Здравейте! Вероятно използвате блокиращ рекламите софтуер. В това няма нищо нередно, много хора го правят. |
Но за да помогнете този сайт да съществува и за да имате достъп до цялото съдържание, моля, изключете блокирането на рекламите. |
Ако не знаете как, кликнете тук |
Супи
Супи
Супа от тиквички
Продукти
1 тиквичка
1 глава кромид лук
2 стръка зелен лук
3 - 4 скилидки чесън
магданоз
копър
сол
кисело мляко
сирене
2 яйца
2 с. л. брашно
Приготвяне
Тиквичката се нарязва на кубчета, а лукът на ситно. Тиквичката се вари в малко вода да поомекне. след това се добавя лукът с още вода. Вари се докато и лукът омекне. Сиренето се нарязва на кубчета, които се овалват в брашното и се пускат във врящата супа. След 1 - 2 минути тенджерата се сваля от котлона. Приготвя се варена застройка от яйцата, брашното и киселото мляко. Тя се добавя в топлата супа, която отново се вари, докато кипне. През цялото време се бърка. Добавя се счуканият със сол чесън. Накрая се поръсва със ситно нарязан копър и магданоз.
Прочетено: 3573 пъти
Продукти
1 тиквичка
1 глава кромид лук
2 стръка зелен лук
3 - 4 скилидки чесън
магданоз
копър
сол
кисело мляко
сирене
2 яйца
2 с. л. брашно
Приготвяне
Тиквичката се нарязва на кубчета, а лукът на ситно. Тиквичката се вари в малко вода да поомекне. след това се добавя лукът с още вода. Вари се докато и лукът омекне. Сиренето се нарязва на кубчета, които се овалват в брашното и се пускат във врящата супа. След 1 - 2 минути тенджерата се сваля от котлона. Приготвя се варена застройка от яйцата, брашното и киселото мляко. Тя се добавя в топлата супа, която отново се вари, докато кипне. През цялото време се бърка. Добавя се счуканият със сол чесън. Накрая се поръсва със ситно нарязан копър и магданоз.
Картофена супа с домати и прясно мляко
Продукти:
500 гр картофи
3 домата
25 гр краве масло
1/2 връзка магданоз
1/2 ч. чаша прясно мляко
1/2 с. лъжица брашно
5 чаени чаши вода
черен пипер
сол
Приготвяне:
Картофите се почистват, измиват, нарязват се на кубчета и се сваряват в подсолената вода. Брашното се размива с прясно мляко и се добавят настърганите домати. Разбърква се добре и сместа се прибавя към картофите. Супата се посолява и се вари още 10 - 15 минути. При сервиране към всчка порция се добавя масло, ситно нарязан магданоз и черен пипер.
Продукти:
500 гр картофи
3 домата
25 гр краве масло
1/2 връзка магданоз
1/2 ч. чаша прясно мляко
1/2 с. лъжица брашно
5 чаени чаши вода
черен пипер
сол
Приготвяне:
Картофите се почистват, измиват, нарязват се на кубчета и се сваряват в подсолената вода. Брашното се размива с прясно мляко и се добавят настърганите домати. Разбърква се добре и сместа се прибавя към картофите. Супата се посолява и се вари още 10 - 15 минути. При сервиране към всчка порция се добавя масло, ситно нарязан магданоз и черен пипер.
