Това горещо еспресо, съчетано с гъста сметана и шоколад, е идеално за зимните вечери. Сервирайте в огнеупорни стъклени чаши, за да се открояват ясно пластовете.
Необходими продукти за 4 чаши:
1/2 ч.чаша течна сметана
1/2 ч.чаша шоколад (може шоколадови пръчици или течен шоколад )
2 1/2 с.л. захар
1 ч.чаша горещо еспресо ( може и безкофеиново кафе)
1 ч.л. какао на прах
Начин на приготвяне:
В малка тенджерка ( голямо джезве) на силен огън сложете 3/4 ч.чаша вода да заври. Намалете огъня и натрошете вътре шоколада. Добавете 1 с.л. захар. Бъркайте, докато шоколадът се сгъсти, за около 3 до 5 минути. Покрийте съда, за да остане шоколадът горещ.
Изсипете сметаната в купа и я охладете за около 15 минути.
През това време напълнете 4 чаши от огнеопорно стъкло с вряла вода.
Разбийте охладената сметана с миксер на висока скорост, заедно с 1 с.л. захар, докато се сгъсти.
Останалата 1/2 с.л. захар разтворете в горещото еспресо.
Изсипете водата от чашите и ги отцедете добре. На дъното разпределете горещия шоколад. Отгоре изсипете еспресото, но много бавно и внимателно, по гърба на лъжица, която държите леко наклонена над чашата.
Покрийте кафето с лъжица сметана и накрая поръсете малко какао на прах, ако желаете. Сервирайте горещата мока веднага.
Добавете дребни сладки за кафе или препечени филийки гарнирани по вкус.
Време на приготвяне: 30 минути.
Повярвайте , заслужава си да опитате и да изненадате близките или гостите си с такова ритуално кафе ! ( особено по време на криза , когато не винаги има подходящ продукт за почерпка и глезотийка )
ГАРНИРАЙТЕ с ;
[vbox7]890f16c8[/vbox7]