Здравейте! Вероятно използвате блокиращ рекламите софтуер. В това няма нищо нередно, много хора го правят.

     Но за да помогнете този сайт да съществува и за да имате достъп до цялото съдържание, моля, изключете блокирането на рекламите.

  Ако не знаете как, кликнете тук

Консервиране

Потребителски аватар
Rebba
Академик
Академик
Мнения: 7119
Регистриран: чет авг 09, 2007 19:00
Репутация: 151
пол: Жена
Контакти:

Re: Консервиране

Мнение от Rebba »

Кисело рязано зеле
====================
Зелето се нарязва на тънки ивици.
Нарежда се в буркани или бидон, като равномерно се осолява и се трамбова, за да се намали обемът му и се отстрани въздухът.

Зелето се осолява равномерно предварително в широк съд, в който се оставя да престои около 1 час.

При осоляването се прибавят 200-250 г сол на 10 кг зеле.


По Желание на 10 кг зеле се прибавят още 500 г нарязани на тесни ивици моркови, 1 глава целина, 1 кг цели или нарязани ябълки, 100-200 г червени боровинки и 5 г кимион. Те подобряват вида и вкуса на зелето.


Повърхността се изравнява и се покрива с цели зелеви листа, които го предпазват от разваляне. Отгоре се поставя чисто парче платно, за да не изплават частици от зелето, и гъста дървена решетка.

Решетката трябва да потъне 4-5 сантиметра в отделилия се от зелето сок.


При вадене на зелето, повърхността му винаги се изравнява, а след това се притиска, за да бъде обляно от саламурата.


Зелето останало без разсол, бързо изветрява и губи съдържанието на витамини.
Ето защо се препоръчва рязаното кисело зеле да се приготвя в буркани с вместимост до 3 литра.


Ако на втасалото зеле, приготвено в буркан от 2-3 литра, се налее 2 сантиметра олио, то може да се запази до май на следващата година.
Прочетено: 17008 пъти
Милиони хора желаят безсмъртие,а не знаят какво да правят в дъждовния неделен ден.
ИзображениеИзображениеИзображениеИзображение
Потребителски аватар
Rebba
Академик
Академик
Мнения: 7119
Регистриран: чет авг 09, 2007 19:00
Репутация: 151
пол: Жена
Контакти:

Re: Консервиране

Мнение от Rebba »

Пържени патладжани
========================
Продукти:


4-5 кг добре узрели патладжани
2 връзки магданоз
5 глави чесън
1 литър олио
сол

Начин на приготвяне:
Патладжаните се нарязват надлъжно и се посоляват.
Престояват цяла нощ и се отцеждат от черната вода.
Пържат се в сгорещено олио до розово.
В буркани се нареждат изстиналите патладжани, като между тях се слагат чесънът и магданозът.
Заливат се с олиото, в което са пържени, но след като е прецедено.
Стерилизират се 10 минути.
Милиони хора желаят безсмъртие,а не знаят какво да правят в дъждовния неделен ден.
ИзображениеИзображениеИзображениеИзображение
Потребителски аватар
Rebba
Академик
Академик
Мнения: 7119
Регистриран: чет авг 09, 2007 19:00
Репутация: 151
пол: Жена
Контакти:

Re: Консервиране

Мнение от Rebba »

Домашен кетчуп

ПРОДУКТИ:
10 кг домати, 1 глава лук, 1/2 ч.ч. захар(на вкус), 1 ч.ч. вино, 1 ч.л. смлян кимион, 1/2 ч.л. смлян черен пипер, 2-3 зърна карамфил, 1/2 ч.л. канела, 1 с.л. босилек, клонче чубрица(или малко стрита) 1/2 с.л. настъргано индийско орехче, 1 с.л. горчица(размива се с малко от соса)

ПРИГОТВЯНЕ:
Доматите се обелват, смилат се , претриват се през сито за да се отстранят семките и се слагат да врат с една глава лук, цепнат леко на четири. След като доматите поизврат се слага сол на вкус и захарта. След като започне да се сгъстява се добавят останалите подправки. След като се сгъсти се вади лука и клончето чубрица. и се оставя да изстине. Насипва се в бурканчета и се стерилизаира за 5 мин.
Милиони хора желаят безсмъртие,а не знаят какво да правят в дъждовния неделен ден.
ИзображениеИзображениеИзображениеИзображение
Потребителски аватар
Rebba
Академик
Академик
Мнения: 7119
Регистриран: чет авг 09, 2007 19:00
Репутация: 151
пол: Жена
Контакти:

