Коледните празници са време, което всички прекарваме със семействата си. Коледните празници също са и повод да се напием порядъчно и най-накрая да кажем на семейството си какво мислим за тях. Ако наистина смятате да поставите досадните братовчеди от провинцията на мястото им в пиянски яд, трябва да знаете, че през зимата нещата за натряскване са различни от тези през лятото. Затова опитайте тези пет зимни коктейла, всички те ще направят покъртително досадните разговори с роднини от близко и далеч малко по-поносими.
Греяно алпийско вино
Съставки:
Бутилка червено вино (за предпочитане домашно)
Лимон на резенчета
Портокал на резенчета
1 с/л черен пипер
2 с/л кардамон или канела
3 с/л мед
Приготовление:
Проста работа – сипвате всичко в джезве, бъркате, варите 15 мин. на слаб огън, пиете. Най-прекият път към правилното коледно настроение.
Празничен пунш с ром
Съставки:
Бутилка ром
6 портокала
карамфилово масло на вкус
½ ч/ч пудра захар
Канела и индийско орехче на вкус
Приготовление:
Нареже портокалите на шайби, смесете ги с карамфилово олио и ги запарете в тенджера за няколко минути. Поставете портокалите в купата преди да изсипете захарта и рома. Фламбирайте рома - Ямайският гори най-лесно – след няколко минути, през които сте вдишвали лакомо изпаренията, загасете. Прибавете канелата и индийското орехче. Питието трябва да се консумира топло.
Ег-ног с бял шоколад:
Съставки:
1 лит. ег-ног
½ ч/ч бял шоколадов ликьор
½ ч/ч бял ром
1 ч/ч бита сметана
Гарнирайте с парченце бял шоколад (върви чудесно с парченце тиквеник)
Приготовление:
Смесете рома, ег-нога и шоколадовия ликьор в купа за пунш, разбъркайте добре с миксер, докато не се получи хомогенна смес. Изсипете във висока чаша за ликьор и сложете малко бита сметана отгоре. Донесете с парче бял шоколад и тиквеник.
Подсладено греяно вино с подправки (Негус)
Съставки:
1 бутилка червено вино
1 ч/ч вода
2 с/л захар
1 лимон
Приготовление:
Обелете лимона, уверете се, че сте премахнали бялата месеста част напълно. Нарежете го на тънки шайби и смесете с виното и захарта в джезве. Варете, докато захарта се разтвори напълно, и добавете една чаена чаша вряла вода. Може да прибавите и малко индийско орехче, ако желаете. В зависимост от уменията на пиячите, количеството стига за 1 до 12 души.
Коктейл "Лагерен огън"
Съставки:
1.5 лит. Бърбън
4 парченца джинджифил на кристали
2 капки горчивка
0.5 кг. свежи лимони
0.5 кг. мед
1 лит. ябълков сайдер
Приготовление:
Разбъркайте лимона, джинджифила и меда, след това прибавете сайдера, горчивката и бърбъна, прибавете лед и разклатете в шейкър. Налейте във водна чаша. Гарнирайте с парченце ябълка.
Идват празници, пийте на воля и се сбиете с някой (роднина). Наздраве!
Прочетено от: div.bg
Източник: Made Man