Здравейте! Вероятно използвате блокиращ рекламите софтуер. В това няма нищо нередно, много хора го правят.

     Но за да помогнете този сайт да съществува и за да имате достъп до цялото съдържание, моля, изключете блокирането на рекламите.

  Ако не знаете как, кликнете тук

Стокови борси

Безплатни реферати, есета, доклади, анализи и всякакви теми свързани с икономика, финанси, счетоводство, маркетинг.
Брутен вътрешен продукт, безработица, брутен национален доход, валутен курс, лихвени проценти, национален дълг, потребителско търсене, процент на инфлация, търговски баланс, фондов пазар.
Нова тема Отговори
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit
Мнения: 229861
Регистриран: пет юни 01, 2007 14:18
Репутация: 171067
Местоположение: Somewhere In Time

Стокови борси

Мнение от Mozo » ср апр 03, 2019 20:20

Увод.

Обектът на изследването на курсовата ми работа е Сингапурска Стокова Борса (SICOM). Изборът не е случаен, тъй като Сингапур винаги е превличал обществено внимание поради своето галопиращо икономическо развитие. Държавата я пречисляват към източноазиатски „тигри” за бързия тласък в икономиката до нивото на високоразвити страни. Сингапур е страната с пазарна икономика и ниско данъчно облагане. БВП на душа население е един от най – високите в света. В класацията на конкурентоспособността СИФ икономиката на Сингапур зае 7 място от 131 държава през 2007 година. В страната е благоприятен инвестиционен климат, висококонкурентна среда, тя заема водещи места в класациите на икономическата свобода, високоразвито и дисциплинирано население, много нараснало ниво на благосъстояние и др. Контейнерното пристанище на Сингапур е най-голямото в света по брой обработени контейнери за 2005, 2006 и 2007 г. Летището Чанги е важен транспортен център за превоз както на пътници, така и на товари. Сингапур е и финансовия център на Югоизточна Азия. Обработваемите земи са около 20% от площта (660 кв.км). Отглеждат се култури като кокосова палма, тютюн, ананаси, екзотични цветя и каучуково дърво, което е основен продукт на търговия на Сингапурската стокова борса. Всички тези фактори обусловиха благоприятни условия за създаване на финансова-валутна(SGX) и стокова (SICOM) борси. За последната аз направих анализа, като проучих историята, структурата, основните акционери и функциите на борсата.

Мисия:
Да бъдем център на ценови открития на суровини в азиатския регион.

1. История, място и значение на Сингапурската стокова борса.

Търговците са били тук, откакто британците основават Сингапур в началото на деветнадесети век, закупувайки стоки като каучук, подправки, дървен материал, кафе и палмово масло от този регион.
Докато те продължават да се занимават с това до днес, техният бизнес се разраства по обхват и изтънченост. Съвремените търговците, които участват в широка гама от офшорните операции, а все повече, търговия с ценни книжа, за да се предпазят от всички видове риск.

Тяхната дейност е направила Сингапур важен център на
международната стокова търговия. Мега-търговци са били привлечени тук да провеждат търговски операции. Тяхното присъствие е свързало Сингапур дори още по-тясно с основните стокови търговски центрове като Токио, Лондон, Ню Йорк и Чикаго.
Сингапурската стокова борса е отговорът на търговците за нарастващото търсене на инструменти за управление на риска при търгуване със стоки.
Сингапур вече е станал основен пазар на фючърсни сделки по търговия с каучук и най-големия в света търговски център с естествен каучук.
Каучукови фючърси се търгуват в Сингапур от 1920 година. Клирингови операции по фючърсните сделки тогава бяха предоставени от Сингапурска Международна Адвокатска Кантора на Каучуковото Търговско Сдружение. Впоследствие те са били поети от Каучукувото Сдружение на Сингапур, който беше приватизиран през 1992 г. като RAS Commodity Exchange. Това на свой ред бе преименувана на Сингапурската Стокова Борса през февруари 1994 г. за да отрази по-добре своята мисия да бъде стоковата борса с широко предназначение.

2. Предмет – специфика.

Функция по създаване и поддържане на подходяща инфраструктура:
Борсата осигурява необходимата материално – техническа и технологична база: сгради, техника, комуникационни средства, транспортни възмойности, складови помещения, административно обслужване и друго. И това е реална действаща международна борса.
Обаче на 29 Септември 2008 година Сингапурска стокова борса (SICOM) стартира своята нова платформа за търговия, е-SICOM.
E-SICOM е интегрирана система за търговия и клирингови застрахования от NASDAQ OMX технологии и пригодни за посрещане на нуждите на стоков пазар. Тя състои от търговски интерфейс, система за клиринг и сетълмент и използва отворена структура Straight-Through-Processing (STP), с която сделките се извършват и попълват по електронен път.
Търговският интерфейс на E-SICOM предоставя на участниците пряк достъп до пазара, предоставящ гъвкавост в областта на управлението и лесен достъп до пазарните данни. Освен това, SICOM членове могат да свързват своята система за управление чрез отворено приложение на програмен интерфейс (API)
Платформата популяризира лесен достъп и насърчава прозрачността на пазара, тъй като пазарните котировки / цени са достъпни за търговия в рамките на деня. Пазарните участници приветстваха новата система, тъй като тя дава по-конкретна информация, която ще подобри ликвидността и по-ниски разходи за търговските участници.

