Здравейте! Вероятно използвате блокиращ рекламите софтуер. В това няма нищо нередно, много хора го правят.

     Но за да помогнете този сайт да съществува и за да имате достъп до цялото съдържание, моля, изключете блокирането на рекламите.

  Ако не знаете как, кликнете тук

Супи

Потребителски аватар
Rebba
Академик
Академик
Мнения: 7119
Регистриран: чет авг 09, 2007 19:00
Репутация: 151
пол: Жена
Контакти:

Мнение от Rebba »

Млечна супа с ким

Продукти:
1 с. л. краве масло
1 с. л. грис
1/2 с. л. брашно
1 ч. ч. прясно мляко
3 картофа
1/2 с. л. смлян ким
30 гр краве масло
сол
черен пипер
магда­ноз

Приготвяне:
В загрятото масло (1 с. л.) запържете брашното и гриса, докато поруменеят, като бъркате непрекъснато. Разредете с топлото мляко, подправете с подправките, включително кима, добавете обелените и нарязани на малки кубчета картофи и варете още 5-6 мин. Прехвърлете сместа в дълбока тенджера, налейте горещата вода и доварете. Свалете супата от котлона, подправете я с маслото и магданоза.
Прочетено: 3622 пъти
Потребителски аватар
Rebba
Академик
Академик
Мнения: 7119
Регистриран: чет авг 09, 2007 19:00
Репутация: 151
пол: Жена
Контакти:

Мнение от Rebba »

Кремсупа от зрял фасул

Продукти:
2 ч. ч. зрял фасул
1-2 глави лук
целина
1-2 моркова
3-4 с. л. масло
1 с. л. брашно
сол

Приготвяне:
Измийте и накиснете във вода фасула. На другия ден го сварете с лука, нарязан на едро, 1 резен целина и 1-2 моркова. Претрийте го през цедка. Към получената каша прибавете запръжка, приготвена от маслото и брашното. Посолете супата и я оставете да ври 5-6 минути.
Потребителски аватар
Rebba
Академик
Академик
Мнения: 7119
Регистриран: чет авг 09, 2007 19:00
Репутация: 151
пол: Жена
Контакти:

Мнение от Rebba »

Родопска супа

Продукти:
1 л прясно мляко
50 г царевично брашно
60 г краве масло
100 г орехови ядки
сол

Приготвяне:
Прасното масло се залива с 3 чаени чаши вода и се слага на огъня да заври. Прибавя се на тънка струя и при непрекъснато разбъркване царевичното брашно. Супата се посолява и се вари, докато получи желаната гъстота, като постоянно се разбърква. След свалянето й от огъня се прибавят маслото и едро счуканите орехови ядки.
Потребителски аватар
Rebba
Академик
Академик
Мнения: 7119
Регистриран: чет авг 09, 2007 19:00
Репутация: 151
пол: Жена
Контакти:

Мнение от Rebba »

Пролетна супа по селски

Продукти:
0.500 кг киселец
2 бр. маруля
7-8 листа целина
40 млрастително масло
2 бр.яйца
200 мл прясно мляко
сол

Приготвяне:
Добре измитите листа на марулята, целината и киселеца се нарязват на ситно и се задушават в мазнината, след което се заливат с 5 чаени чаши топла вода, посоляват се и се варят около 30 минути. Супата се застройва с яйцата, разбити с прясното мляко, и се поднася.
Потребителски аватар
Rebba
Академик
Академик
Мнения: 7119
Регистриран: чет авг 09, 2007 19:00
Репутация: 151
пол: Жена
Контакти:

Мнение от Rebba »

Супа от агнешки главички със спанак

Продукти:
2 бр. агнешки главички
0.500 кг спанак
1 глава кромид лук
1 с. л. брашно
8 с. л. растително масло
1 яйце
100 гр. кисело мляко
сол
черен пипер

Приготвяне:
Главичките се почистват и измиват, а след това се заливат с 6 чаени чаши студена вода, посоляват се и се сваряват на умерен огън. Месото, мозъкът и езикът се нарязват на ситно и се връщат в бульона. Прибавя се спанакът, нарязан на дребно. В мазнината се задушават дребно нарязаният лук, брашното и червеният пипер, разреждат се с малко бульон и се изсипват в супата. Супата се вари още 10-15 минути, застройва се с яйцето и киселото мляко и се поднася поръсена с черен пипер.
Потребителски аватар
Rebba
Академик
Академик
Мнения: 7119
Регистриран: чет авг 09, 2007 19:00
Репутация: 151
пол: Жена
Контакти:

Мнение от Rebba »

Супа със зелен фасул

Продукти:
0.500 кг зелен фасул
1 връзка зелен лук
1 с. л. брашно
1 ч. л. червен пипер
1 яйце
100 гр. кисело мляко
олио
4 скилидки чесън
магданоз
сол

