Здравейте! Вероятно използвате блокиращ рекламите софтуер. В това няма нищо нередно, много хора го правят.

     Но за да помогнете този сайт да съществува и за да имате достъп до цялото съдържание, моля, изключете блокирането на рекламите.

  Ако не знаете как, кликнете тук

Външна търговия на Китай

Безплатни реферати, есета, доклади, анализи и всякакви теми свързани с икономика, финанси, счетоводство, маркетинг.
Брутен вътрешен продукт, безработица, брутен национален доход, валутен курс, лихвени проценти, национален дълг, потребителско търсене, процент на инфлация, търговски баланс, фондов пазар.
Нова тема Отговори
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit
Мнения: 230784
Регистриран: пет юни 01, 2007 14:18
Репутация: 173369
Местоположение: Somewhere In Time

Външна търговия на Китай

Мнение от Mozo » ср юни 05, 2019 16:47

Курсова работа по «Международен икономикс»


Външна търговия на Китай


Място на Китай в световното стопанство
Китайската народна република или просто Китай, е държава, разположена в Източна Азия. По площ е на четвърто място в света след Русия, Канада и САЩ, а по население е първа. Столица е град Пекин. Китай е на първо място в света по население-1 379 000 000.
Икономиката на Народна република Китай е най-голямата икономика в света. Тя измества от 1-то място тази на САЩ през 2015. Съвременната китайска икономика е плод на политика на реформи и откритост. Икономиката на Китай е водеща в БРИКС, а централата на банката на съюза се намира в Шанхай.
Китайската икономика е с най-голям принос за глобалния икономически растеж. Делът на китайската икономика за глобалния икономически растеж надминава 30%, а този на САЩ е 18% през 2015 г.
Китайската икономика се характеризира със стабилност и растеж. Страната притежава най-голямата производствена база в света, но има и най-голям брой потребители, чиито изисквания за внос са големи. Същевременно китайската икономика е зависима от вноса на зърнени храни, медни руди и суров петрол. Страната произвежда около 8% от всички промишлени стоки в света, нареждайки се на трето място по този показател. Водещи са добрива и химическата промишленост, произвеждат се най-вече комуникационна апаратура, дрехи, автомобили, играчки, електроника, оръжия и строителни материали. Китай разполага с богати запаси на различни видове полезни изкопаеми, с най-голямо значение от които са нефт, желязна руда, въглища, алуминий,природен газ, живак, калай, волфрам, молибден, уранова руда, олово и други.
Китайската външна търговия е дебалансирана, след като през 2014 г. дела на вноса от Азия, Африка и Латинска Америка е над 60% от общия за Китай, а общия китайски износ за тези световни региони не надхвърля и 20%.
Вътрешният дисбаланс също е значителен, след като през 2014 г. БВП на глава от населението на Китай достига 7 591 щатски долара, а този в Пекин, Шанхай и Тиендзин надминава 10 000 щатски долара, макар политиката да е насочена към уравнение.