Търгува борсата само с 5 продукта! Четиретте от тях са видова на каучук и един вид на кафе, по-точно Робуста кафе.
Терминът "каучук" произлиза от две думи на езика на индианците, населяващи бреговете на Амазонка: "кау" - дърво, "учу" - плаче, тече. Каучу е сок на хевея, първото и най-важно каучуково растение.
Естественият каучук се съдържа в сока на дървесния вид Бразилска хевея, както и в около 500 други тропически растения. Ако се направят нарези на съблото, тези растения отделят млечен сок, наречен латекс, който съдържа около 40% каучук. За да се отдели каучукът, латексът се пресича с оцетна или мравчена киселина. Полученият продукт се промива, валцува и се суши. Но съществува и синтетичен каучук.
Основно масово применение на каучук това е производство на гуми за авто и авиа транспорт а също така и за колелета. От каучук изготвят специални гуми за санитарна и вентилационна техника, в хидравлическа, пневматическа и вакуумна техника. Също така го използват за електоизолация, производство на медицински прибори и средства за контрацепция. Намира приложение и при производство на обувни изделия, ремъци, лепила и други.
Също така каучук е необходим в ракетна индустрия. Там синтетичен каучук използват за изготвяне на твърдо ракетно гориво, където той играе роля на гориво.
На борсата продават четири вида на акучук, а именно RSS1, RSS3, TSR20, RSS3 Index.
Друга стока, с която търгува ССБ е кафе Робуста. Робуста кафето или конголезкото кафе това е вид на кафейни дървета, които растат в еквоториални гори, в басейна на река Конго. Дума „Робуста” се превежда както „силен”, тъй като расте в трудни условия. Качеството на Робуста, както отбелязват дегустатори, е по-ниско отколкото на Арабика. Обаче, този вид е по-изгоден в пална на реколта и по-устойчив към болестите и е по-евтин.
Цена на кафе Робуста стига до $1586 за тона.
Основните играчи, които използват робуста кафето за разтворимите си варианти са Nestle, Kraft и Sara Lee.

3. Организация на борсата: участници, механизъм, структура.

• Основни оргазнизатори и акционери на ССБ:
Клирингови членове са:

Организатори на пазара (Market - Makers):
Брокери са:
Дилери:

Не клирингови членове са:

Не-Клирингови Брокери:
Търговски членове:
Асоциирани членове:
Индивидуални членове:

• Система за организация и управление на борсата – структура, поделения и др. :


Съветът на директорите:

Длъжност
Имена
Chief Executive Officer SGX
Mr Hsieh Fu Hua
Senior Executive Vice President SGX
Mr Gan Seow Ann
Senior Executive Vice President and
Chief Financial Officer
SGX
Mr Seck Wai Kwong


Chairman Tong Teik Pte Ltd
Mr Oei Hong Bie
Assistant General Manager
Regional Rubber Trading Co. Pte Ltd
Mr Tan Khiam Hock
Chief Executive Officer SICOM
Mr Jeremy Ang
Managing Director
Aisling Analytics Pte Ltd
Mr Michael Coleman
Senior Managing Director
Olam International Pte Ltd
Mr Sridhar Krishnan
Chairman, beeland Interests, Ink
Mr James B Rogers Jr

Комитет на управлението:

Членовете на Сингапурска стокова борса са организациите, регистрирани като публични дружества с ограничена отговорност.
Тя се управлява от Съвет на директорите, включваща осем или повече избрани или назначени членове. Бордът, който формулира промени на политиката, правилата и гарантира тяхното спазване, се подпомага от няколко комисии.

Комитети:

Комитет на бизнес поведение
Тя се занимава с въпроси, отнасящи се до финансовото състояние, бизнес поведение и цялостност на членовете на Борса.

Комитет на Клирингова къща
Той съветва Борда по въпроси, засягащи финансовата цялостност на клирингова къща.

Комитет по кафе
Той съдейства на Борда по всички въпроси, свързани с реда и условията на договори за кафе; и маркетинг, търговия и регулиране на всички поръчки на кафе.

Комитет за решаване на спорове
Той съдейства на борса в решаването на всички спорни въпроси.

Целият материал:
Нямате нужните права за да преглеждате прикачените към това мнение файлове.
Прочетено: 125 пъти
Изображение

Нова тема Отговори

Върни се в “Икономика”