Супа от свинско месо с подправки
Продукти: 500 гр свинско месо, 1 глава лук, 1-2 корена от магданоз, половин глава целина, 3-4 картофа, 1 с. л. брашно, 1 дафинов лист, 2-3 зърна бахар, 5-6 зърна черен пипер, сол, магданоз; за застройката: 1-2 яйца, оцет или сок от половин лимон
Измийте месото и го нарежете на хапки. Залейте го с 1,5 л подсолена вода и го сложете да се вари, като периодично отпенвате. Прибавете бахара, дафиновия лист и черния пипер, а 5-6 мин. след това и нарязания на ситно лук, както и почистените и нарязани на кубчета корени от магданоз, целината и моркова. Когато зеленчуците и месото омекнат, ги извадете от супата, а бульона прецедете. Върнете бульона на котлона и прибавете обелените и нарязани на кубчета картофи. Сложете и размитото в малко хладка вода на гладка кашичка брашно. Щом картофите се сварят, върнете в супата месото и зеленчуците, оставете всичко да възври 3-4 мин. и свалете супата от огъня. Поръсете я със ситно нарязан магданоз и я поднесете топла. По желание я застройте с разбитите с лимоновия сок (оцета) яйца.
Продукти: 500 гр свинско месо, 1 глава лук, 1-2 корена от магданоз, половин глава целина, 3-4 картофа, 1 с. л. брашно, 1 дафинов лист, 2-3 зърна бахар, 5-6 зърна черен пипер, сол, магданоз; за застройката: 1-2 яйца, оцет или сок от половин лимон
Измийте месото и го нарежете на хапки. Залейте го с 1,5 л подсолена вода и го сложете да се вари, като периодично отпенвате. Прибавете бахара, дафиновия лист и черния пипер, а 5-6 мин. след това и нарязания на ситно лук, както и почистените и нарязани на кубчета корени от магданоз, целината и моркова. Когато зеленчуците и месото омекнат, ги извадете от супата, а бульона прецедете. Върнете бульона на котлона и прибавете обелените и нарязани на кубчета картофи. Сложете и размитото в малко хладка вода на гладка кашичка брашно. Щом картофите се сварят, върнете в супата месото и зеленчуците, оставете всичко да възври 3-4 мин. и свалете супата от огъня. Поръсете я със ситно нарязан магданоз и я поднесете топла. По желание я застройте с разбитите с лимоновия сок (оцета) яйца.
Зеленчукова супа с макарони
Продукти: 2 моркова, 1 парче целина, 1 стрък праз, 1 глава лук, 1 корен от магданоз, 1 корен пащьрнак, 100 гр макарони, 4 с. л. олио, 1 ч. л. червен пипер, 2 яйца, лимонов сок, сол, черен пипер, магданоз, 30 гр краве масло
Запържете в сгорещеното олио изчистените и нарязани на кубчета моркови, целина, пащърнак и магданоз. Прибавете изчистените и нарязани също на ситно лук и праз, пържете още 3-4 мин, поръсете с червения пипер и залейте с 1,5 л студена и подсолена вода. Варете на умерен котлон, докато зеленчуците поомекнат. Тогава прибавете натрошените макарони и варете още 20 минути. Застройте с разбитите с лимоновия сок яйца, поръсете с черния пипер и ситно нарязания магданоз и прибавете маслото. Сервирайте супата гореща.
Продукти: 2 моркова, 1 парче целина, 1 стрък праз, 1 глава лук, 1 корен от магданоз, 1 корен пащьрнак, 100 гр макарони, 4 с. л. олио, 1 ч. л. червен пипер, 2 яйца, лимонов сок, сол, черен пипер, магданоз, 30 гр краве масло
Запържете в сгорещеното олио изчистените и нарязани на кубчета моркови, целина, пащърнак и магданоз. Прибавете изчистените и нарязани също на ситно лук и праз, пържете още 3-4 мин, поръсете с червения пипер и залейте с 1,5 л студена и подсолена вода. Варете на умерен котлон, докато зеленчуците поомекнат. Тогава прибавете натрошените макарони и варете още 20 минути. Застройте с разбитите с лимоновия сок яйца, поръсете с черния пипер и ситно нарязания магданоз и прибавете маслото. Сервирайте супата гореща.