Re: Консервиране

Мнение от Rebba »

Кьопоолу

ПРОДУКТИ:
2 кг. патладжан
2 кг. зелени чушки
2 кг. червени чушки
2 с.л. сол
2 с.л. захар
1 винена чаша оцет
400 мл. олио
2 с.л. горчица

ПРИГОТВЯНЕ:
Патладжаните и чушките се опичат , обелват и се смилат с машинката за месо. Разбъркват се хубаво. В тава сипваме олиото, като се загрее слагаме сместа от чушки и патладжани и хубаво запържваме. Подправяме със солта, захарта, оцета и горчицата. Насипваме в буркани от лютеница и стерилизираме 15 мин. При отваряне се подправя с чесън.
Милиони хора желаят безсмъртие,а не знаят какво да правят в дъждовния неделен ден.
ИзображениеИзображениеИзображениеИзображение
Потребителски аватар
Rebba
Академик
Академик
Мнения: 7119
Регистриран: чет авг 09, 2007 19:00
Репутация: 151
пол: Жена
Контакти:

Re: Консервиране

Мнение от Rebba »

Ловджийска салата

ПРОДУКТИ:
Продуктите са за 10 броя 800 г буркани.

3 кг зеле
2 кг зелени домати
2.2 кг червени пиперки
1.4 кг моркови
1.4 кг краставици
200 г целина (стебла)
200 г копър
300 мл оцет
150 г сол
20 г черен пипер, зърна, 20 г бахар
10 г дафинов лист

ПРИГОТВЯНЕ:
Доматите се нарязват на кръгчета с дебелина 5-6 мм. Зелето на нарязва на ивици с ширина 7-8 мм. Червените пиперки се измиват, почистват се от дръжките и семенниците. Бланшират се 2-3 минути във вряща вода и се охлаждат в студена течаща вода. След това се нарязват на ивици с ширина 5-8 мм. Изчистените моркови се настъргват на едро ренде. Краставичките се измиват и се нарязват на кубчета със страна 7-8 мм. Целината се нарязва на ситно. В голям съд се размесват много добре, зелето, доматите, пиперките, краставичките, морковите, целината и солта. В бурканите се слага първо 30 мл оцет, 3-4 зърна черен пипер, 1-2 зърна бахар, 1 дафинов лист и цветник от копър. След това те се напълват плътно със зеленчуковата смес, която добре се притиска. Бурканите се стерилизират в продължение на 20 минути.
Милиони хора желаят безсмъртие,а не знаят какво да правят в дъждовния неделен ден.
ИзображениеИзображениеИзображениеИзображение
Потребителски аватар
Rebba
Академик
Академик
Мнения: 7119
Регистриран: чет авг 09, 2007 19:00
Репутация: 151
пол: Жена
Контакти:

Re: Консервиране

Мнение от Rebba »

Вкусна и лесна туршия

ПРОДУКТИ:
/за мярка се използва буркан от лютеница-0,5л.Зеленчукът преди да се претегли се почиства/

10 кг зеленчук по избор/зеле,моркови,карфиол,чушки/
4 буркана захар
1 буркан сол
4 буркана оцет
8 буркана вода
3 с.л натриев бензоат
3 връзки керевиз

ПРИГОТВЯНЕ:
Зеленчуците се нарязват и всички продукти се смесват. Два дни се разбърква 3-4 пъти дневно. Пълнят се буркани, затварят се и се прибират на хладно
Милиони хора желаят безсмъртие,а не знаят какво да правят в дъждовния неделен ден.
ИзображениеИзображениеИзображениеИзображение
Потребителски аватар
Rebba
Академик
Академик
Мнения: 7119
Регистриран: чет авг 09, 2007 19:00
Репутация: 151
пол: Жена
Контакти:

Re: Консервиране

Мнение от Rebba »

Смесена туршия със зелени домати

ПРОДУКТИ:
2 кг зелени пиперки(камби), 2 кг малки зелени домати, 1 кг моркови, 1 глава целина, 5 г. черен пипер, 3-4 даф. листа, 600 мл. 6градусов оцет, 600 мл. вода, 200 мл. олио, 250 г захар, 200 г. сол.

