За най-разпросранената напитка в света се говори много. Тъмната, ароматна течност е страст на мнозина и табу за други - които си имат медицински пролеми, като и почитателите и отрицателите на кафето имат своите сериозни аргументи.
Правенето на кафе е най-добре охраняваната тайна на Италия. В „Книга за кафето" Франческо Илли казва: „Това е една романтична, забележително ароматна и сложна течност. Тя е светкавичен разтвор от захари, кофеин, киселини и протеини, емулсия от мигновено унищожени микроскопични частици кафе и мехурчета. Всичко това е съсредоточено в мъничко съдържание, и е покрито от субстанция, позната под думата „каймак".
В случая става дума за „еспресо" - напитката, за която всички знаят, че е истинска само в Италия. Там кафе се пие през целия ден - в порцеланови или стъклени чашки, побиращи глътка - късо кафе, което буквално означава „стеснено". То се пие ритуално - прави на бара. Удря в петите и налива енергия мигновенно. Това е така, защото се ограничава количеството вода, което минава през цедката, така че в чашата попада унция или дори по-малко течност.
В Италия еспресото е сериозен бизнес. Барманът, който го прави, не е случаен човек. Това са хора, които извършват свещенодействието за правене на еспресо с лекота, съсредоточеност и сериозност. Някои предполагат, че уникалността на продукта се дължи на работата на машините - били от старите модели с буталата или в специалната поставка, която осигурява температура, близка до кипяща вода, на наредени отгоре чаши - или в качественото кафе. Други романтично твърдят, че се прави с любов.
Важно е да се запомни обаче, че истински доброто кафе е лесно да се разпознаваемо. Дебелината на каймака му трябва да е колкото пръст. Червеникаво-кафявият плътен слой, който представлява емулсия от кофеиновите масла, се получава от високото налягане, с което водата преминава през цедката - най-малко девет атмосфери. Колкото и апетитен и съвършен да изглежда каймакът, той подлежи на елементарна проверка. Ако изсипете леко захар отгоре и тя веднага потъне - минали са ви със слабо еспресо. Ако обаче се задържи на повърхността и едно по едно всяко кристалче започне бавно да се оцветява и чезне в течността, еспресото е близо до истината.
Тъй като от производството на кафе се печели много, логично е, че се експериментира непрекъснато. Всеки производител се надява да зарадва света с нещо по-добро, невиждано и неопитвано до сега. Най-голямата верига за кафе в Тайван „85 дигрий бейкъри кофе" наскоро обяви, че предлага кафе с морска сол. Идеята е повлияна от модата в Тайван храните и козметичните продукти да са смесени с морска или океанска сол, която не е рафинирана и съдържа повече минерали от трапезната.
„Соленото" кафе се приготвя, като към вече готовата напитка се добави малко количество сол към пяната на каймака, заедно със замразена сметана. Получената напитка не е солена, а има три вкуса. Първо се усеща леко соленият вкус на студената пяна на каймака, който „отваря" рецепторите на езика. После се долавя смесеният вкус от солената сметана и горещото кафе и накрая - ароматът на кафето. Тайвански студенти, които са луди по новото кафе, твърдят, че то е по-ароматно от кафето със захар. От „85 дигрий бейкъри кофе" се заканиха да пуснат също кафе със сирене и кафе с плодове.
Пийте го за здраве
Колкото и да се твърди, че е всекидневната консумация на елексира е вредна, съвременните учени все по-често успяват да опровергаят това. Кафето е полезно за здравето, показват резултатите от най-мащабното до момента изследване за въздействието на напитката върху здравето ни.
Американски специалисти в продължение на 25 години са отчитали и анализирали гастрономическите пристрастия на 84 000 жени и 42 000 мъже и как те са въздействали върху здравето им. Един от основните избоди е, че при хората, които имат навика да пият по 2-3 кафета дневно, рискът от сърдечносъдови заболявания намалява с около 25 процента в сравнение с тези, които изобщо не пият кафе.
Положителният ефект е върху цялостното здравословно състояние - любителите на кафявата напитка страдат с 18 на сто по-малко от различни хронични заболявания. „По никакъв начин кафето не скъсява живота", категорични са изследователите.