Испанска супа
Продукти: 4 с. л. грис, 60 гр обелени и смлени бадеми, 1 ч. л. масло или маргарин, 1 л бульон (от кубче), 1/2 ч. ч. сметана, 2 жълтъка, сол, черен пипер, магданоз
Изпържете гриса и бадемите в сгорещената мазнина. Постепенно прибавете бульона, като бъркате непрекъснато, и щом сместа стане хомогенна, намалете котлона и варете 10 мин на тих огън. Отделно разбийте жълтъците със сметаната и ги разредете с 5-6 с. л. от горещата супа. Посолете със сол и черен пипер. Свалете супата от котлона и като бъркате непрекъснато, прибавете на тънка струя застройката. Готовата супа поръсете със ситно нарязан магданоз.
Продукти: 4 с. л. грис, 60 гр обелени и смлени бадеми, 1 ч. л. масло или маргарин, 1 л бульон (от кубче), 1/2 ч. ч. сметана, 2 жълтъка, сол, черен пипер, магданоз
Изпържете гриса и бадемите в сгорещената мазнина. Постепенно прибавете бульона, като бъркате непрекъснато, и щом сместа стане хомогенна, намалете котлона и варете 10 мин на тих огън. Отделно разбийте жълтъците със сметаната и ги разредете с 5-6 с. л. от горещата супа. Посолете със сол и черен пипер. Свалете супата от котлона и като бъркате непрекъснато, прибавете на тънка струя застройката. Готовата супа поръсете със ситно нарязан магданоз.
Зеленчукова супа
Продукти: 125 гр грис, 2 глави лук, 2 с. л. краве масло, 1 връзка магданоз, 1 морков, 1 резен целина, сол, черен пипер, 1 яйце и лимонов сок за застройката
Запържете нарязания на ситно лук в маслото, прибавете почистените и нарязани на кубчета морков и целина, прехвърлете ги в дълбока тенджера, залейте ги с 1,2 л гореща подсолена вода и ги варете 15-20 мин. Запържете отделно гриса в малко масло до поруменяване и го изсипете в супата. Оставете я да поври 5-10 мин, посолете, поръсете с черен пипер, свалете я от котлона и когато изстине, я застройте. Готовата супа поръсете с магданоз.
Продукти: 125 гр грис, 2 глави лук, 2 с. л. краве масло, 1 връзка магданоз, 1 морков, 1 резен целина, сол, черен пипер, 1 яйце и лимонов сок за застройката
Запържете нарязания на ситно лук в маслото, прибавете почистените и нарязани на кубчета морков и целина, прехвърлете ги в дълбока тенджера, залейте ги с 1,2 л гореща подсолена вода и ги варете 15-20 мин. Запържете отделно гриса в малко масло до поруменяване и го изсипете в супата. Оставете я да поври 5-10 мин, посолете, поръсете с черен пипер, свалете я от котлона и когато изстине, я застройте. Готовата супа поръсете с магданоз.
Супа от моркови
Продукти: 1 глава лук, 2 червени люти чушлета, 400 гр моркови, 1 с. л. масло( маргарин), 1 л зеленчуков бульон, 100 мл прясно мляко, сол, черен пипер, 250 гр сварена царевица, 150 гр рулца от раци, магданоз
Нарежете лука, морковите и чушлетата без семките. Задушете ги в горещата мазнина. Прибавете зеленчуковия бульон и ги варете на средна температура около 10 мин, след което ги пюрирайте. Добавете прясно мляко, сол, черен пипер, царевицата и раците. Загрейте супата и я поръсете с нарязания магданоз.
Продукти: 1 глава лук, 2 червени люти чушлета, 400 гр моркови, 1 с. л. масло( маргарин), 1 л зеленчуков бульон, 100 мл прясно мляко, сол, черен пипер, 250 гр сварена царевица, 150 гр рулца от раци, магданоз
Нарежете лука, морковите и чушлетата без семките. Задушете ги в горещата мазнина. Прибавете зеленчуковия бульон и ги варете на средна температура около 10 мин, след което ги пюрирайте. Добавете прясно мляко, сол, черен пипер, царевицата и раците. Загрейте супата и я поръсете с нарязания магданоз.
