Увод
В нашата страна зеленчукопроизводството се заражда в началото на 18в. След Освобождението зеленчукопроизводството продължава да бъде дребно, разпокъсано и служи само за задоволяване на домакинствата. Към 1920г. зеленчукопроизводството придобива стоков характер. След 1930г за пръв път се организира износ на пресни зеленчуци. Започва специализация на производството, създават се ТКЗС и ДЗС. Внедряват се високи производителни машини. В България зеленчуците са незаменима храна и ценна суровина за консервната промишленост и за износа на страната. Приложение намират полското и оранжерийно производство. Значението на зеленчукопр-то у нас и в света се разделя на социално и икономическо. При първото значение е важно да се знае, че зеленчуците са незаменима храна, съдържат витамини, минерал, соли, богати са на захари, аромат, вещества, имат определена, но в минимални количества калоричност. Витамините са повече в прясно състояние, а не толкова в преработено. Минералните соли са необходими много за детския организъм. Фитонцидите имат консервно и бактерицидно действие. Второто значение се свързва с потенциала за получаване на добиви, почвено-климатични условия. Тук от значение са трудовите ресурси за културите, които се отглеждат целогодишно. От значение са и зеленчуцитете за консервната промишленостст. В консервно състояние зеленчуците имат важен дял в износа на страната ни. Консервната промишленост е един от най-старите, важни и перспективни сектори на хранително-вкусовата промишленост в България. Секторът произвежда около 6% от общия обем на продукцията и осигурява работа на около 9% от заетите лица в отрасъла. Основни предимства на българската консервна промишленост са:
• Производството на уникални, добре познати и екологично чисти продукти с отлични вкусови качества;
• Използването на технологии, запазващи естествените качества на продуктите;
• Традиции в производството и наличие на квалифицирана работна ръка;
• Подходящи природо-климатични условия за производство на суровините;
• Преструктуриране на големите консервни комбинати в малки и средни предприятия с ново оборудване и технологии.
Стерилизираните (консервирани) зеленчуци са дълготраини и лесни за съхранени през зимния период затова са предпочитани от потребителите за това врема на годината. Стерилизацията е не чак толкова сложен процес колкото трудоемак и бавен. Най-общо може да се определи като заварява и херметичси затваряне на продуктите в подходяща за целта опаковка. Опаковката може да баде както метални кутии, стъклени боркани така и в наши дни порипропиленови пликчета, характерното за полипропиленовите пликчета е, че в тях продуктите могат да бъдат съхранявани зо по-катък период от време и те не се заваряват а се вакумирват.
Састава на стерилизираният продукт в частност граха е грахови зърна предварително претърпели обработка, вода и сол. В днешно време някои от консервните заводи го приготвят в различни видове маринати.
Технологична част
I.Използвани суровини
1.Основни суровини- грахови зърна, вода и йодирана сол.
1.1Вода
Технологичната вода се включва в състава на самата консерва, тя трябва да е безцветна, бистра, без мирис, приятна на вкус и да не съдържа патогенни микроорганизми.
1.2 Грахови зърна
Граховите зърна се поличават от растението грах което е бобова култура и се отглежда по нашите земи. Ето и малко повече информация зангео – начина но засяване, отглеждане прибиране и т.н.
Почвата за сеитба на зеления градински грах се подготвя още през есента. За получаването на зелен грах за прясна консумация и за преработка най-целесъобразно е да се засее в края на февруари-началото на март. Преди сеитбата мястото се култивира и бранува.
Целият материал:
Здравейте! Вероятно използвате блокиращ рекламите софтуер. В това няма нищо нередно, много хора го правят. |
Но за да помогнете този сайт да съществува и за да имате достъп до цялото съдържание, моля, изключете блокирането на рекламите. |
Ако не знаете как, кликнете тук |
Производство на стерилизиран грах
- Mozo
- Skynet Cyber Unit
- Мнения: 296702
- Регистриран: пет юни 01, 2007 14:18
- Репутация: 368092
- Местоположение: Somewhere In Time
Производство на стерилизиран грах
- Прикачени файлове
-
Производство на стерилизиран грах.rar
- (41.78 KиБ) Свален 14 пъти

-
- Подобни теми
- Отговори
- Преглеждания
- Последно мнение
-
-
Renault обмисля производство на дронове в Украйна
Renault е получило предложение от министерството на отбраната на Франция да започне да произвежда дронове в Украйна, но все още е взето крайно... - 0 Отговори
- 23 Преглеждания
-
Последно мнение от шони
пон юни 09, 2025 13:35
-
-
-
Започнаха дисциплинарно производство срещу бившия зам.-шеф на ГДБОП
от Mozo » пон апр 07, 2025 15:20 » в Любопитни новиниЗапочнало е дисциплинарно производство срещу бившия заместник-директор на ГДБОП Калин Литов, предаде БНТ.
Действията на Литов са описани в доклад,... - 0 Отговори
- 31 Преглеждания
-
Последно мнение от Mozo
пон апр 07, 2025 15:20
-
-
-
Затвор за трима нидерландци за производство на наркотици в Търговищко
от Mozo » пон яну 13, 2025 13:06 » в Любопитни новиниПо три години затвор за трима нидерландци за производство на наркотици в модерна лаборатория край село Врани кон, община Омуртаг, съобщиха от... - 0 Отговори
- 46 Преглеждания
-
Последно мнение от Mozo
пон яну 13, 2025 13:06
-
-
-
Инвестират 1,5 млн. лева в производство на електронни компоненти в Разград
от Mozo » чет юни 27, 2024 14:18 » в Любопитни новиниНов цех за производство на електронни компоненти ще се появи в Бизнес зона Перистър в Разград. Учредяването на право на строеж в общински имот беше... - 0 Отговори
- 46 Преглеждания
-
Последно мнение от Mozo
чет юни 27, 2024 14:18
-
-
-
Първи ръст на промишленото ни производство след 18 месеца спад
от Mozo » пет ное 08, 2024 12:07 » в Любопитни новиниПромишленото производство в България през октомври отбеляза годишен ръст от 1 на сто след 18-месечен спад. Това показват данните на Националния... - 0 Отговори
- 53 Преглеждания
-
Последно мнение от Mozo
пет ное 08, 2024 12:07
-