Продукти за тестото:
80 гр. брашно
60 гр. студено масло
щипка сол
1 суп. лъж. ледена вода
Брашното се пресява със солта и се слагат в купа. Към тях се добавя нарязаното на кубчета студено масло. Разрохкват се с пръсти. По малко се добавя водата, като разбъркването става бързо. Сместа се оформя на топка. Увива се в прозрачно фолио и се оставя за 30 минути в хладилник.
Тестото се разделя на 6 равни части – около 24 гр. всяка. Разпределят се в 6 гнезда за мъфини. Тестото се разстила с пръсти на тънък слой по дъното и стените на формите.
Изрязват се 6 парчета от хартия за печене. С тях се покрива всяко едно гнездо с тестото. Отгоре се слагат бобени зърна. Това ще предотврати бухване на тестото и образуване на шупли.
Тавата се слага в предварително нагрята фурна на 200°C. Тестото се пече 8 минути, след това хартията за печене с бобовите зърна се маха и се допича за още 4-5 минути, докато придобият златист цвят.
Изваждат се от фурната и се оставят да се охладят леко в тавата. Не се изваждат.
Продукти за пълнежа:
1 яйце
100 мл. неподсладена течна сметана
100 гр. пушена сьомга
1 суп. лъж. нарязан пресен копър
Сьомгата се нарязва на дребни парчета.
В купа се разбива яйцето с телена бъркалка. Добавя се сметаната и разбиването продължава още няколко минути, докато сместа стане еднородна. Добавят се пушената сьомга и копърът.
Охладените тестени чашки се напълват с яйчната смес. Допичат се за 15-20 минути на 180°C, докато плънката се стегне и стане готова.
Изваждат се от фурната и се оставят за 10 минути да се охладят.
За декорация:
6 ч. лъж. заквасена сметана
6 ч. лъж. червен хайвер
пресен копър
Кишовете се изваждат от гнездата и всяко се декорира с лъжичка заквасена сметана, лъжичка хайвер и стръкче копър.
Може да се сервират топли или студени.
kulinarno-joana.com