Здравейте! Вероятно използвате блокиращ рекламите софтуер. В това няма нищо нередно, много хора го правят.

     Но за да помогнете този сайт да съществува и за да имате достъп до цялото съдържание, моля, изключете блокирането на рекламите.

  Ако не знаете как, кликнете тук

Как да комбинираме виното с храната - бели и розови вина

Нова тема Отговори
Маца
Регистриран
Мнения: 12
Регистриран: пон май 05, 2008 17:34
Репутация: 6
пол: Жена

Как да комбинираме виното с храната - бели и розови вина

Мнение от Маца »

Изображение
Кратко въведение в различните типове бяло и розово вино и подходящите ястия за тях


Съчетаване на леки и сухи бели вина с храна

Тип Вино: Леко, стегнато, сухо бяло

Характеристики: Това са лесни за пиене, леки, освежаващи вина, благодарение на добрата си киселинна структура, много леки и некомплексни аромати и свеж финал.

Сортове: Алиготе, Шардоне, Силванер, Сoвиньон Блан, Пино Блан, Мелон де Бургон, Шасела.

Известни райони правещи такива вина: Най-известните с такива вина райони се намират във Франция, а именно в зоните Бержерак, Мускадет, Макон-Вилаж, Пети Шабли, Вин де Савой, Пино Блан д’Алзас, Силванер д’Алзас и Бургон-Алиготе.

Подходящи ястия: Храната подхождаща за тези вина трябва да е проста, без комплексни ароматно-вкусови качества. Такива може да са морски продукти, като стриди например, сурови или готвени зеленчуци, охлюви, печена или пържена риба, жабешки бутчета, а от сирената добър избор са козите сирена.

Препоръки за консумация: Тези вина се консумират много млади, като се сервират доста добре охладени с температура около 7-8°С.

Съчетаване на сухи и плодови бели вина с храна

Тип Вино: Меко, плодово, сухо бяло

Характеристики: Това са леки вина с ясно подчертани плодови и/или цветни аромати, с утоляващ жаждата ароматен финал.

Сортове: Шардоне, Шенин Блан, Кларет, Совиньон Блан, Семийон, Юни Блан.

Известни райони правещи такива вина: Тук най-вече си струва да споменем френските зони на Шабли, Самур, Кот де Прованс, Грав, Сансер, Сен-Веран и Пуи Фуме. Разбира се, такива вина се правят почти навсякъде по света, но определено нямат изградената репутация на вината от споменатите райони.

Подходящи ястия: Храни от най-различни стилове и различни нива на комплексност се съчетават перфектно с тези вина. Все пак изключително ароматните храни не се препоръчват. Добър избор е морската храна, като ракообразни, печена на фурна или на скара риба, паста с морски дарове, а от сирената се препоръчват по твърдите и ароматни кози сирена.

Препоръки за консумация: Препоръчваното време за консумация на тези вина е до 3 години от момента на бутилирането. Сервират се охладени при температура 8-10°С.

Съчетаване на сухи и плътни бели вина с храна

Тип Вино: Плътно, сухо бяло

Характеристики : Вината са с висока плътност, богат, подчертан и балансиран вкус и комплексни и елегантни аромати с дълъг и запомнящ се финал.

Сортове: Шардоне, Шенин Блан, Ризлинг, Совиньон Блан, Русан, Марсан, Семийон.

Известни райони правещи такива вина: Най-известните вина от този тип се правят във френските райони Бургундия (зоните на Шабли със статус Премиер и Гранд Кру, Шазан-Монтраше, Пулини-Монтраше, Кортон-Шарлеман, Монтраше, Мерсо),на Бордо (Пезак-Ленан), Долината на Лоара (Вувре) и Долината на Рона (Ермитаж, Шато-Ньоф-дьо-Пап).

