Здравейте! Вероятно използвате блокиращ рекламите софтуер. В това няма нищо нередно, много хора го правят.

     Но за да помогнете този сайт да съществува и за да имате достъп до цялото съдържание, моля, изключете блокирането на рекламите.

  Ако не знаете как, кликнете тук

Паеля

Нова тема Отговори
Потребителски аватар
шони
Модератор
Модератор
Мнения: 24783
Регистриран: пон окт 12, 2009 01:16
Репутация: 115275
пол: Мъж

Паеля

Мнение от шони »


Изображение

Паелята (Paella) e испанско ястие от Валенсия, което прекрасно обединява аромати от средиземноморската кухня. Като произношение на думата по-правилно би било да я наричаме паеа. Основните съставки са ориз, шафран и зехтин. Допълват се с различни зеленчуци, пилешко месо, заек или морски дарове. Името на ястието идва от съдът, в който се приготвя. Това е голям плосък тиган с две дръжки, като ушички. Аз нямам такъв, но и обикновен по-дълбок тиган свършва работа.

Оризът, с който се приготвя паеля, трябва да е дребнозърнест и да се внимава да не се превари. Жълтият цвят, който добива ястието се дължи на една от най-скъпите подправки в света – шафранът. Той се добива от цветовете на шафрановия минзухар. Закупих подправката от Пикадили. Цената е 2.50 лева за 0.3 грама, което е достатъчно за рецептата по-долу. Направих паелята изцяло с морски дарове, като използвах миди, скариди и филе от треска.

Черупките на мидите се изчистват хубаво от водорасли и всякакви полепени по тях неща, в случая аз използвах нож и телена гъба. Падна голямо жулкане. Сваряват се във вода (с малко бяло вино по желание) за 2-3 минути, докато се отворят и са готови за рецептата.

Продукти:

500 г сварени миди с черупката
150 г големи скариди
400 г филе от риба, нарязано на парчета
1 глава стар лук, нарязан на ситно
2 скилидки чесън, нарязани на ситно
2 червени чушки
250 г ориз
200 г замразен грах
щипка шафран
1 литър пилешки бульон
50 мл бяло сухо вино
зехтин, сол, черен пипер
сокът от 1/2 лимон

В тиган се загрява зехтин, около 2 лъжици. Запържват се скаридите и рибата от всички страни. Посоляват се със сол и пипер и се изсипват в друг съд. Оставят се настрана. В същия тиган се сипва още малко зехтин и се сотират лукът и чушките. Добавя се чесъна и ориза. Разбъркват се добре и се налива виното. Шафранът се изсипва в пилешкият бульон да се разтвори. Веднага щом се абсорбира виното от ориза се налива малко от бульона с шафрана и се добавя грахът. След като ориза поеме течноста се добавя по малко от бульона, като се оставят около 1/4 от него. Накрая се слагат мидите, скаридите, рибата и последната 1/4 от пилешкия бульон. Паелята се посолява на вкус, разбърква се добре и се покрива с алуминиево фолио. Слага се във фурната, загрята на 150°C за 20 минути, докато се поеме цялата течност от ориза. След като се извади от фурната съдът се оставя покрит още 5-8 минути. При сервиране се поръсва с лимонов сок.

Не е задължително паелята да се запича накрая във фурна. Може да се остави съдът покрит върху котлона, като се внимава ориза да не се превари. Бон апети!/kulinarno-joana.com
Бон Апети :усмивка1:
Прочетено: 523 пъти
"Просветеният народ се подчинява, защото така иска; заслепеният от предразсъдъци народ - защото така трябва".
Потребителски аватар
шони
Модератор
Модератор
Мнения: 24783
Регистриран: пон окт 12, 2009 01:16
Репутация: 115275
пол: Мъж

Re: Паеля

Мнение от шони »

Изглежда вкусно. :усмивка1: " Изглежда", защото никога не съм вкусвал такова блюдо.
"Просветеният народ се подчинява, защото така иска; заслепеният от предразсъдъци народ - защото така трябва".
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit
Мнения: 284012
Регистриран: пет юни 01, 2007 14:18
Репутация: 334827
Местоположение: Somewhere In Time

Re: Паеля

Мнение от Mozo »

Аз също, но името е известно :)
Изображение
Нова тема Отговори

Върни се в “Ястия с риба”