Здравейте! Вероятно използвате блокиращ рекламите софтуер. В това няма нищо нередно, много хора го правят.

     Но за да помогнете този сайт да съществува и за да имате достъп до цялото съдържание, моля, изключете блокирането на рекламите.

  Ако не знаете как, кликнете тук

Производство на стерилизиран грах

Безплатни реферати, есета, доклади, анализи и всякакви теми свързани с икономика, финанси, счетоводство, маркетинг.
Брутен вътрешен продукт, безработица, брутен национален доход, валутен курс, лихвени проценти, национален дълг, потребителско търсене, процент на инфлация, търговски баланс, фондов пазар.
Нова тема Отговори
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit
Мнения: 296702
Регистриран: пет юни 01, 2007 14:18
Репутация: 368092
Местоположение: Somewhere In Time

Производство на стерилизиран грах

Мнение от Mozo »

Увод
В нашата страна зеленчукопроизводството се заражда в началото на 18в. След Освобождението зеленчукопроизводството продължава да бъде дребно, разпокъсано и служи само за задоволяване на домакинствата. Към 1920г. зеленчукопроизводството придобива стоков характер. След 1930г за пръв път се организира износ на пресни зеленчуци. Започва специализация на производството, създават се ТКЗС и ДЗС. Внедряват се високи производителни машини. В България зеленчуците са незаменима храна и ценна суровина за консервната промишленост и за износа на страната. Приложение намират полското и оранжерийно производство. Значението на зеленчукопр-то у нас и в света се разделя на социално и икономическо. При първото значение е важно да се знае, че зеленчуците са незаменима храна, съдържат витамини, минерал, соли, богати са на захари, аромат, вещества, имат определена, но в минимални количества калоричност. Витамините са повече в прясно състояние, а не толкова в преработено. Минералните соли са необходими много за детския организъм. Фитонцидите имат консервно и бактерицидно действие. Второто значение се свързва с потенциала за получаване на добиви, почвено-климатични условия. Тук от значение са трудовите ресурси за културите, които се отглеждат целогодишно. От значение са и зеленчуцитете за консервната промишленостст. В консервно състояние зеленчуците имат важен дял в износа на страната ни. Консервната промишленост е един от най-старите, важни и перспективни сектори на хранително-вкусовата промишленост в България. Секторът произвежда около 6% от общия обем на продукцията и осигурява работа на около 9% от заетите лица в отрасъла. Основни предимства на българската консервна промишленост са:
• Производството на уникални, добре познати и екологично чисти продукти с отлични вкусови качества;
• Използването на технологии, запазващи естествените качества на продуктите;
• Традиции в производството и наличие на квалифицирана работна ръка;
• Подходящи природо-климатични условия за производство на суровините;
• Преструктуриране на големите консервни комбинати в малки и средни предприятия с ново оборудване и технологии.

Стерилизираните (консервирани) зеленчуци са дълготраини и лесни за съхранени през зимния период затова са предпочитани от потребителите за това врема на годината. Стерилизацията е не чак толкова сложен процес колкото трудоемак и бавен. Най-общо може да се определи като заварява и херметичси затваряне на продуктите в подходяща за целта опаковка. Опаковката може да баде както метални кутии, стъклени боркани така и в наши дни порипропиленови пликчета, характерното за полипропиленовите пликчета е, че в тях продуктите могат да бъдат съхранявани зо по-катък период от време и те не се заваряват а се вакумирват.
Састава на стерилизираният продукт в частност граха е грахови зърна предварително претърпели обработка, вода и сол. В днешно време някои от консервните заводи го приготвят в различни видове маринати.

Технологична част

I.Използвани суровини
1.Основни суровини- грахови зърна, вода и йодирана сол.
1.1Вода
Технологичната вода се включва в състава на самата консерва, тя трябва да е безцветна, бистра, без мирис, приятна на вкус и да не съдържа патогенни микроорганизми.
1.2 Грахови зърна
Граховите зърна се поличават от растението грах което е бобова култура и се отглежда по нашите земи. Ето и малко повече информация зангео – начина но засяване, отглеждане прибиране и т.н.
Почвата за сеитба на зеления градински грах се подготвя още през есента. За получаването на зелен грах за прясна консумация и за преработка най-целесъобразно е да се засее в края на февруари-началото на март. Преди сеитбата мястото се култивира и бранува.

Целият материал:
Прикачени файлове
Производство на стерилизиран грах.rar
(41.78 KиБ) Свален 14 пъти
Прочетено: 205 пъти
Изображение
Нова тема Отговори

  • Подобни теми
    Отговори
    Преглеждания
    Последно мнение

Върни се в “Икономика”