Здравейте! Вероятно използвате блокиращ рекламите софтуер. В това няма нищо нередно, много хора го правят.

Но за да помогнете този сайт да съществува и за да имате достъп до цялото съдържание, моля, изключете блокирането на рекламите.

Ако не знаете как, кликнете тук

Защо вече не ни позволяват да проверяваме сами маслото

Разни там колички, камиончета, багерчета и други на колелета :p .
Нова тема Отговори
Потребителски аватар
шони
Модератор
Модератор
Регистриран: пон окт 12, 2009 01:16

Защо вече не ни позволяват да проверяваме сами маслото

Мнение от шони »

Проверката на нивото на маслото в автомобила би трябвало да е - и доскоро беше - рутинна операция. Отваряте капака, виждате докъде има следи по пръчката и се уверявате, че всичко е наред. Само дето напоследък все по-малко автомобили са оборудвани с такава пръчка. Вместо това на таблото се появява индикация за нивото на маслото.Това е случаят от доста време при много премиум марки като BMW и Mercedes. Но сега тази тенденция достига до всички компании, включително най-традиционните и най-малко технологично настроени американските производители на пикапи.

На пръв поглед не изглежда логична идея. Замяна на проста, надеждна и евтина част със скъпи сензори за измерване на масло!
https://automedia.investor.bg/a/2-novin ... mi-masloto
Прочетено: 223 пъти
"Просветеният народ се подчинява, защото така иска; заслепеният от предразсъдъци народ - защото така трябва".
Потребителски аватар
Montoya
Модератор
Модератор
Регистриран: съб фев 15, 2014 11:32

Re: Защо вече не ни позволяват да проверяваме сами маслото

Мнение от Montoya »

Абе записват, съхраняват и т.н.т, ама строшеният двигател в сервиза не записа грешка за умрелия клапан който спира пръскалките на масло на буталата и закова в движение, страшна глупост
AsusVivoBook17
CPU 11th Gen Intel(R) Core(TM) i3-1115G4 [/color]RAM 16000MB DDR4; VC-Intel UHD Graphics G4
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit
Регистриран: пет юни 01, 2007 14:18

Мнение от Mozo »

шони написа:
нед юли 14, 2024 18:27
Проверката на нивото на маслото в автомобила би трябвало да е - и доскоро беше - рутинна операция. Отваряте капака, виждате докъде има следи по пръчката и се уверявате, че всичко е наред. Само дето напоследък все по-малко автомобили са оборудвани с такава пръчка. Вместо това на таблото се появява индикация за нивото на маслото.Това е случаят от доста време при много премиум марки като BMW и Mercedes. Но сега тази тенденция достига до всички компании, включително най-традиционните и най-малко технологично настроени американските производители на пикапи.

На пръв поглед не изглежда логична идея. Замяна на проста, надеждна и евтина част със скъпи сензори за измерване на масло!
https://automedia.investor.bg/a/2-novin ... mi-masloto
Шоон, значи и ние сме премиум марки, щом още преди 30 години са ни сложили индикация за нивото на маслото на таблото :mrgreen: Изпреварихме немците преди има-няма 30 години :p Ама поне онези са умни, та са оставили и щеката - който както иска да си проверява :lol: :lol: :lol:
Изображение
Потребителски аватар
шони
Модератор
Модератор

Мнение от шони »

:roll: :roll: :roll:
"Просветеният народ се подчинява, защото така иска; заслепеният от предразсъдъци народ - защото така трябва".
Потребителски аватар
Mouse
VIP
VIP
Регистриран: вт дек 29, 2009 17:10
Контакти:

Мнение от Mouse »

Ами какво ще стане ако изгори една крушка? Точно крушката, която сигнализира за маслото. Моята няма такава, не че се сещам изобщо да го проверявам :evil4: Ама това с тези нови компютри и други джаджи, едно да даде грешка, една крушка да изгори и да не се сетиш да смениш маслото и хоп - отива двигателя.
Зная, че всички се кланяте до земи на новите системи и гяволии, на кой колко по-ново и модерно е возилото, но аз лично хич не им се кефя на новите неща. Е, все пак трябва да отчетете, че съм динозавър - други времена > други нрави :toothy10: :toothy10:
Плъхолюбител
Изображение
Колкото повече опознавам хората,
толкова повече обиквам животните!
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

шони написа:
пон юли 15, 2024 16:05
Нямаш ли електронна щека на Сценика?
Mouse написа:
пон юли 15, 2024 16:47
Ами какво ще стане ако изгори една крушка? Точно крушката, която сигнализира за маслото. Моята няма такава, не че се сещам изобщо да го проверявам :evil4: Ама това с тези нови компютри и други джаджи, едно да даде грешка, една крушка да изгори и да не се сетиш да смениш маслото и хоп - отива двигателя.
Зная, че всички се кланяте до земи на новите системи и гяволии, на кой колко по-ново и модерно е возилото, но аз лично хич не им се кефя на новите неща. Е, все пак трябва да отчетете, че съм динозавър - други времена > други нрави :toothy10: :toothy10:
Всяка кола има крушка за маслото, дори и москвича. Тук обаче говорим за нивомер на маслото. И наистина ли нарече моята тридесетгодишна кола нова? Благодаряяяя :toothy10: :toothy10: :toothy10:
Изображение
Потребителски аватар
Montoya
Модератор
Модератор
Регистриран: съб фев 15, 2014 11:32

Мнение от Montoya »

