Здравейте! Вероятно използвате блокиращ рекламите софтуер. В това няма нищо нередно, много хора го правят.

     Но за да помогнете този сайт да съществува и за да имате достъп до цялото съдържание, моля, изключете блокирането на рекламите.

  Ако не знаете как, кликнете тук

Суровата история на суши

Нова тема Отговори
Потребителски аватар
nikitta
Академик
Академик
Мнения: 8800
Регистриран: чет мар 19, 2009 22:58
Репутация: 1621
пол: Жена

Суровата история на суши

Мнение от nikitta »

Как липсата на хладилници е създала един от съвременните кулинарни хитове
Изображение
Това са съставките, използвани за направа на суши преди повече от хиляда години в Югоизточна Азия. Днес главните готвачи в суши-ресторантите са ограничени само от собственото си въображение.

Терминът "суши" всъщност се отнася за залепналия ориз, използван за направа на леки и здравословни “закуски”, като в началото оризът е бил изхвърлян. Практиката е установена векове преди да има хладилници, когато суровата риба е била съхранявана като се опаковала в ориз и сол и се затискала с тежък камък.


Оризът помагал на ферментацията на рибата и й придавал кисел вкус, като само тя всъщност се е консумирала.

С времето, през 15 и 16 век, когато имало недостиг на храна, процесът на ферментация бил съкратен от година на месец, а оризът започнал също да се консумира заедно с рибата. Процесът на ферментация в последствие е съкратен още повече, но днес в Япония съществува форма на приготвяне, наречена нарезуши, която изисква най-малко 24 часа ферментация. Тя е за тези, които предпочитат по-киселия вкус на суши.

Между 17 и особено в началото на 19 век, когато градските райони бързо се разраствали, се появила и нуждата от “бързо хранене”. Това пък довело до появата на много улични продавачи на суши, които елиминирали изцяло процеса на ферментация като започнали да добавят оцет към ориза, за да му придадат специфичния кисел вкус. Рибата била прясна, слепналия ориз – вкусен и хората го харесали.

Суши и сашими

Суши се отнася за ориза, като например нигири суши, при което малки порцийки ориз са увити или подредени на пластове със сурова или варена риба и други съставки, като зеленчуци. Суши-ролцата, често увити в тънки водорасли (нори), се наричат маки. Суши е топнато в соев сос и често сервирано с топло васаби и маринован джинджифил.

Сашими е суровата риба, нарязана на тънки парчета и сервирана с различни подправки, като васаби, соев сос и маринован джинджифил. Най-големите майстори на суши умеят така да режат сашими на парченца, че да подобрят вкуса му.

Как да приготвите суши ориз вкъщи? Предлагаме ви една проста рецепта - като за начало:

Продукти:
1 чаша оризов оцет
2 чаени лъжички захар
1 чаена лъжичка сол
4 чаши сварен бял ориз

Приготвяне:
Смесете оцета, захарта и солта и сложете сместа в стъклено шише. Поръсете от тази смес върху ориза и разбъркайте. Продължавайте да добавяте оцет и да разбърквате, докато ориза се слепне и може да се оформя лесно.
Ако ви остане от оцетената смес, може да я съхранявате в хладилника в стъкленото шише в продължение на седмици.





tia.bg
Прочетено: 108 пъти
Дори да обиколим света в търсене на красотата, не я ли носим в себе си, не ще я открием.
Изображение

Потребителски аватар
MalamiR
Металист
Металист
Мнения: 21081
Регистриран: нед мар 15, 2009 17:28
Репутация: 11019
пол: Мъж
Местоположение: София

Re: Суровата история на суши

Мнение от MalamiR »

Яко, но честно казано предпочитам някой японец да ми приготви суши. Нямам доверие на себе си. :усмивка1:

Throw me to the wolves and I will return leading the pack!

Нова тема Отговори

  • Подобни теми
    Отговори
    Преглеждания
    Последно мнение

Върни се в “Други”