ПРИГОТВЯНЕ:
Пиперките се измиват, почистват се от дръжките и семето. Доматите се надупчват с игла. Морковите се нарязват на колелца. Смесват се всички целенчуци, нареждат се в буркани, като между тях се нареждат парченца целина, чесън, чер пипер и даф. лист. Оцетът, водата, олиото, захарта и солта се възваряват и със сместа се заливат наредените в бурканите зеленчуци. Затварят се с капачки.
Милиони хора желаят безсмъртие,а не знаят какво да правят в дъждовния неделен ден.
ИзображениеИзображениеИзображениеИзображение
Потребителски аватар
Rebba
Академик
Академик
Мнения: 7119
Регистриран: чет авг 09, 2007 19:00
Репутация: 151
пол: Жена
Контакти:

Re: Консервиране

Мнение от Rebba »

Лютеница "Апетитка"

Продукти

млади пиперки 20 бр., домато 400 г (6 бр.), лютиви пиперки 2 бр., чесън 4 скилидки, магданоз 1 връзка, растително масло 100 мл (1/2 чаена чаша), сол на вкус.

Пиперките се почистват от семето, поръсват се отвътре леко със сол и се пускат в обилно количество вряща мазнина, за да се "изприщи" кожицата им и лесно да се обели след това. Доматите се измиват, нарязват се на ситно и се задушават в растителното масло. В получения сос се прибавят нарязаните люти пиперки, чесън и магданоз.

В буркани се нареждат на редове обелените пиперки, като заливат с приготвения сос. Бурканите се затварят с капачки и се варят 50 минути, за да се стерилизира лютеницата.
Милиони хора желаят безсмъртие,а не знаят какво да правят в дъждовния неделен ден.
ИзображениеИзображениеИзображениеИзображение
Потребителски аватар
Rebba
Академик
Академик
Мнения: 7119
Регистриран: чет авг 09, 2007 19:00
Репутация: 151
пол: Жена
Контакти:

Re: Консервиране

Мнение от Rebba »

Зелени домати


Необходими продукти:
4 кг зелени домати
200 г сол
200 г захар
200 мл оцет
200 мл олио
2-3 връзки копър

Начин на приготвяне:

Доматите се нарязват, засипват се със солта и захарта и се оставят да престоят така 1 час. След това се изцеждат, кипва се марината от оцета и олиото, като се прибавя и отцедения сок. Доматите, наредени в буркани се заливат с маринатата и 5 минути се стерилизират.
Милиони хора желаят безсмъртие,а не знаят какво да правят в дъждовния неделен ден.
ИзображениеИзображениеИзображениеИзображение
Потребителски аватар
Rebba
Академик
Академик
Мнения: 7119
Регистриран: чет авг 09, 2007 19:00
Репутация: 151
пол: Жена
Контакти:

Re: Консервиране

Мнение от Rebba »

"100-те чушки"

Необходими Продукти:
========
100 бр. червени чушки, опечени и обелени
250 гр. оцет
250 гр. олио
1 ч.ч. захар
1 к.ч. сол
2-3 с.л. мед
магданоз
чесън
1/2 пакетче чер пипер
12 бр. аспирина

Начин на приготвяне:
================
Чушките се изпичат и обелват. Оставят се да изстинат. През това време се подготвя марината /студена/, смесват се олиото оцета, захарта, солта, меда, счуканият аспирин, черният пипер на зърна, чесъна се счуква, добавя се и нарязаният магданоз и всичко това хубаво се обърква до пълното смесване на продуктите. След което се поставят чушките и се оставят така да постоят 2-3 часа. Нареждат се чушките плътно в буркани, и се заливат с марината която са киснали. Не се стерлизират. Ако не искате да консервиратe с аспирин, чушките се възварят само 5 минути.
Милиони хора желаят безсмъртие,а не знаят какво да правят в дъждовния неделен ден.
ИзображениеИзображениеИзображениеИзображение
Потребителски аватар
Rebba
Академик
Академик
Мнения: 7119
Регистриран: чет авг 09, 2007 19:00
Репутация: 151
пол: Жена
Контакти:

Re: Консервиране

Мнение от Rebba »

Вкусна и лесна туршия

Необходими Продукти:
========
за мярка се използва буркан от лютеница-0,5л.Зеленчукът преди да се претегли се почиства/

10 кг зеленчук по избор/зеле,моркови,карфиол,чушки/
4 буркана захар
1 буркан сол
4 буркана оцет
8 буркана вода
3 с.л натриев бензоат
3 връзки керевиз

