Здравейте! Вероятно използвате блокиращ рекламите софтуер. В това няма нищо нередно, много хора го правят.

     Но за да помогнете този сайт да съществува и за да имате достъп до цялото съдържание, моля, изключете блокирането на рекламите.

  Ако не знаете как, кликнете тук

Рибата е полезна за нервната система

Нова тема Отговори
Потребителски аватар
videania
Доктор
Доктор
Мнения: 6723
Регистриран: нед дек 21, 2008 17:45
Репутация: 1095
пол: Жена
Местоположение: София

Рибата е полезна за нервната система

Мнение от videania »

Изображение


Омега-3 мастните киселини, съдържащи се в рибата, играят важна роля за подобряването на функциите на нервната система, съобщиха "Сайънс дейли" и БТА, позовавайки се на резултатите от изследване на американски специалисти.

Учените от Националния институт по алкохолизъм и злоупотреба с алкохола са установили, че докозахексаенова киселина /DHA/ и ейкозапентаенова киселина /EPA/ предпазват от сетивата от претоварване, като поддържат функциите на нервно-клетъчните мембрани.

Откритието свързва ниското ниво на омега-3 мастни киселини с проблеми при преработването на информацията, каквито се наблюдават при хора, страдащи от шизофрения, биполярни и обсесивно-компулсивни разстройства, хиперактивност с дефицит на вниманието, болест на Хънтингтън и други заболявания на нервната система.

"Сега водим битка срещу широко разпространеното схващане, че мазнините са "лоши", и целта ни е да увеличим количеството на омега-3 мастните киселини в менюто", казва д-р Норман Салем от изследователския екип.

Специалистите припомнят, че тялото не произвежда тези важни мастни киселини. Те се набавят предимно чрез метаболизма на техния прекурсор - линолеичната киселина, и чрез хранителни добавки, които съдържат готови за употреба DHA и EPA. БТА
Actualno.com

Изображение
Прочетено: 1230 пъти
Изображение

Ако животът беше лесен, нямаше да започва с плач.

http://www.vbox7.com/play:822742e3
kakavida
Белият рицар
Белият рицар
Мнения: 6911
Регистриран: пон май 05, 2008 16:23
Репутация: 3097
пол: Жена

Re: Рибата е полезна за нервната система

Мнение от kakavida »

Особено мерлузата,само какъв аромат,чак да ти се прияде ;)
И помнете Господ вижда всичко.
Живейте така, че да му е интересно.
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit
Мнения: 284000
Регистриран: пет юни 01, 2007 14:18
Репутация: 334767
Местоположение: Somewhere In Time

Re: Рибата е полезна за нервната система

Мнение от Mozo »

Недейте, ще ви се прехвърлят нейните гени и ще станете рибохора :shock: :shock: :shock:
Изображение
Saw
Кралят на скандала
Мнения: 5994
Регистриран: съб май 23, 2009 21:34
Репутация: 426
пол: Мъж
Местоположение: от най-ужасните ти кошмари

Re: Рибата е полезна за нервната система

Мнение от Saw »

Да опоменем все пак, че има и витамини от групата В, които също са много полезни за мозъка и нервната система. За пълноценно използване на витамините от рибата се препоръчва тя да бъде приготвяна задушена.
Сигнално жълт до последния капиляр
Потребителски аватар
videania
Доктор
Доктор
Мнения: 6723
Регистриран: нед дек 21, 2008 17:45
Репутация: 1095
пол: Жена
Местоположение: София

Re: Рибата е полезна за нервната система

Мнение от videania »

Saw написа:Да опоменем все пак, че има и витамини от групата В, които също са много полезни за мозъка и нервната система. За пълноценно използване на витамините от рибата се препоръчва тя да бъде приготвяна задушена.
:съгласен: Така е Соу ! И витамините от група В -(пълнозърнести житни продукти и семена , месото ,черен дроб (пастет)и др.) наистина са много полезни за нервната система и мозъка , но рибата също се оказа много добър "лекар" за нервите и настроението . Досега се смяташе , че тя е полезна преди всичко за сърцето и съдовете , за намаляване повишени стнойности на холестерола . Ето още една статия , която посочва последни новости и проучвания относно качествата на рибата . PDT_Love_18

