Как липсата на хладилници е създала един от съвременните кулинарни хитове
Това са съставките, използвани за направа на суши преди повече от хиляда години в Югоизточна Азия. Днес главните готвачи в суши-ресторантите са ограничени само от собственото си въображение.
Терминът "суши" всъщност се отнася за залепналия ориз, използван за направа на леки и здравословни “закуски”, като в началото оризът е бил изхвърлян. Практиката е установена векове преди да има хладилници, когато суровата риба е била съхранявана като се опаковала в ориз и сол и се затискала с тежък камък.
Оризът помагал на ферментацията на рибата и й придавал кисел вкус, като само тя всъщност се е консумирала.
С времето, през 15 и 16 век, когато имало недостиг на храна, процесът на ферментация бил съкратен от година на месец, а оризът започнал също да се консумира заедно с рибата. Процесът на ферментация в последствие е съкратен още повече, но днес в Япония съществува форма на приготвяне, наречена нарезуши, която изисква най-малко 24 часа ферментация. Тя е за тези, които предпочитат по-киселия вкус на суши.
Между 17 и особено в началото на 19 век, когато градските райони бързо се разраствали, се появила и нуждата от “бързо хранене”. Това пък довело до появата на много улични продавачи на суши, които елиминирали изцяло процеса на ферментация като започнали да добавят оцет към ориза, за да му придадат специфичния кисел вкус. Рибата била прясна, слепналия ориз – вкусен и хората го харесали.
Суши и сашими
Суши се отнася за ориза, като например нигири суши, при което малки порцийки ориз са увити или подредени на пластове със сурова или варена риба и други съставки, като зеленчуци. Суши-ролцата, често увити в тънки водорасли (нори), се наричат маки. Суши е топнато в соев сос и често сервирано с топло васаби и маринован джинджифил.
Сашими е суровата риба, нарязана на тънки парчета и сервирана с различни подправки, като васаби, соев сос и маринован джинджифил. Най-големите майстори на суши умеят така да режат сашими на парченца, че да подобрят вкуса му.
Как да приготвите суши ориз вкъщи? Предлагаме ви една проста рецепта - като за начало:
Продукти:
1 чаша оризов оцет
2 чаени лъжички захар
1 чаена лъжичка сол
4 чаши сварен бял ориз
Приготвяне:
Смесете оцета, захарта и солта и сложете сместа в стъклено шише. Поръсете от тази смес върху ориза и разбъркайте. Продължавайте да добавяте оцет и да разбърквате, докато ориза се слепне и може да се оформя лесно.
Ако ви остане от оцетената смес, може да я съхранявате в хладилника в стъкленото шише в продължение на седмици.
tia.bg
Прочетено: 108 пъти
Здравейте! Вероятно използвате блокиращ рекламите софтуер. В това няма нищо нередно, много хора го правят. |
Но за да помогнете този сайт да съществува и за да имате достъп до цялото съдържание, моля, изключете блокирането на рекламите. |
Ако не знаете как, кликнете тук |
Суровата история на суши
Суровата история на суши
Дори да обиколим света в търсене на красотата, не я ли носим в себе си, не ще я открием.
- MalamiR
- Металист
- Мнения: 21081
- Регистриран: нед мар 15, 2009 17:28
- Репутация: 11019
- пол: Мъж
- Местоположение: София
Re: Суровата история на суши
Яко, но честно казано предпочитам някой японец да ми приготви суши. Нямам доверие на себе си.
Throw me to the wolves and I will return leading the pack!
-
- Подобни теми
- Отговори
- Преглеждания
- Последно мнение
-
-
Българската история „оживява“ на крепостта Царевец с операта „Лето 893“
от Mozo » вт юли 25, 2023 11:21 » в Любопитни новини - 0 Отговори
- 12 Преглеждания
-
Последно мнение от Mozo
вт юли 25, 2023 11:21
-
-
-
Транспортната компания с 99-годишна история Yellow затваря, оставяйки 30 000 души без работа
от Mozo » вт авг 01, 2023 12:31 » в Любопитни новини - 0 Отговори
- 22 Преглеждания
-
Последно мнение от Mozo
вт авг 01, 2023 12:31
-
-
-
Мръсните тайни на БГ история: България единствена увеличи територията си след Втората световна война
от Mozo » пон май 29, 2023 12:07 » в Любопитни новини - 0 Отговори
- 35 Преглеждания
-
Последно мнение от Mozo
пон май 29, 2023 12:07
-
-
- 2 Отговори
- 39 Преглеждания
-
Последно мнение от шони
пет фев 09, 2024 18:29
-
-
Мръсните тайни на БГ история: "Балканкар" продава електрокари за стотици милиони в чужбина
от Mozo » вт авг 29, 2023 12:20 » в Любопитни новини - 0 Отговори
- 19 Преглеждания
-
Последно мнение от Mozo
вт авг 29, 2023 12:20
-