Размер и структура на външната търговия
Обемът на външната търговия на Китай се е увеличил с 11,4 на сто до 4,1 трлн. долара през 2017 г. спрямо предходната година. Китайският износ е нараснал на годишна основа със 7,9 на сто до 2,26 трлн. долара. Вносът се е повишил с 15,9 на сто до 1,84 трлн. долара. Излишъкът в търговския баланс през миналата година е достигнал 422,5 млрд. долара.
През декември 2017 г. обемът на външната търговия на Китай е нараснал с 8 на сто до 408,89 млрд. долара. Износът е скочил с 10,9 на сто до 231,79 млрд. долара, а вносът - с 4,5 на сто до 177,1 млрд. долара. Излишъкът за декември е бил 54,69 млрд. долара.
В края на 2016 година общият обем на външната търговия на Китай намаля с 6,8 на сто до 3,68 трлн. долара.През миналата година Китай е увеличил вноса си на петрол с 10,1 на сто до 419,57 млн. долара,
Втората икономика в света е внасяла и с 26,9 на сто повече природен газ през миналата година, чиито доставки са достигнали 68,57 млн. тона. Китайската външна търговия отчита силен скок през 2017 година благодарение на стабилното световно търсене и по-добрата конюнктура, която допринася за намаляването на търговския излишък с изключение на двустранния стокообмен със САЩ, който през миналата година се увеличи още повече.
Основни търговски партньори
Характерната черта на съвременната китайска икономика е нейната зависимост от външния пазар. По отношение на износа, Китай заема първото място в света. Експортът дава 80% от печалбата на държавата. В експортната индустрия работят около 20 милиона души. Външният пазар изнася 20% от брутната продукция на промишлеността и селското стопанство. Номенклатурата на износа възлиза на 50 хиляди заглавия. Китай подкрепя търговски и икономически отношения с 182 страни и региони по света, 80 от тях подписаха междуправителствени търговски споразумения и протоколи. Основните търговски партньори на Китай са развитите капиталистически страни, предимно Япония, Съединените щати,Германия,Русия и западноевропейските страни, които представляват 55% от външнотърговския оборот.
Текстилната индустрия на Китай е първата в света, поради което експортните продукти на Китай са представени в повечето страни. Текстилните предприятия се специализират в производството на облекла, изработени от синтетични материали. Предприятията от тази индустрия са разпръснати в цялата страна, но най-големите са в Шанхай, Кантон и Харбин. Китайските експортни продукти, доставени в Северна Америка, Япония, страните от Западна Европа, имат най-високи стандарти за качество. Тези продукти се произвеждат в крайбрежните провинции на страната, където се концентрират множество клонове на чуждестранни корпорации. В северните и вътрешните региони се намират многобройни занаятчийски предприятия, които произвеждат фалшиви продукти от водещите световни марки. Тези продукти са с ниско качество и цена.
-Китай-Германия
Китай през 2015 г. заема четвъртото място във външнотърговския оборот на Германия, след Съединените щати, Франция и Холандия. През 2015 г. се наблюдава обратна тенденция между КНР и Германия на търговския дефицит в размер на 20,6 милиарда евро (внос на китайски стоки превишава износа на Германия й в КНР).Германия нямаше такъв минус в търговията с никоя от страните. Въпреки това, през 2016 г. ситуацията се изправи за сметка на нарастване на износа на германски стоки в Китай, както и търговията стана още по-сбалансирана. Вследствие на резултатите от 2016 г., най-важният търговски партньор на Германия е признан Китай, надминавайки САЩ - предишния лидер от 2015г. Китай за първи път в историята зае водеща позиция в търговия с Германия.Според Федералното статистическо бюро на Германия обемът на външната търговия с Китай през 2016 г. се е увеличил на 170 милиарда евро (180 милиарда долара). И през 2017 г. Китай остава най-важният търговски партньор на Германия.
-Китай-Русия
През 2016 г. оборотът между Русия и Китай нараства с 2,2% до 69,5 млрд. долара. Износът от Китай нарасна с 7,3% до 37,3 млрд. долара, а вносът от Русия намаля с 3,1% - до 32,2 млрд. долара. Търговският оборот между Русия и Китай през май 2017 г. се е увеличил с 20% в сравнение със същия период на миналата година до 7,66 млрд. долара. През януари-май обемът на търговията между държавите се увеличи с 26% до 32,4 млрд. долара. Доставките на китайски стоки за Русия се увеличиха с 22% за пет месеца и руският износ за Китай с 30%. Като цяло износът на Китай за световния пазар през май се увеличи с 8,7%, до 191 млрд. долара, вносът - с 14,1% , до 150,2 млрд. долара. Положителният баланс на търговското салдо през последния месец възлиза на 40.81 млрд. долара. Общият обем на външната търговия на Китай през май се увеличи с 11.3% до 341.2 млрд. долара.
Правителствата на Русия и Китай очакват до 2020 г. да достигнат оборота на двустранната търговия до ниво от 200 милиарда долара.
През първото тримесечие на 2017 г. търговията между Русия и Китай се е увеличила с 29,3% до 18,1 млрд. Долара.
-Китай-САЩ
Балансът на Китай в търговията със САЩ отново се оказа положителен и възлезе на 276 милиарда долара. Този показател беше рекорден. Предишният максимум е определен през 2015 г. (260 милиарда долара). Търговският оборот между Китай и САЩ през 2017 г. възлиза на 3,95 трилиона юана (около 600 милиарда долара) През годината той се е увеличил с 15%.
Законова регламентация
Концепцията за управление на външнотърговските дейности на Китай беше изложена в Регламента за регулиране на вноса и износа на стоки в Китайската народна република. Тази разпоредба беше приета преди присъединяването на Китай към СТО. 46 разпоредба предполага стандартизиране на управлението на вноса и износа на стоки, поддържането на реда за внос и износ на стоки и насърчаването на здравословното развитие на външната търговия. В настоящия регламент се определят властите, между които се определят правомощията. Третият член на регламента посочва, че държавата упражнява контрол върху вноса и износа на стоки. Така се подчертава ролята на държавата като основен регулатор и дори след присъединяването към СТО. Регулаторната роля на държавата оказва влияние върху създаването на благоприятни правила за операциите по износ и внос, което позволи на китайската икономика да се развива систематично. Държавният контрол върху развитието на бързо развиваща се икономика и на настоящия етап е важен компонент на правителствената политика. Държавна система за регулиране на икономическото развитие включва няколко задачи: създаване на възможности за външнотърговска дейност на всички корпорации, посока, както и насърчаване на дейността на всички предприятия, които произвеждат в Китай, да развиват външната търговия. Основните китайските държавни органи, регулиращи външнотърговски отношения, са: Национален народен конгрес (NPC) и неговия Постоянен комитет, Държавен съвет (отдел на Държавния съвет, отговарящ за външната търговия и икономическо сътрудничество) 47, Министерство на търговията, Министерство на финансите, Държавен департамент на облагане (SSI) , Комисия по тарифна класификация към Държавния съвет и Главна митническа администрация, Министерство на науката.
Задълженията на отдел на Държавния съвет, отговарящ за външната търговия и икономическото сътрудничество, включва разглеждане на законодателството, развитието на квоти, изготвяне на каталози на стоки, забранени за внос в Китай. Управлението на външноикономическата дейност се осъществява пряко от Министерството на търговията,но функциите, като например създаването на пакет от данъчни закони и данъчно облагане на стоки, мита, се решават от друго ниво на държавни служби, които участват активно в управлението на външноикономическата дейност на Китай. Основната функция на контрола на външната търговия със стоки, услуги, интелектуални продукти осъществява Министерството на търговията на Китай, създадено през 2003 г. въз основа на Министерството на външната търговия и икономическо сътрудничество (МВТИС), Министерството на търговията може да предложи на Държавния съвет за ограничаване на вноса на стоки, ако има излишък на тези стоки или цената им е по-висока , отколкото е необходимо, а това отрицателно се отразява на търговския баланс. Същото се прави и при износа, насочен към вътрешния пазар, при спазване на баланса във външната търговия. По този начин се извършва активно управление на външната търговия, което според китайските икономисти трябва да намали вероятността от криза. Този метод на регулиране бе тестван по време на кризата от 2008-2009 г., когато правителството изпрати основния поток от стоки на вътрешния пазар, стимулирайки покупателната активност на гражданите. В резултат на това китайската икономика е постигнала сравнително високи темпове на растеж. Министерството на търговията изпълнява редица функции. Основните функции на Министерството на търговията на Китай включват следното: 1) Разработване на стратегия и ход на вътрешната и външната търговия и международното икономическо сътрудничество; прави закони и правни норми на вътрешната и външната търговия, международното икономическо сътрудничество и чуждестранните инвестиции, разработва подробни инструкции и правила; контролира спазването на националните закони и международните изисквания. 2) Изготвяне на планове и правила за развитие на вътрешната търговия. 3) Проучване и разработване на правила за регулаторното функциониране на пазара, реда на разпространение в Китай. 4) Проучване и одобряване на методи за управление на операциите по внос и износ, предписване на каталози на стоки, разрешени за внос и износ, определяне на квоти, издаване на лицензи. 5) Разработване и прилагане на правителствена политика по търговия, контрол на вноса и износа в областта на технологиите, както и за насърчаване на износа на технологии и цялостно оборудване. 6) Прилагане на разпоредбите за многостранно, двустранно търговско и икономическо сътрудничество; отговаря за многостранни и двустранни преговори за външна търговия и външноикономическо сътрудничество, координира концепциите за преговори, подписва съответните документи и следи тяхното изпълнение; представлява механизъм за многостранни и двустранни междуправителствени икономически и търговски връзки; представлява правителството на КНР в Световната търговска организация. 7) упражнява надзор върху работата на търговски и икономически мисии и делегации на КНР, постоянно акредитирани към ООН и международни организации; комуникира с търговски мисии на други държави, акредитирани в КНР. 8) отговаря за организацията и координацията на антидъмпингови, антисубсидийни и гаранционни мерки. 9) регулира привличането и реализацията на чуждестранни инвестиции; контролира изпълнението от чуждестранни предприятия на съответните закони и подзаконови актове, правила и договори, наредби, устав; координира и насочва дейността на зоните за техническо и икономическо развитие на държавно ниво.


