Здравейте! Вероятно използвате блокиращ рекламите софтуер. В това няма нищо нередно, много хора го правят.

     Но за да помогнете този сайт да съществува и за да имате достъп до цялото съдържание, моля, изключете блокирането на рекламите.

  Ако не знаете как, кликнете тук

Какаото - напитката на здравето и младостта

Нова тема Отговори
Потребителски аватар
videania
Доктор
Доктор
Мнения: 6723
Регистриран: нед дек 21, 2008 17:45
Репутация: 1095
пол: Жена
Местоположение: София

Какаото - напитката на здравето и младостта

Мнение от videania »

Изображение

Нали си спомняте, че когато бяхте деца родителите ви всяка сутрин ви караха да пиете мляко с какао? "Какаото е полезно за здравето", пригласяха и вашите баби.

Какаото е наистина много полезна напитка, и то не само за деца. И не само за пиене. Какао на зърна може да бъде използвано в различни форми. Най-често срещаните варианти - в какаови напитки и шоколад. Особено ценен е горчивият черен шоколад, който съдържа 70% или повече какао.

Кардиолозите наричат черния какаов шоколад "сладък аспирин". Той на практика притежава всички свойства на аспирина и не оказва отрицателно въздействие върху стомаха.

Антиоксидантните свойства на какаото са признати в целия свят. Само 50 грама черен шоколад съдържат толкова антиоксиданти, колкото има в цели 15 чаши прясно издецен портокалов сок или 6 зрели ябълки. Да изпиете толкова сок, ще ви дойде в повечко, нали... Но пък петдесетте грама шоколад организмът ви няма да откаже.

Веществата, съдържащи се в какаото, имат благотворен ефект върху обмяната на веществата. Изследванията на смъртност от сърдечно-съдови заболявания, проведено в продължение на 15 години, са показали, че тя е два пъти по-голяма сред хора, които не са употребявали какаво, в сравнение с тези, които ядат редовно черен шоколад.
Какаото - напитката на здравето и младостта

Какаото намалява кръвното налягане, което го прави подходяща напитка за хипертония или артериална хипертония. Какаото подобрява кръвоснабдяването на мозъка, подобрява паметта, а по този начин и работоспособността.

Учените от Университета на Вестфалия, Германия, откриха в какаото елемента кокохил, който насърчава растежа на клетките на кожата. Тоест се оказва, че какаото помага да се лекуват рани и да се изглаждат бръчки.

Какаото намалява риска от стомашни язви - което е много важно за тези, които по някаква причина не са в състояние да се хранят редовно.

Изображение

Норман Голденберг, професор в Харвардския университет, също е голям привърженик на какаото. Според него какаовите зърна могат да намалят честотата на четири от петте най-разпространени европейски заболявания: мозъчен кръвоизлив, инфаркт на миокарда, рак, диабет.

Въобще качествата на какаото са толкова много, че с право може да бъде признато като напитка или храната на младостта, красотата и здравето. Проф. Голденберг твърди и, че от какаото не се напълнява, тъй като то предизвиква чувство на ситост и след чаша от напитката, нямате желание да поглъщате или пието друго.
изт.ел.списание за жената
Прочетено: 1885 пъти
Изображение

Ако животът беше лесен, нямаше да започва с плач.

http://www.vbox7.com/play:822742e3
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit
Мнения: 296665
Регистриран: пет юни 01, 2007 14:18
Репутация: 368012
Местоположение: Somewhere In Time

Re: Какаото - напитката на здравето и младостта

Мнение от Mozo »

Никак не ми харесва какаото :sad:
Изображение
Потребителски аватар
videania
Доктор
Доктор
Мнения: 6723
Регистриран: нед дек 21, 2008 17:45
Репутация: 1095
пол: Жена
Местоположение: София

Re: Какаото - напитката на здравето и младостта

Мнение от videania »

Аз го обичам много във всякаква форма - като гореща напитка в следобедно време -може да се добави сметана или мляко ; като шоколад - всякакъв вид като шоколадови бонбони ,в сладолед , в пасти и торти...

Още малко информация;

Какво съдържа какаото?