Нови данни за здравословността на рибата
Брой: 35, 27 August 2009 - КОРДИЦЕПС

Колкото повече са рибите и морските дарове на нашата трапеза, толкова повече здраве и по-добро самочувствие ни спохожда. Това е единодушен извод от неотдавнашна международна конференция „Рибата и здравето“, състояла се в Норвегия. В нея са участвали авторитетни учени, диетолози и рибари от различни страни.
Онколози от Норвегия, наблюдавайки колко много риба ядат техните съотечественици, стигнали до извода, че полиненаситените мастни киселини омега-3, съдържащи се в рибеното масло и мазните тъкани на рибата, са способни частично да разрушат определени видове ракови клетки.
Резултатите от изследване на учени от университета „Лавал“ в Канада показват, че мастните киселини омега-3, които се съдържат най-много в рибата, предпазват от болестта на Паркинсон.
Тези канадски изследователи смятат, че проучването им е първото по рода си, което разкрива защитния ефект на храните, богати на тези мастни киселини, срещу заболяването. Такива киселини има и в пилешкото и говеждото месо, но са по-малко в сравнение със съдържащите се в рибите.
Експертите се надяват, че важното откритие ще помогне за предпазване от болестта или за забавяне на нейното развитие. Болестта на Паркинсон се причинява от прогресивното измиране на неврони, отговорни за производството на допамин - невротрансмитер, тясно свързан с контрола на мускулните движения.
Канадските специалисти са установили, че сред тези, които редовно ядат риба и особено сред рибарите, има сравнително най-малко страдащи от болестта на Паркинсон.
Германски психиатри са установили, че техните пациенти, които са изключили от менюто си кофеина, алкохола, захарта, наситените масти и същевременно са увеличили количеството на зеленчуците, плодовете и най-вече на мазните видове риба като сьомга, скумрия, пъстърва, започнали да се чувстват много по-добре. В резултат при тях изчезнали спадовете в настроението и депресията.
Датски педиатри доказват, че децата в чиито семейства често готвят мазна риба, имат 4 пъти по-малко шансове да заболеят от астма, отколкото техните връстници, които отказват такива ястия.
Френски диетолози посочват, че богатата на риба диета е способна да направи нашия организъм по-чувствителен към веществото, изработвано от мастната тъкан и уведомяващо ни за настъпване на насищането. Яжте повече риба и няма да забележите как ще намалите излишното тегло, твърдят те.
Група кардиолози от САЩ са съобщили резултатите от най-новите си изследвания, в които са участвали около 80 хиляди американци. Те доказват, че вероятността от стенокардни кризи се намалила с 48 процента при жените, ако в тяхната храна има средно по 100 грама риба 2-3 пъти седмично.
Италиански гинеколози са наблюдавали менюто на 8730 бременни жени. Оказало се, че минималната употреба на риба съществено повишава риска от преждевременно раждане и води до недостатъчно тегло на детето. Затова тези експерти препоръчват на бременните редовно да си хапват риба.
Геронтолози (специалисти по продължителността на живота) от различни стани дават за пример японците, които отдавна държат първо място по продължителност на живота в целия свят, защото са готови да ядат морски продукти от сутрин до вечер.
Впечатляващи са резултатите от най-ново изследване в Норвегия и Холандия, където хората редовно и много ядат риба. Оказва се, че 100-грамова порция риба е способна да увеличава мозъчната дейност, при това положителният ефект е в пропорциите. В този експеримент са участвали 200 души над 70 години. И колкото повече риба присъства в тяхното меню, толкова по-добре се справяли те на тестовете, предложени от учените. Но тези, които искат да се спасят от старческо слабоумие, трябва да знаят, че не всяка риба може да им помогне - най-полезните видове са сьомга, скумрия, херинга, пъстърва.
При осъществените от норвежките учени експерименти било установено, че ежедневната употреба на поне малко риба чувствително увеличава скоростта на реакциите. А ако на ден изяждате по-голямо количество, то ефектът ще е по-добър.
До подобни изводи достигнали и учени от Дания. А експерти от Нова Зеландия са открили благоприятно въздействие на мастните киселини омега-3 не само върху умствените, но и върху физическите способности. (Бел. ред. Ако не можете да консумирате риба всеки ден, достатъчно омега-3 може да си осигурите чрез маслото от сьомга в Епамар стронг. А на стр.17 от в. "Лечител" ще научите повече за маслото от черен дроб на акула - Биомаре имуно, което също е много богато на омега-3.)
Велин СЕНОВ
в-к Лечител
Изображение