Как да го направим
■ Времето, необходимо за изсипване на кафето в чашата, трябва да е между 25 и 30 секунди, температурата на водата - между 88 и 92 градуса, цедката трябва да съдържа 7 г прясно смляно кафе
■ Култивираните кафеени дървета са до 4 или 5 метра, с тъмнозелени, лъскави листа. Цветовете са бели и ухаещи, а плодовете приличат и са с размерите на едра вишна
■ Кафеените дървета виреят на температура около 21 градуса и загиват, ако тя падне под 8 градуса. Те дават реколта до 50 години, а за една година от дърво могат да се получат около 3 кг сурови зърна
■ Нес-кафето или наричано още разтворимо кафе, се получава, като се извлече с вода кафеен разтвор от смляно печено кафе. Този разтвор се прекарва през сушилни, където Водата се изпарява и така се стига до твърдия, фин, разтворим във вода остатък - нес кафето
■ От 100 кг печено кафе се получават 30 до 34 кг нес кафе
■ При благоприятни условия на съхранение, добре изсушеното кафе моЖе да запази своите качества до 13 - 14 години и даЖе повече
■ Арабското кафе тип Мока придобива своите най-добри качества едва след 3 годишно съхранение
■ Печеното кафе е нетраен продукт. Максималната трайност на печеното кафе е ограничена: в метални кутии - до 12 месеца; в картонени кутии - 6 месеца; 8 книжни пакети - 3 месеца от деня на печенето и пакетирането
Източник: chudesa.net
Прочетено: 376 пъти
Здравейте! Вероятно използвате блокиращ рекламите софтуер. В това няма нищо нередно, много хора го правят. |
Но за да помогнете този сайт да съществува и за да имате достъп до цялото съдържание, моля, изключете блокирането на рекламите. |
Ако не знаете как, кликнете тук |
Дойде модата на соленото кафе
-
- Глобална котка-идиотка
- Мнения: 29946
- Регистриран: пет ное 30, 2007 12:06
- Репутация: 58101
- пол: Жена
Дойде модата на соленото кафе
Не ми казвай какво да правя... За да не ти кажа къде да идеш...!
Опознават ме само тези, на които позволя... за останалите съм просто това, което виждат!
Опознават ме само тези, на които позволя... за останалите съм просто това, което виждат!
- Mozo
- Skynet Cyber Unit
- Мнения: 284145
- Регистриран: пет юни 01, 2007 14:18
- Репутация: 335223
- Местоположение: Somewhere In Time
Re: Дойде модата на соленото кафе
Определено трябва да си теглят патрона .
- mim
- Почетен член
- Мнения: 3821
- Регистриран: чет юли 03, 2008 16:05
- Репутация: 681
- пол: Жена
- Местоположение: Somewhere Over The Rainbow
Re: Дойде модата на соленото кафе
Може и да е модерно соленото кафе, но аз не съм модерна.
Уж с кисела жилка било най-хубаво, сега пък и солено... Супа ли е тва или кафе.
Най-хубаво е горчивото!
Уж с кисела жилка било най-хубаво, сега пък и солено... Супа ли е тва или кафе.
Най-хубаво е горчивото!
- cvete_78
- Цветна усмивка
- Мнения: 5994
- Регистриран: чет авг 21, 2008 18:52
- Репутация: 2917
- пол: Жена
- Местоположение: България
Re: Дойде модата на соленото кафе
Дрън-дрън по отношение на кафето оставам в 13 век.
Защо е толкова трудно просто да се обичаме?
Живите затварят очите на мъртвите,а мъртвите отварят очите на живите./Й.Радичков/
Живите затварят очите на мъртвите,а мъртвите отварят очите на живите./Й.Радичков/
-
- Подобни теми
- Отговори
- Преглеждания
- Последно мнение
-
-
Заличават се границите между дамски и мъжки дрехи - новина от Седмицата на модата в Париж
от Mozo » вт яну 23, 2024 11:45 » в Любопитни новини - 0 Отговори
- 16 Преглеждания
-
Последно мнение от Mozo
вт яну 23, 2024 11:45
-
-
- 0 Отговори
- 24 Преглеждания
-
Последно мнение от Mozo
чет май 11, 2023 11:59
-
-
Жители на град в Нова Зеландия: Дойде ни до гуша от хитовете на Селин Дион
от Mozo » пет окт 27, 2023 14:31 » в Любопитни новини - 0 Отговори
- 25 Преглеждания
-
Последно мнение от Mozo
пет окт 27, 2023 14:31
-
-
-
В първия ден в Шенген: българин летя с частния си самолет до Италия за едно кафе
от Mozo » пон апр 01, 2024 11:46 » в Любопитни новини - 0 Отговори
- 13 Преглеждания
-
Последно мнение от Mozo
пон апр 01, 2024 11:46
-
-
-
Златко Баретата дойде на погребението на Ангел Христов от Братя Галеви (Обновена, снимки)
от Mozo » пет юни 09, 2023 11:30 » в Любопитни новини - 0 Отговори
- 25 Преглеждания
-
Последно мнение от Mozo
пет юни 09, 2023 11:30
-