Здравейте! Вероятно използвате блокиращ рекламите софтуер. В това няма нищо нередно, много хора го правят. |
Но за да помогнете този сайт да съществува и за да имате достъп до цялото съдържание, моля, изключете блокирането на рекламите. |
Ако не знаете как, кликнете тук |
Как да си направим истински качамак?
Как да си направим истински качамак?
Няма човек, който да не е чувал за качамак. И сме сигурни, че почти няма домакинство, в което това ястие да не се приготвя.
Вкусно е, леко е като текстура и чудесно се допълва с традиционното българско сирене.
Напоследък обаче все по-често приготвяме готов качамак от опаковка, пренебрегвайки стария метод на бабите. Е, разбираемо е, имайки предвид, че по първия начин качамакът е готов само за 2-3 минути, а за втория са нужни около 40-45. Но вкусът е абсолютно несравним!
Затова сега ще ви запознаем малко с историята на истинския качамак, на неговото приготвяне, както и с някои от най-добрите рецепти.
Какво всъщност е качамак?
Качамакът е традиционно ястие на Балканите. Приготвя се в България, Турция, Босна и Херцеговина, Румъния, Сърбия, Черна гора и Македония.
Основната му съставка е царевичното брашно. А, когато се приготви, наподобява вкуса на италианската полента и на румънската мамалига.
Качамакът в България
В България качамакът се появява през 18 в. и се налага като едно от най-често приготвяните ястия. Това е така поради лесното съхранение на царевицата.
Често по това време хората са забърквали качамак, след което са го изпичали. Така се е получавал хлябът "просеник".
В някои краища на България просеникът се прави и до днес и се полива със запържен червен пипер в свинска мас, поръсва се е с натрошено сирене или пък се е гарнира със свински пръжки (известни като "джумерки").
Качамакът може да се поднесе и като десерт. Нужно е само да се залее със сок от захарна тръстика или цвекло, наричани адъ, петмез или маджун.
В североизточна България пък се приготвя сладкиш от царевично брашно, или т.нар. "шупла".
Как да приготвим и гарнираме качамак?
За да направим истински качамак, са ни нужни царевично брашно, вода и много търпеливо бъркане.
Обикновено брашното се разрежда предварително с малко студена вода, за да се получи каша.
След това се сипва на тънка струйка в подсолена вода, която сме сложили на котлона.
Това, което трябва да знаем е, че вода не бива да се дослагва, след като вече сме започнали да сипваме брашното!
В продължение на около 40 минути, качамакът се бърка постоянно. Трябва да се получи гъста смес, през която лъжицата да оставя следи, а не да потъва.
Гарнирането на ястието може да бъде по желание. Най-разпространеният начин е да се запържи малко масло и червен пипер и да се изсипе въху качамака.
Сиренето също е доста добър вариант, който всъщност е почти задължителен. Вкусът му и този на качамака се сливат чудесно.
Пръжките пък са предпочитана гарнитура за качамак от мнозина, особено от любителите на месото. /kulinar.bg
"Просветеният народ се подчинява, защото така иска; заслепеният от предразсъдъци народ - защото така трябва".
- Mozo
- Skynet Cyber Unit
- Мнения: 283156
- Регистриран: пет юни 01, 2007 14:18
- Репутация: 332702
- Местоположение: Somewhere In Time
Re: Как да си направим истински качамак?
Майка ми го прави по стария начин
- MalamiR
- Металист
- Мнения: 21081
- Регистриран: нед мар 15, 2009 17:28
- Репутация: 11019
- пол: Мъж
- Местоположение: София
Re: Как да си направим истински качамак?
Такова мога да ям само, ако са ми опрели пистолет в главата...
Throw me to the wolves and I will return leading the pack!
- Ми_ми
- Адвокат на Дявола
- Мнения: 19479
- Регистриран: чет авг 23, 2007 12:21
- Репутация: 6801
- пол: Жена
- Местоположение: на Земята
Re: Как да си направим истински качамак?
Хапвам го и по стария и по новия начин - любимо ядене ми е
" Заговори, че да те видя." - Сократ
-
- Подобни теми
- Отговори
- Преглеждания
- Последно мнение
-
- 0 Отговори
- 24 Преглеждания
-
Последно мнение от шони
съб юни 17, 2023 12:47
-
-
Нова измама - зареждат сметки с фалшиви 50 лева в банкомат и веднага теглят истински
от Mozo » вт юли 11, 2023 11:37 » в Любопитни новини - 6 Отговори
- 76 Преглеждания
-
Последно мнение от Валсо
ср юли 12, 2023 19:27
-