Mozo написа:
вт юли 16, 2024 01:00
Трябва да има едни 5 нулички да му се появяват при палене на мястото на километража.
Mouse написа:
пон юли 15, 2024 16:47
Мноооооого отдавна не са крушки а диоди и не горят. Но и да изгорят би ти направило впечатление, понеже трите най важни за колата лейката за налягане на маслото, акумулаторчето за заряд на акумулатора и тази за спирачките като дадеш контакт трябва да светнат, като завъртиш мотора да угаснат като сработят, т.е това ти е контролно. Като дадеш на контакт и някоя от лампите не светне преди да си запалила, значи имаш проблем някъде по системата.
Пръчки за мерене на масло няма напоследък, тъпото е, че няма и елементарно най важното, температура на антифриза, ама това е друга тема
AsusVivoBook17
CPU 11th Gen Intel(R) Core(TM) i3-1115G4 [/color]RAM 16000MB DDR4; VC-Intel UHD Graphics G4
Потребителски аватар
Mouse
VIP
VIP
Контакти:

Мнение от Mouse »

Mozo написа:

Всяка кола има крушка за маслото, дори и москвича. Тук обаче говорим за нивомер на маслото. И наистина ли нарече моята тридесетгодишна кола нова? Благодаряяяя :toothy10: :toothy10: :toothy10:
Не, нямам. Предишната ми кола - Сейчендото също нямаше. Нали казвате, че Опел харчел масло. Не! Винаги си е точно колкото съм сипала. Никога не ми се е налагало да доливам, както на Москвича например.
Диоди - добре. Ама балъци като мен няма да видят и това :toothy10: Там дето е една лейка при мен май я няма. Знам, че е за маслото, но никога нищо не е светело по арматурното, освен фарове, ръчна и колани. Толкоз, ако ми харесва :evil4:
Плъхолюбител
Изображение
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

Говориш глупости в момента, това какво е, ако смея да попитам?

Изображение

На всяка кола в близките 50 години, че и повече, дори и на великите ти москвич и жигули, преди да запалиш, само при даден контакт, свети лампа за налягане на масло. Когато запалиш, логично, угасва. Ако не угасне, съответно има проблем.

А опелът ти няма как да харчи масло като го караш по 1000 километра на година. Мини 10 000, покарай със 140 на магистрала поне 300-400 километра и пак ще си говорим :съгласен:

Какви диоди те гонят?
Изображение
Потребителски аватар
Mouse
VIP
VIP
Контакти:

Мнение от Mouse »

Mozo написа:
вт юли 16, 2024 11:08

На всяка кола в близките 50 години, че и повече, дори и на великите ти москвич и жигули, преди да запалиш, само при даден контакт, свети лампа за налягане на масло. Когато запалиш, логично, угасва. Ако не угасне, съответно има проблем.

А опелът ти няма как да харчи масло като го караш по 1000 километра на година. Мини 10 000, покарай със 140 на магистрала поне 300-400 километра и пак ще си говорим :съгласен:

Какви диоди те гонят?
Чак пък глупости :-k За диодите Монти писа. като отговор на моите крушки той каза, че не били крушки, а диоди. Да, като сменям маслото светва нещо и, както казваш ти, после гасне. Ама хич и не съм обърнала внимание като паля. Нямам толкова светлинки на арматурното табло. Онова е като на самолет :toothy10: Ази ще се объркам кое за какво е :evil4: :evil4:
С Агилата ходих два пъти до Ахтопол. Дори на последното връщане реших, че ограничението на магисрала е 160 км. и с толкова си карах. Добре че не ме е засекла ни камера, ни чичко. Масло не изгори и капка, но трябваше да спра да дозаредя :mrgreen: Докато на отиване ми стигна един резервояр. Хем моят е малък.
Просто е късмет, че не харчи масло, щом казвате че това е характерно за тях. А и минавам близо 2000 километра на година - не 1000 :p :p
Плъхолюбител
Изображение
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

Е, няма как да го усетиш за 2000 километра. Масло лапа при повече. Мини 10 хиляди и тогава ще видиш, че лапа, неминуемо е.

Да, може да са диоди вместо крушки, но това не променя нищо, просто диодите са с по-дълъг живот, почти вечни и не гърмят, но това няма отношение към темата. Гледай си уредите по таблото, това е едно от най-важните неща :thumbright:
Изображение
Потребителски аватар
шони
Модератор
Модератор

Мнение от шони »

шони написа:
вт юли 16, 2024 18:31
Mozo написа:
шони написа:
пон юли 15, 2024 16:05
Имам електронна опция, въпреки че колата ми е с първа регистрация през 2001г. При палене се проверява чрез натискане на палчето на бордкомпа (ако изобщо това може да е бордкомпютър според съвременните ни представи [-( ). Излизат едни нули ..., и ако има проблем с количеството и качеството на маслото или филтъра, съответно се разбира. За мен си е добре, улеснява ме, но ми е нужно потвърждение. Аз проверявам на щека само когато ми предстои по-дълъг път, примерно 100 или повече километра. ОБАЧЕ миналото лято ми изгоря километража и намерих един (втора ръка, разбира се), но от Сценик 1, а моят е фейслифт на единицата. Та сега тази "екстра" я нямам. ;)
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

Хмм, мислех, че таблата са ни същите - при мен, като дадеш на контакт и стрелката за температурата на водата първоначално показва нивотона маслото, като за тази цел изгрява втора индикация. Стои около 30 секунди, индикацията за маслото изгасва и стрелката вече започва да показва температурата за водата. Много е удобно, щека не съм вадил освен в началото, за да видя, че показва вярно. Е, сега вече не показва, ама причината май е друга, ще я видим в четвъртък с Монт :mrgreen:
Изображение
Нова тема Отговори

• Подобни теми
    Отговори
    Преглеждания
    Последно мнение

Върни се в “Авто-мото”