Приготвяне:
Зеленият фасул се нарязва на парченца, след като се почисти и измие, залива се с 5-6 чаши топла вода и се слага на огъня да ври. Лукът, нарязан на ситно, се задушава в мазнината до омекване, разбърква се с брашното и ервения пипер и се прибавя към омекналия вече фасул. Супата се посолява на вкус и се вари още 20 минути. След свалянето й от огъня се поръсва със ситно нарязан магданоз и се застройва с яйцето и киселото мляко. При поднасянето й се прибавя счуканият чесън.
Потребителски аватар
Rebba
Академик
Академик
Мнения: 7119
Регистриран: чет авг 09, 2007 19:00
Репутация: 151
пол: Жена
Контакти:

Мнение от Rebba »

Супа от кокошка

Продукти:
0.500 кг кокошка
100 гр. ориз
150 гр грах консерва
1 яйце
магданоз
оцет
черен пипер
сол

Приготвяне:
Кокошката се нарязва на малки парченца, залива се с 6-7 чаени чаши студена вода, посолява се и се слага на огъня да ври. Като омекне месото, се прибавя оризът, а малко по-късно - грахът. Супата се вари още десетина минути, застройва се с яйцето, разбито с оцет, поръсва се с черен пипер и ситно нарязан магданоз и се поднася.
Потребителски аватар
Rebba
Академик
Академик
Мнения: 7119
Регистриран: чет авг 09, 2007 19:00
Репутация: 151
пол: Жена
Контакти:

Мнение от Rebba »

Супа от магданоз

Продукти:
2 връзки магданоз
500 гр. картофи
30 гр. масло
1 бр. салатка
сол

Приготвяне:
Картофите, нарязани на кубчета, се смесват с магданоза и салатата, нарязани на ситно. Заливат се с подсолена гореща вода и се варят на слаб огън. Към супата, преди да се свали от огъня се прибавя маслото.
Потребителски аватар
Rebba
Академик
Академик
Мнения: 7119
Регистриран: чет авг 09, 2007 19:00
Репутация: 151
пол: Жена
Контакти:

Мнение от Rebba »

Супа от раци

Продукти:
15 бр. раци
1 глава лук
4 - 5 скилидки чесън
1 с. л. брашно
2 с. л. ориз
2 яйца
100 гр. кисело мляко
олио
магданоз
черен пипер
сол

Приготвяне:
Раците се почистват добре и се измиват, заливат се с 6-7 чаени чаши студена подсолена вода и се сваряват, след което се отделя месото от опашките и щипките.
В мазнината се задушава ситно нарязаният лук заедно със скилидките чесън и брашното. Налива се бульонът от раците и се оставя да заври. Прибавят се оризът и месото от раците. Супата се доварява, застройва се с яйцата и киселото мляко и се поръсва с черен пипер и ситно нарязан магданоз.
Потребителски аватар
Rebba
Академик
Академик
Мнения: 7119
Регистриран: чет авг 09, 2007 19:00
Репутация: 151
пол: Жена
Контакти:

Мнение от Rebba »

Супа с яйца

Продукти:
2 глави лук 50 г
фиде
1 - 2 домати
4 яйца
олио
магданоз
черен пипер
сол

Приготвяне:
Лукът, ситно нарязан, се задушава в мазнината до омекване, след което се залива със 7-8 чаени чаши вряща вода. Прибавят се фидето и настърганите домати. Яйцата се разбиват и през сито се пускат във врящята супа. Така те се пресичат и образуват конци. Супата се посолява и се оставя да ври още няколко минути. Поднася се поръсена със ситно нарязан магданоз и счукан черен пипер.
Потребителски аватар
Rebba
Академик
Академик
Мнения: 7119
Регистриран: чет авг 09, 2007 19:00
Репутация: 151
пол: Жена
Контакти:

Мнение от Rebba »

Таратор

Продукти:
300 гр. краставица
500 гр. кисело мляко
7 - 8 скилидки чеснов лук
10 бр. орехови ядки
олио
копър
сол

Приготвяне:
Разбива се киселото мляко и към него се прибавят счуканите скилидки на чесъна и орехови ядки, нарязаната на ситно, предварително обелена краставица, солта и растителното масло. Сместа се разбърква добре и се разрежда с 2 чаени чаши студена вода.
Потребителски аватар
Rebba
Академик
Академик
Мнения: 7119
Регистриран: чет авг 09, 2007 19:00
Репутация: 151
пол: Жена
Контакти:

Мнение от Rebba »

