Здравейте! Вероятно използвате блокиращ рекламите софтуер. В това няма нищо нередно, много хора го правят.

     Но за да помогнете този сайт да съществува и за да имате достъп до цялото съдържание, моля, изключете блокирането на рекламите.

  Ако не знаете как, кликнете тук

Начинът на приготвяне на рибните ястия определя тяхното влия

Нова тема Отговори
Потребителски аватар
videania
Доктор
Доктор
Мнения: 6723
Регистриран: нед дек 21, 2008 17:45
Репутация: 1095
пол: Жена
Местоположение: София

Начинът на приготвяне на рибните ястия определя тяхното влия

Мнение от videania »

Начинът на приготвяне на рибните ястия определя тяхното влияние върху здравето

Кардиопротективният ефект на омега-3-мастните киселини, приемани с рибните продукти, варира при различните етнически групи. Този феномен най-вероятно се дължи на вида на консумираната риба и методите за нейното приготвяне при различните култури.

Изображение

Тези вариации са най-явни при мъжете и докато количеството и вида риба оказват влияние върху здравословното състояние, огромно значение има и начинът на приготвяне, докладва Lixin Meng (University of Hawaii, Manoa) на American Heart Association 2009 Scientific Sessions.

Екипът на Meng установил, че консумиращите адекватно количество печена и варена риба имат по-ниска честота на сърдечносъдово заболяване и свързана с него смъртност в сравнение с приемащите по-малко количество. Ежедневната консумация на пържена риба обаче била свързана с по-висока смъртност. Аналогични били резултатите относно коснумиращите подсолена и изсушена риба .
Единственият метод на пържене, който бил свързан с протективен ефект на рибните продукти, е т.нар. stir-frying, което представлява пържене на силен огън в дълбок тиган с малко мазнина, като този метод е много популярен в Япония.


Конкретно, здравословното приготвяне и консумирането на адекватно количество риба, богата на омега-3-мастни киселини, били свързани с 23% намаляване на риска от сърдечно заболяване при мъже.
Обратно, консумацията на дълбоко-пържена, осолена и изсушена риба била свързана с 12-15% покачване на този риск.
Изображение
Прочетено: 464 пъти
Изображение

Ако животът беше лесен, нямаше да започва с плач.

http://www.vbox7.com/play:822742e3
Нова тема Отговори

Върни се в “Ястия с риба”