Подходящи ястия: Подходящи са по-ароматни и комплексни ястия от морски продукти като миди, омари, риба в бял сос. Бели меса от пиле или пуйка в бял сос са също добър избор. Може да се спрем на по-мазни сирена от козе и краве мляко.

Препоръки за консумация: За да се насладим на напълно развито вино добре е да е отлежало3-5 и повече години в бутилката преди консумация. Не трябва да се сервират прекалено охладени, като оптималната температура да е между 10 и 12°С.

Съчетаване на сухи и ароматни бели вина с храна

Тип Вино: Много ароматно, сухо бяло

Характеристики: Тези вина имат богат, оживяващ вкус с произнесени аромати на плод, често се забелязва пикантност, аромати на ядки или зърнени култури. Добър финал с много характер.

Сортове: Гевюрцтраминер, Траминер, Мускат, Ризлинг, Вьоние, Паломино, Токай Пино Гри.

Известни райони правещи такива вина: Един от северните френски райони е познат на световната общественост точно с такъв тип вина - и това е районът на Алзас. Друг известен район е този на Шери в Испания.

Подходящи ястия: Храната съчетаваща се с тези вина трябва да е много ароматна, готвена с повече подправки. Например месно къри, пиле сервирано с бял или гъбен сос, печен омар, печена сьомга. От сирената може да се изберат по-твърди (като Комте) или с по-силни аромати (като Мунстер).

Препоръки за консумация: Вината направени от Мускат и Вьоние трябва да се консумират млади и да се сервират при температура 8-10°С , а вината направени от останалите сортове е добре да отлежат 3-5 години в бутилката и да се сервират при по-висока температура между 10-12°С.

Съчетавана на полусухи бели вина с храна

Тип Вино: Полусухо бяло

Характеристики: Характерно за тези вина е малко по-високото захарно съдържание, отколкото при сухите вина и обикновено това е за сметка на алкохолното съдържание. Най-често алкохолните нива са в границите на 11-12,5 %, а нивата на остатъчна захар около 10-15 грама на литър.

Сортове: Такива вина могат да се направят от всеки сорт с достатъчно високо захарно съдържание, по преценка на технолога чрез спиране на ферментацията в подходящия момент. Може би най-използваният сорт за такива вина все пак е един, а именно сорта Ризлинг.

Известни райони правещи такива вина: Вероятно сред най-познатите вина от този тип са тези от различни райони на Германия, Унгария, Австрия и Калифорния.

Подходящи ястия: Ключът към успешното съчетаване на полусухи вина с ястия е в допълнителните няколко грама остатъчна захар. Често тези вина са и доста ароматни, което предполага и избор на храна с подходящи ароматно-вкусови нива. Ако избирате подходящо сирене заложете на средносолени и не много мазни сирена.

Препоръки за консумация: Периодът за консумация на тези вина най-вече е в рамките на година или две. Оптималната температура за сервиране е в рамките на 9-11°С.

Съчетаване на полусладки и сладки бели вина с храна

Тип Вино: Полусладкo и сладко бяло

Характеристики: Консистенцията на тези вина варира в зависимост от остатъчната захар, обикновено са сладки, доста плътни, леко мазни, но с баланс, благодарение на добрите си киселинни нива. В ароматно отношение присъстват плодови, медни тонове, понякога в комбинация с ядки. Имат добър и ароматен финал.

Сортове: Шенин Блан, Мускадел, Ризлинг, Фурминт, Семийон, Совиньон Блан, Хaршлевелю.

Известни райони правещи такива вина: Страните, които имат традиции в направата на полусладки и сладки вина са няколко - Франция (Сотерн), Унгария (Токай), Италия (Венето), Германия (районите на Пфалц, Мозел-Саар-Рувер и Рейнхесен), САЩ (Калифорния) и Канада.