Кремсупа от картофи
Продукти: 600 гр картофи, 0,4 л прясно мляко, 0,5 л вода, 30 гр краве масло, 1 ч. л. чубрица, сол, черен пипер
Обелете картофите, измийте ги и ги нарежете на парченца. Сложете ги в тенджера заедно с млякото, водата, чубрицата, сол и черен пипер. Варете 20 минути, снемете от огъня и смачкайте всичко. Преди сервиране затоплете супата и прибавете към нея маслото.
Продукти: 600 гр картофи, 0,4 л прясно мляко, 0,5 л вода, 30 гр краве масло, 1 ч. л. чубрица, сол, черен пипер
Обелете картофите, измийте ги и ги нарежете на парченца. Сложете ги в тенджера заедно с млякото, водата, чубрицата, сол и черен пипер. Варете 20 минути, снемете от огъня и смачкайте всичко. Преди сервиране затоплете супата и прибавете към нея маслото.
Кремсупа от гъби
Продукти: 500 гр гъби, 2 средно големи моркова, 1 глава лук, 2 ч. ч. прясно мляко, 2 с. л. брашно, 3-4 с. л. мазнина, сол, черен пипер
Изчистете и измийте гъбите, морковите и лука. Нарежете ги на ситно и ги пуснете във вряща подсолена вода. Като уврят, отцедете ги и ги смелете с машинка за месо. Полученото пюре върнете в отварата. Пригответе запръжка от брашното, мазнината и 1/2 лъжичка смлян черен пипер. Разредете я с горещото прясно мляко и я изсипете в супата. Щом супата заври, свалете я от огъня. Поднесете я с пържени хлебни кубчета или ситно нарязано твърдо сварено яйце и копър.
Продукти: 500 гр гъби, 2 средно големи моркова, 1 глава лук, 2 ч. ч. прясно мляко, 2 с. л. брашно, 3-4 с. л. мазнина, сол, черен пипер
Изчистете и измийте гъбите, морковите и лука. Нарежете ги на ситно и ги пуснете във вряща подсолена вода. Като уврят, отцедете ги и ги смелете с машинка за месо. Полученото пюре върнете в отварата. Пригответе запръжка от брашното, мазнината и 1/2 лъжичка смлян черен пипер. Разредете я с горещото прясно мляко и я изсипете в супата. Щом супата заври, свалете я от огъня. Поднесете я с пържени хлебни кубчета или ситно нарязано твърдо сварено яйце и копър.
Кремсупа от леща
Продукти: 500 гр леща, 1 глава лук, 1 глава чесън, 2 с. л. брашно, 3-4 с. л. олио, сол, черен и червен пипер
Сложете лещата да ври със ситно нарязания червен лук и скилидките на 1 глава чесън. Когато лещата уври напълно, претрийте я през цедка. Запържете брашното в 3-4 лъжици олио, прибавете черен и червен пипер. Разредете запръжката и я изсипете при лещата. Посолете супата и я поднесете с пържени хлебни кубчета или с твърдо сварено нарязано яйце.
Продукти: 500 гр леща, 1 глава лук, 1 глава чесън, 2 с. л. брашно, 3-4 с. л. олио, сол, черен и червен пипер
Сложете лещата да ври със ситно нарязания червен лук и скилидките на 1 глава чесън. Когато лещата уври напълно, претрийте я през цедка. Запържете брашното в 3-4 лъжици олио, прибавете черен и червен пипер. Разредете запръжката и я изсипете при лещата. Посолете супата и я поднесете с пържени хлебни кубчета или с твърдо сварено нарязано яйце.