Начин на приготвяне:
================
Зеленчуците се нарязват и всички продукти се смесват. Два дни се разбърква 3-4 пъти дневно. Пълнят се буркани, затварят се и се прибират на хладно
Милиони хора желаят безсмъртие,а не знаят какво да правят в дъждовния неделен ден.
ИзображениеИзображениеИзображениеИзображение
Потребителски аватар
Rebba
Академик
Академик
Мнения: 7119
Регистриран: чет авг 09, 2007 19:00
Репутация: 151
пол: Жена
Контакти:

Re: Консервиране

Мнение от Rebba »

МАРИНОВАНА ЦАРЕВИЦА


Продукти:
========
-150 гр. царевични зърна
-50 гр. бяло зеле
-20 гр. зелен пипер
-20 гр. червен пипер
-1 ч.ч. оцет
-1 глава лук
-1 1/2 ч.л. захар
-2 гр. горчица
-сол
-черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:
================
Ако царевицата е на кочани, залейте ги с вряща вода и оставете за 2-3 минути. След това охладете с вода и отделете зърната от кочаните. Всички останали зеленчуци нарежете на парченца.
Марината: В съд се поставете оцета и подправките (захар, сол, черен пипер, горчица). След като заври маринатата, прибавете зеленчуците и царевичните зърна и варете на слаб огън около 20 минути, като рабърквате от време на време. Зеленчуците не трябва да се разваряват.
Сместа поставете в затоплени буркани и затворете херметически с капачки.
Милиони хора желаят безсмъртие,а не знаят какво да правят в дъждовния неделен ден.
ИзображениеИзображениеИзображениеИзображение
Потребителски аватар
Rebba
Академик
Академик
Мнения: 7119
Регистриран: чет авг 09, 2007 19:00
Репутация: 151
пол: Жена
Контакти:

Re: Консервиране

Мнение от Rebba »

МАРИНОВАНИ ТИКВИЧКИ


Продукти:
========
-4 кг. тиквички
-5-6 люти червени пиперки (по-желание)
-20 зърна черен пипер
-1/2 корен от хрян
-1/2 връзка копър
-1/2 връзка магданоз
-5 клончета целина
-10 дафинови листа
-10 обелени склидки чесън
За маринатата:
-1,5 л. вода
-100 гр. сол
-100 гр. захар
-350 мл. 6% оцет

Начин на приготвяне:
================
Млади тиквички (не по-дълги от 20 см.) се измиват и се нарязват на кръгчета с дебелина около 2,5 см. Зелените подправки се нарязват на ситно, хрян на ситно.На дъното на бурканите се поставят подправките, отгоре се подреждат тиквичките и се заливат с врящата марината.
Бурканите се затварят с капачки и се стерилизират (компотени буркани - 10 минути).
Милиони хора желаят безсмъртие,а не знаят какво да правят в дъждовния неделен ден.
ИзображениеИзображениеИзображениеИзображение
Потребителски аватар
Rebba
Академик
Академик
Мнения: 7119
Регистриран: чет авг 09, 2007 19:00
Репутация: 151
пол: Жена
Контакти:

Re: Консервиране

Мнение от Rebba »

МАРИНОВАН ПАТЛАДЖАН


Продукти:
========
-3 кг. патладжан
-1/2 л. олио
-1/2 л. оцет
-250 гр. захар
-3 с.л. сол
-нарязан магданоз
-склидки чесън
-зърна черен пипер

Начин на приготвяне:
================
Патладжаните се измиват без да се белят, режат се на кръгчета, посолявт се и се оставят да пестоят 1-2 часа за да се изцеди горчивия сок.
Филийките патладжан се бланшират във вряща саламура от олиото, оцета, захарта и солта.
В бурканчета (конфитюрени или компотени) се нарежда ред патладжан, цели склидки чесън, магданоз, зърна черен пипер, патладжан и т.н.
Залива се с маринатата, в която е бланширан патладжана.
Стерилизира се 5 минути.
Милиони хора желаят безсмъртие,а не знаят какво да правят в дъждовния неделен ден.
ИзображениеИзображениеИзображениеИзображение
Потребителски аватар
kobi13
Доктор
Доктор
Мнения: 4697
Регистриран: ср юли 16, 2008 01:08
Репутация: 59
пол: Жена

Re: Консервиране

Мнение от kobi13 »

Какви краставички стават с консерванта на д-р Йодкер без варене-пръстите да си оближеш :evil3:
Нещата не винаги са такива, каквито изглеждат-но понякога, сами се нареждат.
Нова тема Отговори

Върни се в “Други”