Подходящи ястия: Класическа кухня с пикантни или сладко-кисели вкусове и аромати. Гъши дроб (Foie Gras), пиле в пикантен бял сос, патешко с портокал (Duck a l'orange), сини сирена (като Рокфор), както и плодови торти и кремообразни десерти (например Крем Брюле или Сабайон) са великолепна комбинация за тези вина.

Препоръки за консумация: Добре е тези вина да са отлежали минимум 3-5 години (може и по-дълго), преди да се консумират и температурата при сервирането им да е между 8-10°С.

Съчетаване на свежи и плодови розови вина с храна

Тип Вино: Леко, свежо, плодово розе

Характеристики: Тези вина са с изключителна свежест, лек киселинен вкус в комбинация с плодови нюанси и утоляващ жаждата финал.
Сортове: Каберне Фран, Синсо, Каринян, Гамей, Гренаш, Тибурен.

Известни райони правещи такива вина: Розета с такива характеристики традиционно се правят във френските райони Юра, Прованс и Долината на Лоара.

Подходящи ястия: Великолепно се съчетават със сурови или готвени зеленчуци, миксирани салати, вегетарианска паста и пица, както и с меки и леки сирена.

Препоръки за консумация: Най-добре е да се консумират в рамките на 1 година, за да не се загуби плодовостта и се сервират охладени с температура между 8-10°С.

Съчетаване на плътни и комплексни розови вина с храна

Тип Вино: Плътно, комплексно розе

Характеристики: Вината са плътни, плодови с балансирана киселинност и лека танинова структура. Добър,освежаващ финал.
Сортове: Каберне Совиньон, Мерло, Гренаш, Шираз, Пино Ноар, Мурведър, Каринян.

Известни райони правещи такива вина: Такива розета са запазен знак за някои от районите на Франция - Долината на Рона, Тавел, Лангедок и Лирак.

Подходящи ястия: Препоръчват се зеленчукови и рибни салати със зехтин, печени на грил бели меса без много подправки, както и меки сирена с не много силни вкусово ароматни характеристики.

Препоръки за консумация: Консумират се в рамките на 2 години от бутилирането и се сервират охладени в температурни граници от 8 до 10°С.



Източник: tiabg.com
Прочетено: 3786 пъти
india
Редовен потребител
Редовен потребител
Мнения: 179
Регистриран: вт сеп 08, 2009 12:16
Репутация: 73
пол: Жена
Местоположение: София

Re: Как да комбинираме виното с храната - бели и розови вина

Мнение от india »

Бялото вино се поднася преди червеното; по-лекото - преди тежкото
Белите вина са подходящи с всички видове риба, студени закуски, птица, суфлета, соленки.
Червени вина се пият, когато се консумират топли ястия от месо: печено, задушено, гулаш, кебап и пр.
Червените вина се оставят да придобият стайна температура, а белите се охлаждат;внимава се да не отлепи етикетът им.
Пенливите вина и шампанското се поставят в съд с лед.
Kotkata68
Глобална котка-идиотка
Глобална котка-идиотка
Мнения: 29946
Регистриран: пет ное 30, 2007 12:06
Репутация: 58101
пол: Жена

Re: Как да комбинираме виното с храната - бели и розови вина

Мнение от Kotkata68 »

Темата е за "Как да комбинираме виното с храната - бели и розови вина." PDT_Love_18
Тази е за Как да комбинираме виното с храната - червено вино
А тази за Как да избираме вино

Не ми казвай какво да правя... За да не ти кажа къде да идеш...!

Опознават ме само тези, на които позволя... за останалите съм просто това, което виждат!

india
Редовен потребител
Редовен потребител
Мнения: 179
Регистриран: вт сеп 08, 2009 12:16
Репутация: 73
пол: Жена
Местоположение: София

Re: Как да комбинираме виното с храната - бели и розови вина

Мнение от india »

Благодаря, не го бях видяла. #-o
Нова тема Отговори

  • Подобни теми
    Отговори
    Преглеждания
    Последно мнение

Върни се в “Напитки и коктейли”