Ако животът беше лесен, нямаше да започва с плач.

http://www.vbox7.com/play:822742e3
Saw
Кралят на скандала
Мнения: 5994
Регистриран: съб май 23, 2009 21:34
Репутация: 426
пол: Мъж
Местоположение: от най-ужасните ти кошмари

Re: Рибата е полезна за нервната система

Мнение от Saw »

най-полезните видове са сьомга, скумрия, херинга, пъстърва ,

Тъй като са с най-високо съдържание на витамини.
Сигнално жълт до последния капиляр
Потребителски аватар
videania
Доктор
Доктор
Мнения: 6723
Регистриран: нед дек 21, 2008 17:45
Репутация: 1095
пол: Жена
Местоположение: София

Re: Рибата е полезна за нервната система

Мнение от videania »

Saw написа:Тъй като са с най-високо съдържание на витамини.
:съгласен: ...и на ненаситени мастни киселини -омега-3 .... PDT_Love_18
Изображение

Ако животът беше лесен, нямаше да започва с плач.

http://www.vbox7.com/play:822742e3
Saw
Кралят на скандала
Мнения: 5994
Регистриран: съб май 23, 2009 21:34
Репутация: 426
пол: Мъж
Местоположение: от най-ужасните ти кошмари

Re: Рибата е полезна за нервната система

Мнение от Saw »

А кои са Омега 3 мастните киселини ? (Отг. EPA и DHA)

ОМЕГА- 3 МАСТНИ КИСЕЛИНИ
ЕЙКОЗАПЕНТАЕНОВА (EPA) И ДОКОЗАХЕКСАЕНОВА (DHA)

БИОЛОГИЧНА РОЛЯ

Основната биологична роля на полиненаситените масни киселини е изграждането на клетъчните мембрани и биосинтез на ейкозаноиди. Полиненаситените мастни киселини се вграждат във двойния фосфолипиден слой на клетъчната мембрана като по този начин подобряват подвижността, течливостта и пропускливостта.

Доказано е, че DHA се натрупва избирателно в мембраните на клетките на точно определени структури :

Ретина : Клинични изследвания върху животни доказват, че DHA е необходима за нормалното функциониране на ретината. Най- новите данни сочат че DHA участва в синтезата на зрителния пигмент родопсин.

Нервната система : DHA се намира във висока концентрация в сивото мозъчно вещество. Намаляването на количеството и в мозъка може да доведе в предаването на нервните импулси, трудно запаметяване и др.

Синтез на ейкозаноиди : синтезираните ейкозаноиди от различните полиненаситени мастни киселини имат различна биологична активност. Ейкозаноидите (простагландини и левкотриени) са съединения с висока биологична активност, които участват в имунния отговор и възпалението. Получават се от DGLA, AA, и EPA. Нормално преобладават ейкозаноидите получени от арахидоновата киселина –те са с висока биологична активност и представляват предимно проинфламаторни фактори, коагуланти и вазоконстриктори, а тези които се получават от EPA са с по–ниска биологична активност. Затова е необходимо повишаването на източника за синтез на по-слабите ейкозаноиди– омега-3.

