Здравейте! Вероятно използвате блокиращ рекламите софтуер. В това няма нищо нередно, много хора го правят.

     Но за да помогнете този сайт да съществува и за да имате достъп до цялото съдържание, моля, изключете блокирането на рекламите.

  Ако не знаете как, кликнете тук

ЕС и Черноморския регион

Безплатни реферати, есета, доклади, анализи и всякакви теми свързани с икономика, финанси, счетоводство, маркетинг.
Брутен вътрешен продукт, безработица, брутен национален доход, валутен курс, лихвени проценти, национален дълг, потребителско търсене, процент на инфлация, търговски баланс, фондов пазар.
Нова тема Отговори
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit
Мнения: 229861
Регистриран: пет юни 01, 2007 14:18
Репутация: 171067
Местоположение: Somewhere In Time

ЕС и Черноморския регион

Мнение от Mozo » нед мар 24, 2019 16:25

ЮГОЗАПАДЕН УНИВЕРСИТЕТ „НЕОФИТ РИЛСКИ” – ГР. БЛАГОЕВГРАД


РЕФЕРАТ


НА ТЕМА: „ЕВРОПЕЙСКИЯТ СЪЮЗ И ЧЕРНОМОРСКИЯ РЕГИОН”
ДИСЦИПЛИНА: „ВЪНШНИ ОТНОШЕНИЯ НА ЕС”Освен външните отношения на Европейския съюз със САЩ, Русия и Китай, от голямо значение са и отношенията му с Черноморския регион, които се осъществяват основно чрез ОЧИС (Организация за черноморско икономическо сътрудничество).
В резултат на последното разширяване на ЕС Черно море се превръна в източна граница на Европа. С членството на България и Румъния от 2007г. ЕС се превърна в черноморска сила. Очевидно е, че Черно море вече не е регион, който безмислостно се заграбва, експлоатира, обсажда или доминира от единична сила или група държави. Въпреки историческото наследство на региона, което все още поражда сложни проблеми, то също така насърчава хората от региона да участват активно в глобално икономическо и международно политическо сътрудничество.
С приемането на България и Румъния, ЕС граничи с Черно море, което създава нужда от дългосрочна черноморска стратегия, жизненоважна за бъдещата сигурност на Европа. ЕС често е критикуван поради своята неспособност да формулира ясна политическа визия към Черноморския регион. Главният проблем в политиката на ЕС по отношение на региона се корени в двустранния ѝ характер. Вместо да развива ясен регионален подход, ЕС разработва сложни варианти на двустранни отношения с черноморските държави.
Освен въпросите, свързани с разширяването, редица регионални интереси свързват политиката на ЕС с Черно море. На първо място, те се отнасят до проблемите с енергийните залежи. Тъй като европейската зависимост от петрол и газ, свързана с понижаването на добива в Северно море, сигурният и непрекъснат запас на нови източници, които идват от Каспийското крайбрежие през и покрай Черно море, са от особена важност. Този аспект от сигурността на европейските енергийни запаси неизбежно изправя Европа пред редица въпроси, свързани с региона на Каспийско море.
Проблемите на околната среда са общи за Европейския съюз и Черноморския регион. Част от тях се поставят в доклада на Комисията за водния басейн Дунав – Черно море.
Регионалното сътрудничество между Черноморския регион и ЕС предоставя обща рамка, в която могат да се намерят рационални отговори на тези проблеми. Тъй като регионалното сътрудничество в региона е съществено разширяване на ЕС, че по-задълбочено сътрудничество със съседните държави може да осигури национална и регионална стабилност и икономически растеж, който е в интерес на всички засегнати страни, регионалното сближаване в Черноморския регион може да се окаже дори по-успешно от други региони, които вече са свързани с ЕС. Тъй като никой (с изключение на Русия) от членовете на ОЧИС не пропуска възможността да повтаря отново и отново, че регионалното сътрудничество в Черноморския регион се допълва от крайната цел за европейско членство, ЕС има уникална възможност и желание да станат влиятелни и ефективни сътрудници в региона.
През годините ЕС разви всестранна морска рамкова политика, обхващаща разнообразни сектори и зони на действие. Някои от директивите на тази политика са с общо приложение, други са част от наредби, отнасящи се за специфични сектори.
Процесът на изработване на една всеобхватна морска политика на ЕС е тясно свързан с Черноморския регион поне поради три главни причини:
• Присъедниняването на България и Румъния към ЕС, както и протичащите в момента преговори с Турция за бъдещо членство в ЕС ще превърнат Съюза в черноморска сила, чиято външна граница ще минава по половината брегова ивица на морето;
• Всички други черноморски страни и тези разположени в непосредствена близост, са сключили специлани двустранни споразумения за засилено сътрудничество с ЕС или по отношение на Европейската политика за съседство с Украйна, Молдова и трите страни от Южен Кавказ или в рамките на Споразумението за партньорство и сътрудничество и неговите „четири пътни карти” с Руската федерация.
• Ролята на черноморския елемент в регионалните политики на ЕС и установяване на един вид официални взаимоотношения с ОЧИС.
На 14 февруари 2008г. в Киев на срещата на външните министри на ЕС и страните от Черноморския регион бе поставено началото на инициативата на Европейския съюз „Черноморска синергия”.
Министрите приеха съвместно заявление, което подтвърждава готовността на ЕС за активна политика към региона и стремежа към реализиране на конкретни проекти както със страните, така и с регионални организации и инициативи.
Вече почти четири години след приемането на „черноморската синергия” е налице дефицит от страна на ЕС, не само по отнояение на политическата роля, но и недостатък за пълноценното развитие на черноморския регион. Сред инициативната част от „черноморската синергия” на преден план изпъкват опити за задълбочаване на сътрудничеството в областта на противодействието срещу организирана престъпност, трафика на хора и нелегалната миграция.
Основно отношенията на ЕС с Черноморския регион са политически, икономически и енергиийни, както стана ясно на кръглата маса през март 2011г., посветена на Черноморския регион и ЕС от Центъра за изследване на демокрацията. Основните дебатирани въпроси бяха за ролята на Черноморския регион за икономическото развитие на ЕС и на отношенията в сферата на сигурността, включително и енергийната сигурност между Черноморския регион и ЕС. Обсъдени бяха въпросите за единна европейска стратегия и политика в ключови за сигурността области, както и за по-активно участие на България и Румъния като страни членки.
Черноморският регион има важна роля в процеса на диверсификация на европейския енергиен сектор и в осигуряването на енергийни суровини, а също така развитието на взаимоотношенията с Европейската общност са от важно значение за икономическото развитие на ЕС.
Целта на ЕС е да реализира единен подход и да установи ясно изразена регионална политика с Черноморския регион, който е от изключително географско значение и представлява стратегически път за внос на енергийни ресурси. Голям дял от европейските газови доставки преминават през него (Европа внася 80% от газта си от Русия през Украйна). Ключови инфраструктурни проекти, като газопровода НАБУКО, ще бъдат изпълнени на територията на страни от региона. Приемането на Турция в ЕС е все още далечно, а тя се превъща във все по – значим фактор, включително и в енергийните доставки.

Целият материал:
Нямате нужните права за да преглеждате прикачените към това мнение файлове.
Прочетено: 98 пъти
Изображение

Нова тема Отговори

Върни се в “Икономика”