Здравейте! Вероятно използвате блокиращ рекламите софтуер. В това няма нищо нередно, много хора го правят.

     Но за да помогнете този сайт да съществува и за да имате достъп до цялото съдържание, моля, изключете блокирането на рекламите.

  Ако не знаете как, кликнете тук

Сутрешен омлет

Нова тема Отговори
Потребителски аватар
djinjar
Ветеран
Ветеран
Мнения: 1174
Регистриран: чет май 07, 2009 15:44
Репутация: 88
пол: Жена
Местоположение: Вече съм си у дома :) където и да е това
Контакти:

Сутрешен омлет

Мнение от djinjar »

На пръв поглед това популярно превъплъщение на яйцата не крие кой знае какви тайни и загадки. Но само на пръв поглед. В действителност то може да предизвика такива ожесточени дебати, че да засрами далеч по-аристократични гастрономични образци. За какво става въпрос?

Предмет на спор в света на омлета е всеки елемент и етап от неговото създаване – от избора на подходящи яйца (съвсем пресни или леко престояли), през начина на разбиване (с прибавяне на малко прясно мляко, сметана или вода или само със сол, пипер и бучка масло), уреда за разбиване (дървена лъжица, горната или долната част на вилицата) и продължителността на това действие.

Когато се стигне до вида на тигана, е напълно възможно да се разрази такава словесна престрелка, че незапознатите със страстта на кулинарните драми да избягат уплашено. Една школа проповядва използването на тиган от ковано желязо, друга – калайдисан меден, а трета – алуминиев. Размерът също е от решаващо значение, като той преди всичко трябва да е съобразен с броя на яйцата. Ако съдът е твърде голям, омлетът ще изсъхне, а ако е прекалено малък – няма да се сготви добре, ще е дебел, шуплест и ще се сгъва трудно. И накрая – правилната консистенция. За нея повечето са единодушни, че би следвало да е по-течна, макар че твърдите екземпляри съвсем не са рядкост и в ресторантите, и в домашните кухни.

Скромността на яйчното блюдо е само привидна и от историческа гледна точка. Легендата разказва, че когато Наполеон прекосявал с армията си Южна Франция, спрял да пренощува близо до градчето Бесиер и се угостил със зашеметяващ омлет, направен от тамошния кръчмар. Императорът бил толкова възхитен, че поръчал на местните жители да съберат всички яйца в околността и да приготвят огромен омлет за войската му.
Няма да ви досаждаме с подробности около възможните плънки и допълнения на това прочуто ястие, защото вариантите са стряскащо много. То е като платно, върху което всеки може да нарисува шедьовър по свой вкус. Ние ви го поднасяме сладък, с ягодов сос и аромат на лешници.
2 яйца
200 мл прясно мляко
6 с.л. брашно
2 с.л. захар
4 с.л. смлени лешници
2 с.л. краве масло
бита сметана за гарниране
За ягодовия сос:
200 г ягоди, срязани на четвъртинки
2 с.л. захар
2 с.л. глюкоза
1 с.л. краве масло
Начин на приготвяне:

Сосът се приготвя, като в тиган се слагат заедно захарта, глюкозата и маслото. Щом се разтопи захарта, се сипват ягодите. Разбъркват се и се оставят да поврат 2-3 мин. Половината от соса се пасира и се смесва с останалата част.
Белтъците се разбиват на сняг с щипка сол. Жълтъците се разбиват със захарта, прибавят се брашното, лешниците и по малко от млякото, докато се получи еднородна смес. Ако стане на бучки, се прецежда. Прибавят се разбитите на сняг белтъци.
Сместа се разделя на 4 и в разтопеното масло на умерен огън се изпържват 4 омлета от двете страни.
Поднасят се с ягодовия сос и бита сметана.
menumag.bg
Прочетено: 118 пъти
"Най-ценното притежание което може да има един мъж на този свят е едно женско сърце"Джосая Г.Холанд
Нова тема Отговори

Върни се в “Други”