Омега-3 мастните киселини представляват дълговерижни ненаситени мастни киселини, при които първата двойна връзка е в cis – положение и се намира между четвърти и пети въглероден атом.

В човешкия организъм се синтезират наситени мастни киселини и някои мононенаситени, но липсват ензимите, които са необходими за синтеза на cis двойната връзка в омега-3 мастните киселини. Следователно омега-3 мастните киселини са незаменими за човешкия организъм и е необходимо да се набавят с храната.

Родоначалник на семейството на омега-3 е алфа- линоленовата киселина (ALA), а на омега- 6 е линоловата киселина. Редица клинични изследвания са доказали, че в съвременния хранителен режим съотношението на приеманите омега-3/омега-6 е 1:10 поради завишения прием на растителни мазнини, за сметка на намаления прием на риба (основния източник на полиненаситените мастни киселини).Освен това е доказано, че завишеният прием на омега-3 има значителен благоприятен ефект върху здравословното състояние на човека.
Това именно налага приемът на омега-3 като хранителна добавка.

ТЕРАПЕВТИЧНО ПРИЛОЖЕНИЕ:

1. СЪРДЕЧНО – СЪДОВИ ЗАБОЛЯВАНИЯ
СЪРДЕЧНА НЕДОСТАТЪЧНОСТ

Сърдечната недостатъчност се развива, когато в резултат на намаляването на сърдечния дебит сърцето не е в състояние да доставя необходимото количество кръв на всички органи в съответствие с техните нужди. Наличието на атеросклеротична плака в коронарните съдове може да доведе до недостатъчно кръвоснабдяване и да се стигне до намаляване на помпената функция на сърцето. Инфарктът на миокарда също води до увреждане на миокарда и това, следователно, до развитието на сърдечна недостатъчност.

След провеждането на няколко клинични проучвания се установява връзката между наличието на ALA в храната и рискът от сърдечна недостатъчност.

В едно от проучванията са взели участие повече от 45 000 мъже приемали в продължение на 14 години.
За всеки 1 g/day повишение на ALA в храната, рискът от сърдечна недостатъчност намалява с 16 %. При тези пациенти, които са приемали малко или никаква морска храна, всеки 1 g/day повишение на ALA в храната е довело до понижение на риска с 47 %.

В друго клинично изпитване са били включени 76 000 жени в продължение на 10 години. Жените, които приемали максималната доза - ~1.4 g/day са застрашени от сърдечна недостаъчност с 45 % по-малко отколкото тези, които приемали минималната доза.
Прием от 2-3 g/day се свързва със значително понижение на риска, особено при популациите, при които обикновено рядко се консумира риба. За разлика от линоленовата киселина (LA), кардиопротективния ефект на високи дози ALA не води до повишаването на серумните липиди.

След провеждането на мета – анализ на 14 рандомизирани клинични проучвания се стига до заключението, че приемът на ALA като хранителна добавка не води до повишаване на общия холестерол, триглицеридите и LDL.

Всички проучвания подкрепят факта, че приемът на дълговерижните омега-3 мастни киселини (EPA и DHA) води до понижаване на риска от появата на сърдечно-съдово заболяване по следните механизми :

♦Предотвратява аритмиите (т.е. има антиаритмичен ефект),които водят до внезапна сърдечна смърт;
♦Понижават рискът от тромбоза (образуване на съсирек), който от своя страна води до инфаркт и инсулт;
♦Понижава количеството на триглицеридите в серума;
♦Подобрява функцията на ретикуло - ендотелната система;
♦Понижава кръвното налягане, макар и с малко;
♦Намалява възпалението.

ЗАКЛЮЧЕНИЯ:
Резултатите от епидемиологичните и от контролираните рандомизирани проучвания сочат, че заменямето на наситените мастни киселини с ненаситени мастни киселини водят до понижаване на риска от сърдечно – съдови заболявания. Базирайки се на резултатите от различните проучвания, American Heart Association препоръчва максимална дневна доза 1 g/day of EPA + DHA.


