Не бързайте да казвате, че панираното означава пържено, а пърженото е тежко, високо калорично и следователно вредно за фигурата и здравето. Така е, но ако не злоупотребяваме с панираните ястия, а ги ядем един път седмично или по-рядко, от това няма да умрем, а само ще си усладим душата. Панираните храни са безценно предложение за шведска маса, добавка към сандвич за работата/училището и чудесна храна за пикник или при пътуване. Много ефектен начин за сервиране е като ги нанижете на шишчета, редувайки ги с парченце домат, краставица - кисела или прясна, маслина или чушка.
Не е задължително панировката да съдържа яйце. За тези, които постят също има рецепти. Прясното мляко може да бъде заменено с вода или с овесено, соево или оризово мляко, а яйце изобщо не се използва.
Сигурно всички храни могат и да се панират, но някои са прекалено сложни и може би не си струва усилието – като панираният зрял или зелен боб, например. Не пренебрегвайте панираните плодове – дори само на празник или като съботно-неделна глезотийка.
Има два варианта на подправяне на панировките.
Веднъж може да сложите зелените и сухи подправки в самата панировка или да поръсите ястието с тях непосредствено преди сервирането. Може да използвате и двата начина – една част от подправките сложете вътре в сместа, а другата част запазете за сервирането.
След като панирате ястието, сложете го в йенска или обикновена тенджера, полейте го с лимонов сок, чесън и поръсете със зелена подправка. Затворете го с капака. От топлината ястието допълнително се задушава и овкусява с подправките и става още по-вкусно и притегателно-изкусително ароматно. Не прекалявайте с лимоновия сок, за да не намокрите много панировката. По подобен начин стават много вкусни карфиолът, сварени картофени резенчета, моркови.
Идеална гарнитура за панираните храни са млечно-сметановите сосове или салата тип “Снежанка”, прясна салата или традиционната българска туршия.
Винаги изцеждайте панираните храни върху домакинска хартия, която ще попие излишната мазнина.
Ето някои идеи за панировки:
1. Паниране на зеленчуци – карфиол, брюкселско зеле, броколи, моркови, печени чушки. Суровите зеленчуци предварително се сваряват в малко вода – за около 3 минути, в която сме добавили малко сол и/или вегета или се приготвят на пара. След което хубаво се изцеждат от водата и се панират. Прясно мляко /вода, соево, оризово, овесено мляко/ брашно – типово или пълнозърнесто, малко царевично, босилек, копър или друг вид зелена подправка, сусам. Вместо бакпулвер използвайте газирана вода или бира. Стоплете млякото, прибавете към него бакпулвера и постепенно брашното/брашната. Бъркайте с вилица, докато се получи рядка каша, почти като кексово тесто. Междувременно по средата на процеса започнете да добавяте и подправките. Поднесете зеленчуците, поръсени с покълнали слънчогледови семки.
2. Паниране на картофени, оризови или друг вид зеленчукови кюфтета
За тях панировката не е кремообразна, а суха.
- Оваляйте кюфтета в брашно – типово, бяло, пълнозърнесто или царевично, смесено с дребни овесени/ечемичени ядки и сусам. Към панировката добавете пресен магданоз или копър или сушена зелена подправка – риган, босилек, мащерка. Поръсете кюфтетата с покълнали слънчогледови семки.
- Оваляйте кюфтета само във фино царевично брашно или царевичен грис, смесен с малко къри или зелена подправка.
3. Паниране на кашкавал, сирене, соево сирене-тофу, топено сирене
Използвайте панировката за зеленчуци – безотказна е. В така получената смес изсипете нарязаните на кубчета – колкото половин кибритена кутия парченца сирене/кашкавал и пържете в силно сгорещено олио. В случай, че сместа започне да се втечнява, добавете още малко брашно. Отново сервирайте поръсени с прясна или сушена зелена подправка и слънчогледови кълнове.
4. Паниране на шунка, пилешко филе или риба
- Яйце и след това в брашно или галета – последователно овалваме това, което ще панираме в посочените продукти.
- Брашно, яйце, сухо картофено пюре или корнфлейкс – също овалваме това, което ще панираме последователно в продуктите.
- Масло и хлебни трохи. Подсушете добре това, което ще панирате, поръсете ги със сол и ситно смлян черен пипер. Потапяте ги в полуразтопено краве масло и ти оваляте в трохи от сух хляб. Преди пърженето леко притиснете с длани.
- Галета и царевично брашно в равни пропорции, малко сол, риган, сусам, слънчогледови семки или корнфлейкс – разбърквате всичко заедно и панирате.
5. Паниране на плодове – ябълки, круши, сливи, ананас, банан
Сладката панировка се състои от брашно – бяло, типово или пълнозърнесто, прясно мляко, бакпулвер, малко захар, ванилия, индийско орехче. Ако панирате ябълки, може да сложите в панировката канела. Панираните плодове поднесете поръсени с пудра захар, кафява захар, мед, топинг и/или смлени ядки – орехи, лешници и бадеми. Получават се нещо като плодови бухтички.
Приятен апетит!
Ивет Лолова
Източник: az-jenata.com
Прочетено: 1046 пъти
Здравейте! Вероятно използвате блокиращ рекламите софтуер. В това няма нищо нередно, много хора го правят. |
Но за да помогнете този сайт да съществува и за да имате достъп до цялото съдържание, моля, изключете блокирането на рекламите. |
Ако не знаете как, кликнете тук |
Видове панировки – постни и не постни
-
- Глобална котка-идиотка
- Мнения: 29946
- Регистриран: пет ное 30, 2007 12:06
- Репутация: 58101
- пол: Жена
Видове панировки – постни и не постни
Не ми казвай какво да правя... За да не ти кажа къде да идеш...!
Опознават ме само тези, на които позволя... за останалите съм просто това, което виждат!
Опознават ме само тези, на които позволя... за останалите съм просто това, което виждат!
- videania
- Доктор
- Мнения: 6723
- Регистриран: нед дек 21, 2008 17:45
- Репутация: 1095
- пол: Жена
- Местоположение: София
Re: Видове панировки – постни и не постни
Страшно полезна тема!Винаги изпускаме по нещо при панирането на различните продукти!Тук чудесно са обяснени различните панировки,и може да се види добре-приликата и разликата при приготвянето на различните продукти ,с малко различие на панировката.
- fetus
- Почетен член
- Мнения: 1901
- Регистриран: вт ное 13, 2007 16:49
- Репутация: 612
- пол: Жена
- Местоположение: София- до пълният контейнер
Re: Видове панировки – постни и не постни
Започвам с пробите.....
Когато имаш златни ръце ,не е от значение къде са завряни. Приятели са тези, които не ти позволяват да правиш глупостите сам...
-
- Подобни теми
- Отговори
- Преглеждания
- Последно мнение