Супа топчета
Продукти:
400 гр. кайма
2 с.л. растително масло
40 гр. краве масло
100 гр. домати
50 гр. кромид лук
50 гр. моркови
30 гр. целина
40 гр. ориз
20 гр. корен магданоз
1 гр. черен пипер
1 с.л. кисело мляко
1 бр. яйце
Приготвяне:
Каймата се омесва добре със ситно нарязания лук, смления черен пипер, ситно нарязания магданоз и една трета от оризаОт сместа се оформят кюфтенца, пожелание малки.В подходящ съд се сипва вода, която като кипне, се посолява, добавя се растителното масло и се слагат направените топчета кайма. Останалата част от лука, нарязан на дребно, настърганият морков, целината и корените магданоз се задушават в кравето масло и се прибавят към месото.След 20 мин. се добавя останалият ориз и настърганите домати.Готовата супа се застройва с яйце и кисело мляко.Преди сервиране се поръсва с нарязан магданоз.
Продукти:
400 гр. кайма
2 с.л. растително масло
40 гр. краве масло
100 гр. домати
50 гр. кромид лук
50 гр. моркови
30 гр. целина
40 гр. ориз
20 гр. корен магданоз
1 гр. черен пипер
1 с.л. кисело мляко
1 бр. яйце
Приготвяне:
Каймата се омесва добре със ситно нарязания лук, смления черен пипер, ситно нарязания магданоз и една трета от оризаОт сместа се оформят кюфтенца, пожелание малки.В подходящ съд се сипва вода, която като кипне, се посолява, добавя се растителното масло и се слагат направените топчета кайма. Останалата част от лука, нарязан на дребно, настърганият морков, целината и корените магданоз се задушават в кравето масло и се прибавят към месото.След 20 мин. се добавя останалият ориз и настърганите домати.Готовата супа се застройва с яйце и кисело мляко.Преди сервиране се поръсва с нарязан магданоз.
Пилешка супа
Продукти:
700 гр. пиле
50 гр.кромид лук
2 с.л. ориз
2 гр. чубрица
1 бр. яйце
100 гр. домати
1 бр. корен магданоз
10 гр. магданоз
6 гр. сол
1 гр. черен пипер
Приготвяне:
Пилето се почиства добре, поставя се в удобен съд, залива се с 6 чаши вода и се вари.След като заври, се добавя коренът от магданоз и солта.След като пилето се свари, се обезкостява и се накъсва на малки парченца.Бульонът се прецежда.Лукът се почиства и се нарязва на дрено.Доматите се настъргват на ренде.Парченцата пиле се поставят в бульона, добавят се нарязаният лук и настърганите домати.След като кипне се добавя оризът и чубрицата.Вари се, докато омекне оризът.След като супата изстине (за да не се пресече яйцето), се разбива яйцето до пяна и се смесва малко по малко.Преди сервиране се поръсва със ситно нарязан магданоз и черен пипер.
Продукти:
700 гр. пиле
50 гр.кромид лук
2 с.л. ориз
2 гр. чубрица
1 бр. яйце
100 гр. домати
1 бр. корен магданоз
10 гр. магданоз
6 гр. сол
1 гр. черен пипер
Приготвяне:
Пилето се почиства добре, поставя се в удобен съд, залива се с 6 чаши вода и се вари.След като заври, се добавя коренът от магданоз и солта.След като пилето се свари, се обезкостява и се накъсва на малки парченца.Бульонът се прецежда.Лукът се почиства и се нарязва на дрено.Доматите се настъргват на ренде.Парченцата пиле се поставят в бульона, добавят се нарязаният лук и настърганите домати.След като кипне се добавя оризът и чубрицата.Вари се, докато омекне оризът.След като супата изстине (за да не се пресече яйцето), се разбива яйцето до пяна и се смесва малко по малко.Преди сервиране се поръсва със ситно нарязан магданоз и черен пипер.
