За тестото:
200 г пълнозърнесто пшенично брашно
200 г бяло брашно + допълнително за омесване
15 г прясна мая за хляб (малко повече от 1/4 кубче от 42 гр.)
1 чаена лъжица сол
1 чаена лъжица захар
300 мл топла вода
Маята се натрошава в купа и се смесва със захарта. По малко се добавя водата, разбърква се добре докато всичко се разтвори.
Брашната се смесват в отделна купа със солта. Добавя се сместа с маята и се замесва тесто. Меси се върху набрашнена повърхност 5-6 минути докато стане гладко и еластично. Тестото се оставя в намазана със зехтин купа, покрива се и се оставя да втаса за 40 минути.
За поширания лаврак:
Използвах една риба лаврак от 400 грама. По желание може да се използва по-голямо количество и друга риба.
400 г лаврак, цял, почистен
100 мл сухо бяло вино
600 мл зеленчуков бульон (или вода)
5-6 зърна черен пипер
1 скилидка чесън
1 дафинов лист
2-3 стръка пресен магданоз
В дълбок тиган се смесват бульонът и виното. Добавят се зърната черен пипер, чесънът, дафиновият лист и целите клонки магданоз. Оставя се да заври. Когато бульонът поври 2-3 минути се добавя рибата. Котлона се намаля и рибата се пошира 8-10 минути. Изважда се и внимателно се обезкостява.
За плънката:
1 кг стар лук
2 -3 супени лъжици зехтин
50 г едро счукани орехови ядки
100 г кълнове от жито
1 връзка пресен магданоз
сол и черен пипер
цялото месо от поширания лаврак
Лукът се нарязва на полумесеци. Зехтинът се загрява в дълбок тиган или тендера. Добавя се лукът и се задушава 10-15 минути докато омекне. Разбърква се периодично. Когато е готов към него се добавят орехите, кълновете от жито и нарязаният на ситно магданоз. Плънката се посолява със сол и черен пипер. Маха се от котлона и се оставя леко да се охлади. Добавя се рибата и се разбърква добре.
Оформяне: Фурната се нагрява на 180°C.
Втасалото тесто се премесва върху леко набрашнена повърхност. Разделя се на две равни части. Всяка част се разточва на кръг с диаметър около 28-30 см. Тава със същите размери се намазва със зехтин. Единият кръг се слага в тавата, като краищата на тестото се оставят да стърчат навън. Изсипва се плънката и се разпределя равномерно. Покрива се с втория кръг тесто. Краищата на двата кръга се слепват. Рибникът се намазва с малко зехтин.
Пече се в предварително нагрятата фурна за 40 минути. Ако се запече прекалено бързо на повърхността се покрива с алуминиево фолио. След като се извади от фурната се покрива с чиста кърпа и се оставя за 15-20 минути да се охлади./kulinarno-joana.com