ръчни скорости.

С 1.9 tdi разход на дълго разстояние съм падал под 5л/100
Как да си върнем контрола над Windows 10 Home :violent1:
Изображение
Валсо написа:
съб яну 21, 2023 12:28
Знам какво правя.
Потребителски аватар
Shaker
Доктор
Доктор
Регистриран: нед дек 06, 2009 20:18

Мнение от Shaker »

beggginer написа:
нед мар 02, 2025 16:56
Зависи от настройката, особено при дизелите. Където тягата е висока в ниски обороти. 130км/ч и 170км/ч при мен, с една скорост разлика, дават оптимален разход при мен, на едни и същи обороти. 140-150км/ч - по-висок. Естествено ускоряването докато ги достигнеш също е от значение.
Как ги развиваш тези скорости по нашите пътища? Аз лично не бих си го причинил...

Аз лично извънградско си карам със 100-110 км/ч., защото тази скорост при мен е най-оптимална за икономия на гориво. Също така се възползвам от спусканията надолу максимално ефективно. Стремя се да не надвишавам 3000 оборота, защото колата харчи повече, а и няма голям смисъл по нашите пътища.
Колата си ми харчи 5-6 л. на 100 км. бензин и съм доволен.
Като тръгна на някъде, то аз не бързам. За мен е важното да стигна от точка А до точка Б и да пазя както себе си, така и другите.
beggginer написа:
Легендарен двигател! ГолфОт ми беше с такъв и беше супер икономичен. Бях го заредил до край и след близо 1300 км. ми светна лампата за гориво :headbang:
Потребителски аватар
beggginer
Доктор
Доктор

Мнение от beggginer »

Shaker написа:
съб мар 08, 2025 06:35
beggginer написа:
Как ги развиваш тези скорости по нашите пътища? Аз лично не бих си го причинил...
Гледам да се придвижвам извън пиковите часове, когато е по-малък трафика. Това си е напълно нормална скорост, просто тук не сме свикнали да караме адекватно по високоскоростни пътища и нямаме магистрали.

Иначе да, естествено трябва и да познаваш пътя, по който минаваш, защото има участъци, които могат да те убият без чужда намеса. :lol:

100-110 км/ч е най-опасната скорост за шофиране на лека кола по магистрала, защото влизаш в потока на тировете. Или трябва много да внимаваш и за тези пред теб, и за идващите на скорост в лява лента, или да вдигнеш скоростта до 120-125 на цената на литър гориво на 100 км, само за да не те засичат тирове. Когато карам сина си на дълъг път (при крайна необходимост - иначе избягвам), който е на 10 месеца, карам много дефанзивно и поддържам по-ниски скорости (130-140). Намалям отдалеч, но видя ли струпване на трафик или неадекватни престроявания пред и около мен, в първия удобен момент, ускорявам плавно до 200 за няколко километра, стига да има чист път напред, за да не се движа в потока на дебилите, които карат със същата скорост като мен. Има един феномен, когато шофьори очевидно се застигат, защото карат с малко по-висока скорост от тези пред тях и след това намалят и започват да се движат с тяхното темпо или обратното, тези пред тях ускоряват с 5 км/ч, за да не им се намали размера на достойнството.

Няколко пъти през живота си, съм бил в ситуации, където тирове с махнат ограничител на скоростта са ми вдигали до 120+ км/ч само и само да не ги изпреваря на прави участаци по планински пътища. Веднъж заради една цистерна, дори забърсах мантинела с едно Поло (като на Мозо). Оттогава съм си казал, че тук не можеш да караш бавна кола - рискуваш живота си. Всичко под 200 коня спада в графа опасно, защото тези със 150 пред теб при максимално подаване на газ, спокойно предизвикват челен удар.
Изображение
Валсо написа:
Знам какво правя.
Потребителски аватар
Shaker
Доктор
Доктор

Мнение от Shaker »

Аз не се движа с колоната от ТИР-ове, да не съм луд :lol:
Изпреварвам си ги като пич. Единствено ми е по-тегаво по главните пътища с тези камиони, защото се образува колона зад тях и скоростта пада до около 50-60. Това изнервя страшно много шофьори и правят глупости с рисковани изпреварвания...
Моята цел е да стигна жив и здрав от точка А до точка Б, както и да ми е комфортно като шофирам, а не да се нервирам, че някой пред е бавен :cool:
Потребителски аватар
beggginer
Доктор
Доктор

Мнение от beggginer »

Нямаме пътища, а тези които имаме, са в състоянието, в което са, заради злоупотребите и липсата на контрол на претоварени тирове.
Изображение
Валсо написа:
Знам какво правя.
Потребителски аватар
Shaker
Доктор
Доктор

Мнение от Shaker »

beggginer написа:
съб мар 08, 2025 18:50
Нямаме пътища, а тези които имаме, са в състоянието, в което са, заради злоупотребите и липсата на контрол на претоварени тирове.
КОЙ прави пътищата? АПИ! КОЙ трябва контролира тировете? ДАИ! КОЙ трябва упражнява контрол по пътищата? КАТ! (Тея пък единствено слагат триноги на трилентов път с ограничение 50 км/ч и така отчитат дейност)
И малките деца го знаят това!
Потребителски аватар
Zeroadhesion

Мнение от Zeroadhesion »

beggginer написа:
Че той заводски е 4.5 л/100, нали бях с такъв :lol:
Потребителски аватар
Montoya
Модератор
Модератор
Регистриран: съб фев 15, 2014 11:32

Мнение от Montoya »

beggginer написа:
съб мар 08, 2025 11:15
Оттогава съм си казал, че тук не можеш да караш бавна кола - рискуваш живота си. Всичко под 200 коня спада в графа опасно
Евала за това мислене. Аз си карам съвсем нормално и в ограниченията когато са читави. Сега, не е нормално 40 км път от Бучин проход да Гинци включително да е 40 км ограничение, наредили са знаци през 5-600 метра и скоростта е толкова навсякъде. Там превишавам скоростта но пък не снимат, дори съм имал случай да настигна патрулка, пичовете караха с 40, като ги настигнах дадоха мигач и ме пуснаха да ги изпревара, пуснах им аварийки, светнаха ми с дългите :mrgreen: Дори и те смятат това за ненужно. Иначе спазвам, имам за толкова години само една снимка от септември месец, но тя си беше на хранилка, е тука на Хераково махала Кантон по пътя за Калотина.
Абе цялото това нещо беше за това да кажа, че 210 коня се ползват нормално, обаче като настигнеш по планинския път автобус или камион е хубаво да имаш мощност и да подадеш газ за да изпревариш бързо :headbang:
AsusVivoBook17
CPU 11th Gen Intel(R) Core(TM) i3-1115G4 [/color]RAM 16000MB DDR4; VC-Intel UHD Graphics G4
Нова тема Отговори

• Подобни теми
    Отговори
    Преглеждания
    Последно мнение

Върни се в “Авто-мото”