Здравейте! Вероятно използвате блокиращ рекламите софтуер. В това няма нищо нередно, много хора го правят.

     Но за да помогнете този сайт да съществува и за да имате достъп до цялото съдържание, моля, изключете блокирането на рекламите.

  Ако не знаете как, кликнете тук

Основни термини и понятия в сензорния анализ

Безплатни реферати, есета, доклади, анализи и всякакви теми свързани с икономика, финанси, счетоводство, маркетинг.
Брутен вътрешен продукт, безработица, брутен национален доход, валутен курс, лихвени проценти, национален дълг, потребителско търсене, процент на инфлация, търговски баланс, фондов пазар.
Нова тема Отговори
Kotkata68
Глобална котка-идиотка
Глобална котка-идиотка
Мнения: 29946
Регистриран: пет ное 30, 2007 12:06
Репутация: 58101
пол: Жена

Основни термини и понятия в сензорния анализ

Мнение от Kotkata68 »

Лекция от 2.10.2013.
Основни термини и понятия в сензорния анализ.
В областта на сензорния анализ се използва специализирана терминология, която е обобщена в разработен специално за целта стандарт БДС EN ISO 5492:2010 „сензорен анализ, речник”.
Качество – съвкупност от свойства и характеристики на даден продукт, които определят неговата годност да удовлетворява определени или предполагаеми потребности.
Органолептична оценка – оценка, при която информацията за качеството на продукта се възприема чрез сетивните органи.
Сензорен анализ – органолептична оценка, която се основава на методи и условия гарантиращи точност и възпроизводимост на резултатите извършена от лица с проверена сетивна чувствителност. Същия смисъл се влага и в понятието органолептичен анализ.
В зависимост от степента на тяхната квалификация и професионална подготовка, лицата извършващи сензорен анализ могат да бъдат:
Оценител – всяко лице, участващо в сензорния анализ.
Подбран оценител – оценител избран заради показаните точни и достоверни резултати от работата му.
Експерт – в широкия смисъл на думата, това е лице което благодарение на своите знания, квалификация и професионален опит може да дава компетентно мнение в областта, в която работи.
В областта на сензорния анализ с най-висока квалификация са лицата в категория специализиран експерт. Те познават в детайли даден продукт ( в това число производството и търговията с него) и са способни да предвидят въздействието върху качеството на фактори като: промяна в рецептурата, промяна в условията на съхранение и др.
Комисия – екип от специалисти от горните категории, сформиран за нуждите на сензорния анализ. Сформирането на комисия е необходимо, за да се постигне желаната надежност и достоверност на резултатите от анализа.
Дегустатор – специалист, който оценява свойствата на даден хранителен продукт посредством вкусова проба.
Сетивна чувствителност – способността да се възприемат, идентифицират и различават качествено или количествено един или повече дразнители с помощта на сетивните органи. Смята се, че добра сетивна чувствителност имат специалисти, които разпознават от 90% до 100 % с поставените проби. Средна сетивна чувствителност под 89% и слаба сетивна чувствителност под 60 %.
........................

Целият материал:
Основни термини и понятия в сензорния анализ.rar
(19.91 KиБ) Свален 10 пъти
Прочетено: 246 пъти

Не ми казвай какво да правя... За да не ти кажа къде да идеш...!

Опознават ме само тези, на които позволя... за останалите съм просто това, което виждат!

Нова тема Отговори

  • Подобни теми
    Отговори
    Преглеждания
    Последно мнение

Върни се в “Икономика”