* Мазнини - какаовите зърна съдържат голям процент масло (бутерумкакао). В състава на какаовото масло влизат глицидите на палмитинова (23-25%), стеаринова (31-34,5%), олеинова (39-43%) и линолова (до 2%) киселина. Маслото на какаото представлява еднородна, сравнително плътна хрупкава маса с жълтеникав цвят. Има слаба миризма и приятен маслен вкус. При температура 30-34° С се превръща в прозрачна, масловидна и жълтеникава течност. Трябва да се съхранява в подходяща опаковка, за да се избегне гранясването му. Високото съдържание на мазнини отличава какаовото питие от всички останали ободрително действащи питиета. Благодарение на тях то има висока калорична и хранителна стойност.
* Растителен протеин - сравнително богато е на белтъчни вещества, като това зависи от сорта. Въпреки голямото разнообразие на аминокиселини в какаовия протеин и прибилизетелно количество на чист белтък от 25%, какаото и обикновеният шоколад не са такъв важен източник на протеин, както би могло да се очаква. Това е така, защото под 40% от протеините биват наистина използвани от тялото и някои от тях се губят или преобразуват при обработката им.
* Захар - какаовото зърно съдържа доста въглехидрати, но повечето от тях са скорбяла, разтворими и неразтварими фибри. Много малка част са прости захари. 100 грама какао на прах съдържа около 37- 40 г въглехидрати.
* Антиоксиданти - какаовите зърна съдържа полифеноли (близки до тези във виното), които отсвоя страна имат добри антиоксидантни свойства, полезни за здравето. Тези съединения се наричат флаванойди и включват катехин, епикатехин и процианидин. Флавоноидите повишават устойчивостта на капилярите, стимулират сърдечната дейност, имат диуретично, противовъзпалително и антибактериално действие, влияят на обмяната на йода и калция в организма.
* Теобромин - Теоброминът е много лек стимулант с леко диуритично действие. Важно е да се знае, че той може да е токсичен за животни като кучета, котки, папагали и коне.
* Кофеин - какаовите зърна съдържат малко количество кофеин, много по-малко от кафето или дори чая.
* Фенилетиламини - те са слаби антидепресанти и стимуланти, подобни на произвежданите от самото човешко тяло допамин и адреналин.
* Серотонин - какаото и шоколадът могат да повишат нивото на серотонин в мозъка.
* Основни минерали - какаовите зърна са богати на много основни минерали, включително магнезии, калци, желязо, цинк, мед, калии и манган.
* Витамини - A, B1, B2, B3, В5, C, E.

За разлика от кофеина теоброминът не повишава работоспособността, но спомага за по-бързото възстановяване на физическите сили на организма, когато се изисква голямо напрежение (при космонавти, водолази, летци, спортисти, миньори и др.). Несъмнено това се отнася и за хора, заети с усилен умствен труд. Този ефект на какаото се дължи не само на голямата му калоричност и малките количества кофеин, съдържащи се в него, но преди всичко на стимулиращото въздействие на теобромина върху централната нервна система. Високо е и съдържанието на танинови вещества - около 5%; на пектинови вещества, на въглехидрати.

Ползи за здравето

* В зърната на какаото се съдържа много полезно вещество - флаванол, който е в състояние значително да подобри кръвообращението в мозъка.
* Какаото сваля кръвното налягане.
* Ежедневната консумация на богата на флаваноли какаова напитка може да направи обратими животозастрашаващите увреждания на кръвоносните съдове, свързани с диабета.
* Помага при хора с депресия или при предменструален синдром.

Странични ефекти и предозиране

Поради голямото съдържание на мазнини какаото не се понася добре от жлъчно и чернодробно болни, от страдащи от различни храносмилателни смущения (гастрити, ентероколити и др.). При употреба в по-големи количества какаото може да причини раздразване на лигавицата на стомаха, изразено по-силно у хора, които страдат от гастрит, заболявания на червата, черния дроб и жлъчните пътища. Доказано е, че 15 г какао на прах, разредено с 300 мл. вода, причиняват силна секреторна реакция от страна на стомаха. Ако същото какаово питие бъде приготвено с прясно мляко, то напуска по-бавно стомаха и дразненето е по-слабо.

Какаото съдържа висок процент оксалова киселина, поради което е неподходящо за хора, предразположени към образуване на оксалатни пясъци и камъни в бъбреците. Понякога причинява алергични смущения: копривна треска, екземи, мигрена, хемороидални кризи.


Източник: Какао http://www.bb-team.org/articles/3240/#ixzz0z4vJoiAo
Изображение

Ако животът беше лесен, нямаше да започва с плач.

http://www.vbox7.com/play:822742e3
Потребителски аватар
killer_girl
Лудетина
Лудетина
Мнения: 7166
Регистриран: съб ное 24, 2007 16:45
Репутация: 1857
пол: Жена

Re: Какаото - напитката на здравето и младостта

Мнение от killer_girl »

Обожавам го! :слънце: :слънце: :слънце:
Спорът е способ да затвърдите у противниците си техните заблуждения.
Нова тема Отговори

  • Подобни теми
    Отговори
    Преглеждания
    Последно мнение

Върни се в “Други”