2. АТЕРОСКЛЕРОЗА:

Рандомизирани клинични проучвания доказват че приемът на омега-3 за три месеца води до забавяне на прогресията на атеросклерозата.Основавайки се на тези резултати American Heart Association препоръчва приема на 1 g/day EPA + DHA.

3. ДИАБЕТ:

Сърдечно-съдовите заболявания са една от основните причини за смърт при пациенти със захарен диабет. Хипертриглицеридемията е също често срещана при пациентите с диабет тип 2 и редица клинични проучвания са доказали че приема на омега-3 води до понижаване на серумните липиди.

4. АСТМА:

Ейкозаноидите получени от арахидоновата киселина са в основата на патогенезата на астмата. Повишеният прием на омега- 3 мастни киселини намалява синтеза на ейкозаноиди от арахидоновата киселина и това респективно води до облекчаване на състоянието.

5. ШИЗОФРЕНИИ, ДЕПРЕСИИ И БИПОЛЯРНИ РАЗСТРОЙСТВА:

Проведени са редица рандомизирани клинични проучвания, които доказват че приемът на омега- 3 мастни киселини (в различни дозировки) облекчава настоящото състояние и осигурява по-дълъг период на ремисия. / www.fortex.bg
Сигнално жълт до последния капиляр
Потребителски аватар
videania
Доктор
Доктор
Мнения: 6723
Регистриран: нед дек 21, 2008 17:45
Репутация: 1095
пол: Жена
Местоположение: София

Re: Рибата е полезна за нервната система

Мнение от videania »

:съгласен: Благодаря , Соу за качествената информация ! Сега остава по-често да преглеждаме кулинарната страница , за да разнообразим рибното си меню !!! PDT_Love_18 (междувпрочем , някъде там , бях публикувала една много интересна рецепта за приготовление на риба през зимата( с минимална миризма при приготвянето ) .А утре ще кача една много интересна рецепта за рибни кюфтета .
Изображение

Ако животът беше лесен, нямаше да започва с плач.

http://www.vbox7.com/play:822742e3
kakavida
Белият рицар
Белият рицар
Мнения: 6911
Регистриран: пон май 05, 2008 16:23
Репутация: 3097
пол: Жена

Re: Рибата е полезна за нервната система

Мнение от kakavida »

Saw написа:най-полезните видове са сьомга, скумрия, херинга, пъстърва ,

Тъй като са с най-високо съдържание на витамини.
Не е вярно,каквото ти се е прияло от това има нужда организма,аз обичам 25 кг шаран с големи кости и тлъст и мазин,ама ниам си представа колко е вкусен.Такава риба нема вече от 77 година.Харесвам и щука,делфин никога не бих яла,акула също вече,раците са прекрасни,но не аз да ги приготвям,но жабешките бутчета са деликатеса на века \:D/
И помнете Господ вижда всичко.
Живейте така, че да му е интересно.
Потребителски аватар
drumata
Черногледец Храбър
Черногледец Храбър
Мнения: 7189
Регистриран: пон апр 06, 2009 18:47
Репутация: 3297
пол: Жена
Местоположение: София
Контакти:

Re: Рибата е полезна за нервната система

Мнение от drumata »

Ако е за Омега 3 ненаситени мастни киселини- значи скумрия от студено море. Понеже и при това положение ще ти се наложи да ядеш по 23-24 кила риба на ден- от аптеката "Ескимо" и по 4-5 капсулки на хранене. Влияе страхотно на нервната...
Изображение
Изображение

Има мъже, които с красноречието си превъзхождат жените, но нито един мъж не притежава красноречието на женските очи!
Нова тема Отговори

  • Подобни теми
    Отговори
    Преглеждания
    Последно мнение

Върни се в “Ястия с риба”