Здравейте! Вероятно използвате блокиращ рекламите софтуер. В това няма нищо нередно, много хора го правят. |
Но за да помогнете този сайт да съществува и за да имате достъп до цялото съдържание, моля, изключете блокирането на рекламите. |
Ако не знаете как, кликнете тук |
Никулденски рибник или рибник с лук, орехи и житни кълнове
Никулденски рибник или рибник с лук, орехи и житни кълнове
За тестото:
200 г пълнозърнесто пшенично брашно
200 г бяло брашно + допълнително за омесване
15 г прясна мая за хляб (малко повече от 1/4 кубче от 42 гр.)
1 чаена лъжица сол
1 чаена лъжица захар
300 мл топла вода
Маята се натрошава в купа и се смесва със захарта. По малко се добавя водата, разбърква се добре докато всичко се разтвори.
Брашната се смесват в отделна купа със солта. Добавя се сместа с маята и се замесва тесто. Меси се върху набрашнена повърхност 5-6 минути докато стане гладко и еластично. Тестото се оставя в намазана със зехтин купа, покрива се и се оставя да втаса за 40 минути.
За поширания лаврак:
Използвах една риба лаврак от 400 грама. По желание може да се използва по-голямо количество и друга риба.
400 г лаврак, цял, почистен
100 мл сухо бяло вино
600 мл зеленчуков бульон (или вода)
5-6 зърна черен пипер
1 скилидка чесън
1 дафинов лист
2-3 стръка пресен магданоз
В дълбок тиган се смесват бульонът и виното. Добавят се зърната черен пипер, чесънът, дафиновият лист и целите клонки магданоз. Оставя се да заври. Когато бульонът поври 2-3 минути се добавя рибата. Котлона се намаля и рибата се пошира 8-10 минути. Изважда се и внимателно се обезкостява.
За плънката:
1 кг стар лук
2 -3 супени лъжици зехтин
50 г едро счукани орехови ядки
100 г кълнове от жито
1 връзка пресен магданоз
сол и черен пипер
цялото месо от поширания лаврак
Лукът се нарязва на полумесеци. Зехтинът се загрява в дълбок тиган или тендера. Добавя се лукът и се задушава 10-15 минути докато омекне. Разбърква се периодично. Когато е готов към него се добавят орехите, кълновете от жито и нарязаният на ситно магданоз. Плънката се посолява със сол и черен пипер. Маха се от котлона и се оставя леко да се охлади. Добавя се рибата и се разбърква добре.
Оформяне: Фурната се нагрява на 180°C.
Втасалото тесто се премесва върху леко набрашнена повърхност. Разделя се на две равни части. Всяка част се разточва на кръг с диаметър около 28-30 см. Тава със същите размери се намазва със зехтин. Единият кръг се слага в тавата, като краищата на тестото се оставят да стърчат навън. Изсипва се плънката и се разпределя равномерно. Покрива се с втория кръг тесто. Краищата на двата кръга се слепват. Рибникът се намазва с малко зехтин.
Пече се в предварително нагрятата фурна за 40 минути. Ако се запече прекалено бързо на повърхността се покрива с алуминиево фолио. След като се извади от фурната се покрива с чиста кърпа и се оставя за 15-20 минути да се охлади./kulinarno-joana.com
"Просветеният народ се подчинява, защото така иска; заслепеният от предразсъдъци народ - защото така трябва".
Re: Никулденски рибник или рибник с лук, орехи и житни кълнове
Видях, че Rebba в настоящия раздел добре се е погрижила за информираността ни около Никулденската трапеза, та затова се спрях на тази, не толкова популярна рецепта, която да спомогне за празничното ни настроение.
"Просветеният народ се подчинява, защото така иска; заслепеният от предразсъдъци народ - защото така трябва".