Здравейте! Вероятно използвате блокиращ рекламите софтуер. В това няма нищо нередно, много хора го правят.

     Но за да помогнете този сайт да съществува и за да имате достъп до цялото съдържание, моля, изключете блокирането на рекламите.

  Ако не знаете как, кликнете тук

Гръцка фава

Нова тема Отговори
Потребителски аватар
шони
Модератор
Модератор
Мнения: 24821
Регистриран: пон окт 12, 2009 01:16
Репутация: 115635
пол: Мъж

Гръцка фава

Мнение от шони »


Изображение

Фавата е много лесна за приготвяне, начупените грахчета бързо се сваряват и както се убедих нямат нужда от предварително накисване. Готовата фава може да се използва както за предястие или мезе (с част от гореспоменатите допълнения), като гарнитура към основно ястие или вегетарианско ястие придружено със салата и сирене.

Следващата рецепта е базисна и допълних само с поръсване от студено пресован зехтин и ситно нарязан червен лук, но всеки може да си я овкуси по предпочитание. Също така може да се направи фавата на гладко пюре или да се остави малко парчета от граха, както направих аз.

Гръцка фава може да се намери в специализираните магазини за гръцки храни.

Посочените дози са за 2 порции като ястие или 4 порции като мезе/предястие/гарнитура.

Необходими продукти:

300 г гръцка фава
800 мл вода
1 глава жълт лук, нарязан на четири
50 мл зехтин
сол и бял пипер на вкус
допълнително зехтин за поръсване
ситно нарязан червен лук за гарниране

Фавата се измива, отцежда и поставя в тенджера. Залива се с водата и се слага на силен огън докато заври.
Изображение

Образувалата се пяна на повърхността се изгребва.
Изображение

Към врящата фава се добавят парчетата лук, малко сол и бял пипер. Оставя се заври отново и огънят се намаля до умерен. Вари се около 30 минути или докато фавата се свари и омекне. Ако е необходимо се долива малко вода, но не трябва да бъде много, за да не стане пюрето течно. Когато фавата е готова, по-голямата част от водата ще бъде абсорбирана, но все пак трябва да остане известно количество. Обаче ако то е много се отлива и запазва, ако има нужда да се добави на по-късен етап.
Изображение

Когато фавата е готова се добавя зехтинът, разбърква се и тенджерата се маха от котлона. Оставя се така за 5-10 минути, след което се пасира с пасатор или се изсипва в блендер и се смила на пюре.
Изображение

На този етап може да се направи пюрето гладко или по предпочитание да се остави на по-едри парчета. Докато фавата е топла ще изглежда като много гъста крем супа, но когато изстине, ще се сгъсти и стегне. Ако има нужда се посолява със сол и бял пипер.

Сервира се в чиния и се поръсва със зехтин и ситно нарязан червен лук. Може да се яде както топла, така и със стайна температура. Когато изстине, фавата ще се сгъсти още. Ако желаете да я разредите, просто я затопляте с малко количество вода./kulinarno-joana.com
Бон Апети :усмивка1:
Прочетено: 579 пъти
"Просветеният народ се подчинява, защото така иска; заслепеният от предразсъдъци народ - защото така трябва".
Потребителски аватар
шони
Модератор
Модератор
Мнения: 24821
Регистриран: пон окт 12, 2009 01:16
Репутация: 115635
пол: Мъж

Re: Гръцка фава

Мнение от шони »

При нас това ястие(предястие) го правят с фасул-намачкан боб. Много ми е вкусен.
"Просветеният народ се подчинява, защото така иска; заслепеният от предразсъдъци народ - защото така трябва".
Нова тема Отговори

Върни се в “Салати, предястия, аламинути”