Мексиканска супа топчета

Продукти:
1 с. л. зехтин
1 глава лук (нарязана)
4 скилидки чесън (накълцани)
1 1/2 с. л. чили на прах
800 гр. цели консервирани домати (накълцани)
400 гр. телешки бульон
500 гр. телешка кайма
1/2 ч. л. натрошен сушен риган
нарязано прясно силантро
подквасена сметана (по желание)
сол
черен пипер

Приготвяне:
Загрейте олиото в средно голяма тенджера на умерена температура. Прибавете лука и 3 скилидки чесън и пържете докато омекнат.Прибавете 1 с. л. чили и пържете още 1 мин.Прибавете доматите заедно със сока им и телешкия бульон. Покрийте с капак и варете 5 мин.Свалете сместа от котлона, разбийте я с миксер и я върнете отново в тенджерата.Подправете каймата със сол и черен пипер на вкус. Смесете я с останалата скилидка чесън, 1/2 с. л. чили и ригана. Оформете от каймата 2-см. топчета.Върнете тенджерата на котлона и отново я оставете да заври. Прибавете кюфтенцата и варете докато се сварят отвътре.Разсипете супата в купички. Гарнирайте със силантро и сервирайте с подквасена сметана (ако желаете).
Потребителски аватар
Rebba
Академик
Академик
Мнения: 7119
Регистриран: чет авг 09, 2007 19:00
Репутация: 151
пол: Жена
Контакти:

Мнение от Rebba »

Плодова супа със стафиди

Продукти:
1/4 ч. ч. нишесте
1 ч. ч. тъмни стафиди
1 ч. ч. светли стафиди
1/2 ч. ч. обезкостени сини сливи
1/2 ч. ч. сушени череши
1/2 ч. ч. сушени комбинирани плодове
1/2 ч. ч. сушени кайсии
2 големи пръчици канела
6 ч. ч. гореща вода
4 ч. ч. ябълков сок

Приготвяне:
В голяма тенджера, смесете всички продукти с изключение на ябълковия сок. Варете като бъркате непрекъснато 1-2 мин.
Намалете котлона и варете на слаб огън около 30-35 мин. Супата трябва да бъде гъста, но бистра. Прибавете ябълковия сок. Оставете го да се затопли. Извадете пръчиците канела и сервирайте със сметана.
Потребителски аватар
Rebba
Академик
Академик
Мнения: 7119
Регистриран: чет авг 09, 2007 19:00
Репутация: 151
пол: Жена
Контакти:

Мнение от Rebba »

Пилешка супа с аспержи

Продукти:
1 кг. пиле
3 с. л. сусамено олио
6 резена корен от джинджифил (обелени)
1/2 ч. ч. шери
1/2 ч. л. сол
2 ч. ч. топла вода
1 ч. л. захар
1/2 ч. ч. цели мариновани гъби
8 пресни аспержи

Приготвяне:
Махнете кожата от пилето и го нарежете на малки парченца (заедно с костите). Измийте аспержите и ги нарежете на 5 см. парчета. Загрейте котлона до умерена температура. Изсипете сусаменото масло в тенджера и го сложете на котлона. Когато започне да мирише прибавете пилето (по няколко парченца наведнъж). Сусаменото олио загаря на по-ниска температура от останалите видове олио, така че в никакъв случай не усилвайте котлона до край. Пържете пилето докато започне леко да покафенява. След като изпържите и последната част от пилето, върнете всичкото месо в тенджерата. Прибавете джинджифила, шерито и солта. Когато шерито заври прибавете водата и захарта. Увеличете котлона и след като водата заври го намалете отново, но до най-ниската степен. Сложете капака на тенджерата и варете 30 мин. Прибавете гъбите и аспержите и варете още 15 мин.
Потребителски аватар
Rebba
Академик
Академик
Мнения: 7119
Регистриран: чет авг 09, 2007 19:00
Репутация: 151
пол: Жена
Контакти:

Мнение от Rebba »

Супа от тиква

Продукти:
1 кг. тиква
2 глави лук (нарязани)
25 гр. масло или маргарин
1 средно голям картоф (обелен и нарязан на кубчета)
2 скилидки чесън (счукани)
600 мл. вода
600 мл. зеленчуков бульон
150 мл. сметана
магданоз
сол
черен пипер

Приготвяне:
Обелете тиквата, почистете я от семките и я нарежете на кубчета. Запържете лука в маргарина или маслото за 10 мин. След това прибавете тиквата, картофите и чесъна и пържете още 5 мин. Прибавете водата и бульона и варете 20 мин. Пасирайте сместа на пюре с миксер, прибавете сметаната, сол и черен пипер на вкус.
Затоплете отоново супата без да я варите, гарнирайте с нарязания магданоз и сервирайте.
Нова тема Отговори

Върни се в “Други”