Някои продукти много успешно могат да бъдат заменени с други подобни. Това може да се наложи когато нямаме основния продукт или поради някаква причина не искаме да го използваме - например, заради алергия или просто защото някой не обича оригиналния продукт. Не трябва да се забравя, обаче, че някои замествания са възможни само в определени типове рецепти и макар резултата да подобен на оригинала може да има и разлики. В следната таблица е описано какво с какво може да се замени и при какви условия. Когато не са посочени изрично количества, замяната е 1:1, а за някои продукти са предложени по няколко варианта - изберете този, който най-добре би подхождал на рецептата и на вашия вкус.
Замяна на продукти
оригинален продукт количество възможни заместители
Амарето 2 с.л. 1/4 до 1/2 ч.л. бадемова есенция
Балсамиков оцет - ябълков или винен оцет
Бахар (смлян) 1 ч.л. 1/2 ч.л. смляна канела + 1/2 ч.л. смлян карамфил
Бира -
* пилешки или телешки бульон
* гъбен бульон
* вода
* сок от бяло грозде, ябълков сок, разреден сок от праскови или кайсии
Брашно 1 ч.ч.
* 1 и 1/2 ч.ч. галета
* 1 ч.ч. пресован овес
Бренди -
* вода
* сок от бяло грозде, ябълков сок, разреден сок от праскови или кайсии
Бяло вино -
* вода
* пилешки или зеленчуков бульон
* сок от бяло грозде
Водка - ябълков сок смесен с лимонов сок
Галета - ситно натрошени или смлени:
* солени бисквити
* картофен чипс
* корнфлейкс
* пресован овес
Гъби - пресни 500 г
* 100 г сушени гъби
* 300 г гъби от консерва - изцедени
Джинджифил (корен) 1 ч.л. настърган 1/2 ч.л. джинджифил на прах
Доматен сок1 ч.ч. 1/2 ч.ч. доматено пюре + 1/2 ч.ч. вода
Заквасена сметана 1 ч.ч.
* 1 ч.ч. кисело мляко
* 3/4 ч.ч. прясно мляко + 3/4 ч.л. лимонов сок + 1/3 ч.ч. масло или маргарин
Захар - мед, кафява захар или пудра захар
Какао 1/4 ч.ч. 30 г тъмен шоколад, като мазнината в рецептата се намалява с 1 с.л.
Кардамом - анасон
Кафява захар - кристална бяла или нерафинирана захар
Кетчуп 1 ч.ч. 1 ч.ч. доматен сос + 1/4 ч.ч. кафява захар + 2 с.л. оцет (заместител на кетчуп при готвене)
Кленов сироп 1 ч.ч. 1 ч.ч. мед
Кокосова сметана - готварска сметана
Кокосово мляко - пълномаслено прясно мляко
Коняк - сок от праскови, кайсии или круши
Лимонов сок 1 с.л. 1/2 с.л. оцет
Лимонова кора 1 ч.л.
* 1/2 ч.л. лимонова есенция
* 2 с.л. лимонов сок
* 1 ч.л. настъргана кора от лайм
Лимонова трева - кора от лимон, накисната в малко пресен лимонов сок
Майонеза (в дресинги за салата) 1 ч.ч.
* 1/2 ч.ч. кисело мляко + 1/2 ч.ч. майонеза
* 1 ч.ч. кисело мляко или заквасена сметана
* 1 ч.ч. пасирано крем сирене
Масло -
* маргарин с масленост над 80%
* за разтопено масло - олио или зехтин
Мед 1 ч.ч. 1 и 1/4 ч.ч. захар + 1/4 ч.ч. течност (използвайте течност, каквато се използва в рецептата)
Олио (за запържване) маргарин, масло или мас
Оцет - лимонов сок
Плодове - пресни, нарязани 1 ч.ч. 300 г плодове от консерва - изцедени
Портокалова кора от средно голям портокал
* 1 ч.л. лимонов сок
* 1/2 ч.л. портокалова есенция
Рибен сос -
* сос Уорчестър
* соев сос с малко сол
Ром -
* вода
* сок от бяло грозде, сок от ананас, ябълков сок, разреден сок от праскови или кайсии
Сода бикарбонат1 ч.л. 3/4 ч.л. амонячна сода
Уиски - ако е в малки количества може да се изпусне
Червено вино -
* сок от боровинки
* пилешки или телешки бульон
* ароматен оцет
Чесън 1 скилидка 1/8 ч.л. чесън на прах
Чили сос 1 ч.ч. 1 ч.ч. доматен сос + 1/4 ч.ч. кафява захар + 2 с.л. оцет + 1/4 ч.л. канела + щипка карамфил + щипка бахар