Участие във форми на регионално съдружество
Китай е първоначалният член на ООН,КНР е член на редица международни организации.
На първо място, КНР е постоянен член на Съвета за сигурност на ООН. Също така, Китай е член на редица специализирани агенции на ООН: Световната здравна организация, Световната метеорологична организация (СМО), Световната организация за интелектуална собственост (СОИС), Световната организация по туризъм, на Всемирния пощенски съюз, ИКАО, IFAD, МААЕ, на Международната морска организация, Международния съюз по далекосъобщения , МОТ, Организацията на ООН за индустриално развитие, прехрана и земеделие на ООН - ФАО, върховния комисар на ООН за бежанците, ЮНЕСKO, UNITAR, UNCTAD и др.
По отношение на международни и регионални организации за сигурност, които включват Китай, можем да разграничим на NSG, Zangger комитет, Регионален форум на АСЕАН (ARF), ШОС.
Сред международни и регионални икономически организации, които участват Китай, трябва да обърнем внимание на: Азиатската банка за развитие, APEC, Африканската банка за развитие, Банката за международни разплащания, СТО, МВФ, Международната търговска камара, групата на Световната банка - Агенцията за гарантиране на многостранните инвестиции (МАГИ) Международната асоциация за развитие (IDA), Международната банка за възстановяване и развитие (МБВР), Международната финансова корпорация (МФК).

Целият материал:
Нямате нужните права за да преглеждате прикачените към това мнение файлове.
Прочетено: 21 пъти
Изображение

Нова тема Отговори

Върни се в “Икономика”