Копривена супа със сирене
Продукти:
500 гр коприва
50 гр орехови ядки
3 стръка пресен лук
1 морков
1 к. ч. олио
2 с. л. брашно
1 ч. л. червен пипер
100 г сирене
сол
Приготвяне:
За да се измие добре копривата, се оставя да престои в съд с леденостудена вода. След това се залива с вряла вода и се оставя за кратко.Лукът и морковът се нарязват на по-дребни парчета и се слагат в тенджера с 1/2 л подсолена кипнала вода, докато омекнат достатъчно. Варят се на тих огън под капак около 15 минути.Копривата се изплаква със студена вода и се наситнява. Изсипва се при сварените морков и зелен лук и се вари 2-3 минути.Приготвя се запръжката, като в нагорещен тиган с олиото се пържат до зачервяване ореховите ядки и се изваждат. По този начин мазнината се ароматизира, а с ореховите ядки се поръсва супата. В същата мазнина се запържва брашното за 1-2 минути до златисто, поръсва се с червения пипер и се отстранява от котлона.След това в запръжката се налива от бульона на супата, докато се разреди достатъчно, изсипва се в тенджерата и се оставя да ври 2-3 минути.Сиренето се нарязва на кубчета и се прибавя в супата 1 минута преди да се отнеме от котлона. Сервира се, като щедро се поръсва със счуканите орехови ядки.
Продукти:
500 гр коприва
50 гр орехови ядки
3 стръка пресен лук
1 морков
1 к. ч. олио
2 с. л. брашно
1 ч. л. червен пипер
100 г сирене
сол
Приготвяне:
За да се измие добре копривата, се оставя да престои в съд с леденостудена вода. След това се залива с вряла вода и се оставя за кратко.Лукът и морковът се нарязват на по-дребни парчета и се слагат в тенджера с 1/2 л подсолена кипнала вода, докато омекнат достатъчно. Варят се на тих огън под капак около 15 минути.Копривата се изплаква със студена вода и се наситнява. Изсипва се при сварените морков и зелен лук и се вари 2-3 минути.Приготвя се запръжката, като в нагорещен тиган с олиото се пържат до зачервяване ореховите ядки и се изваждат. По този начин мазнината се ароматизира, а с ореховите ядки се поръсва супата. В същата мазнина се запържва брашното за 1-2 минути до златисто, поръсва се с червения пипер и се отстранява от котлона.След това в запръжката се налива от бульона на супата, докато се разреди достатъчно, изсипва се в тенджерата и се оставя да ври 2-3 минути.Сиренето се нарязва на кубчета и се прибавя в супата 1 минута преди да се отнеме от котлона. Сервира се, като щедро се поръсва със счуканите орехови ядки.
Крем супа с броколи
Продукти:
1/2 глава броколи, накъсана на цветчета
2 1/2 ч.чаши прясно мляко
2 1/2 ч.чаши настърган кашкавал
1/3 ч.чаша брашно
1 ч.чаша течна сметана
1 кубче пилешки бульон
сол
черен пипер
Приготвяне:
Сварете броколито в малко вода, колкото да го покрие. Варете до омекване, за около 8 - 10 минути.
В тенджерка сгрейте млякото. Добавете брашното и кашкавала и разбъркайте до хомогенност. Добавете сметаната и кубчето бульон. Разбъркайте. Прибавете броколито заедно с водата, в която е вряло.
Овкусете със сол и пипер, на вкус.Сервирайте супата топла.
Продукти:
1/2 глава броколи, накъсана на цветчета
2 1/2 ч.чаши прясно мляко
2 1/2 ч.чаши настърган кашкавал
1/3 ч.чаша брашно
1 ч.чаша течна сметана
1 кубче пилешки бульон
сол
черен пипер
Приготвяне:
Сварете броколито в малко вода, колкото да го покрие. Варете до омекване, за около 8 - 10 минути.
В тенджерка сгрейте млякото. Добавете брашното и кашкавала и разбъркайте до хомогенност. Добавете сметаната и кубчето бульон. Разбъркайте. Прибавете броколито заедно с водата, в която е вряло.
Овкусете със сол и пипер, на вкус.Сервирайте супата топла.