Здравейте! Вероятно използвате блокиращ рекламите софтуер. В това няма нищо нередно, много хора го правят.

     Но за да помогнете този сайт да съществува и за да имате достъп до цялото съдържание, моля, изключете блокирането на рекламите.

  Ако не знаете как, кликнете тук

Дойде модата на соленото кафе

Нова тема Отговори
Kotkata68
Глобална котка-идиотка
Глобална котка-идиотка
Мнения: 29946
Регистриран: пет ное 30, 2007 12:06
Репутация: 58101
пол: Жена

Дойде модата на соленото кафе

Мнение от Kotkata68 »

Изображение
За най-разпросранената напитка в света се говори много. Тъмната, ароматна течност е страст на мнозина и табу за други - които си имат медицински пролеми, като и почитателите и отрицателите на кафето имат своите сериозни аргументи.

Правенето на кафе е най-добре охраняваната тайна на Италия. В „Книга за кафето" Франческо Илли казва: „Това е една романтична, забележително ароматна и сложна течност. Тя е светкавичен разтвор от захари, кофеин, киселини и протеини, емулсия от мигновено унищожени микроскопични частици кафе и мехурчета. Всичко това е съсредоточено в мъничко съдържание, и е покрито от субстанция, позната под думата „каймак".

В случая става дума за „еспресо" - напитката, за която всички знаят, че е истинска само в Италия. Там кафе се пие през целия ден - в порцеланови или стъклени чашки, побиращи глътка - късо кафе, което буквално означава „стеснено". То се пие ритуално - прави на бара. Удря в петите и налива енергия мигновенно. Това е така, защото се ограничава количеството вода, което минава през цедката, така че в чашата попада унция или дори по-малко течност.

В Италия еспресото е сериозен бизнес. Барманът, който го прави, не е случаен човек. Това са хора, които извършват свещенодействието за правене на еспресо с лекота, съсредоточеност и сериозност. Някои предполагат, че уникалността на продукта се дължи на работата на машините - били от старите модели с буталата или в специалната поставка, която осигурява температура, близка до кипяща вода, на наредени отгоре чаши - или в качественото кафе. Други романтично твърдят, че се прави с любов.

Важно е да се запомни обаче, че истински доброто кафе е лесно да се разпознаваемо. Дебелината на каймака му трябва да е колкото пръст. Червеникаво-кафявият плътен слой, който представлява емулсия от кофеиновите масла, се получава от високото налягане, с което водата преминава през цедката - най-малко девет атмосфери. Колкото и апетитен и съвършен да изглежда каймакът, той подлежи на елементарна проверка. Ако изсипете леко захар отгоре и тя веднага потъне - минали са ви със слабо еспресо. Ако обаче се задържи на повърхността и едно по едно всяко кристалче започне бавно да се оцветява и чезне в течността, еспресото е близо до истината.

Тъй като от производството на кафе се печели много, логично е, че се експериментира непрекъснато. Всеки производител се надява да зарадва света с нещо по-добро, невиждано и неопитвано до сега. Най-голямата верига за кафе в Тайван „85 дигрий бейкъри кофе" наскоро обяви, че предлага кафе с морска сол. Идеята е повлияна от модата в Тайван храните и козметичните продукти да са смесени с морска или океанска сол, която не е рафинирана и съдържа повече минерали от трапезната.

„Соленото" кафе се приготвя, като към вече готовата напитка се добави малко количество сол към пяната на каймака, заедно със замразена сметана. Получената напитка не е солена, а има три вкуса. Първо се усеща леко соленият вкус на студената пяна на каймака, който „отваря" рецепторите на езика. После се долавя смесеният вкус от солената сметана и горещото кафе и накрая - ароматът на кафето. Тайвански студенти, които са луди по новото кафе, твърдят, че то е по-ароматно от кафето със захар. От „85 дигрий бейкъри кофе" се заканиха да пуснат също кафе със сирене и кафе с плодове.

Пийте го за здраве

Колкото и да се твърди, че е всекидневната консумация на елексира е вредна, съвременните учени все по-често успяват да опровергаят това. Кафето е полезно за здравето, показват резултатите от най-мащабното до момента изследване за въздействието на напитката върху здравето ни.

Американски специалисти в продължение на 25 години са отчитали и анализирали гастрономическите пристрастия на 84 000 жени и 42 000 мъже и как те са въздействали върху здравето им. Един от основните избоди е, че при хората, които имат навика да пият по 2-3 кафета дневно, рискът от сърдечносъдови заболявания намалява с около 25 процента в сравнение с тези, които изобщо не пият кафе.

Положителният ефект е върху цялостното здравословно състояние - любителите на кафявата напитка страдат с 18 на сто по-малко от различни хронични заболявания. „По никакъв начин кафето не скъсява живота", категорични са изследователите.

Как да го направим

■ Времето, необходимо за изсипване на кафето в чашата, трябва да е между 25 и 30 секунди, температурата на водата - между 88 и 92 градуса, цедката трябва да съдържа 7 г прясно смляно кафе

■ Култивираните кафеени дървета са до 4 или 5 метра, с тъмнозелени, лъскави листа. Цветовете са бели и ухаещи, а плодовете приличат и са с размерите на едра вишна

■ Кафеените дървета виреят на температура около 21 градуса и загиват, ако тя падне под 8 градуса. Те дават реколта до 50 години, а за една година от дърво могат да се получат около 3 кг сурови зърна

■ Нес-кафето или наричано още разтворимо кафе, се получава, като се извлече с вода кафеен разтвор от смляно печено кафе. Този разтвор се прекарва през сушилни, където Водата се изпарява и така се стига до твърдия, фин, разтворим във вода остатък - нес кафето

■ От 100 кг печено кафе се получават 30 до 34 кг нес кафе

■ При благоприятни условия на съхранение, добре изсушеното кафе моЖе да запази своите качества до 13 - 14 години и даЖе повече

■ Арабското кафе тип Мока придобива своите най-добри качества едва след 3 годишно съхранение

■ Печеното кафе е нетраен продукт. Максималната трайност на печеното кафе е ограничена: в метални кутии - до 12 месеца; в картонени кутии - 6 месеца; 8 книжни пакети - 3 месеца от деня на печенето и пакетирането



Източник: chudesa.net
Прочетено: 376 пъти

Не ми казвай какво да правя... За да не ти кажа къде да идеш...!

Опознават ме само тези, на които позволя... за останалите съм просто това, което виждат!

Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit
Мнения: 284145
Регистриран: пет юни 01, 2007 14:18
Репутация: 335223
Местоположение: Somewhere In Time

Re: Дойде модата на соленото кафе

Мнение от Mozo »

Определено трябва да си теглят патрона :кимам: .
Изображение
Потребителски аватар
mim
Почетен член
Почетен член
Мнения: 3821
Регистриран: чет юли 03, 2008 16:05
Репутация: 681
пол: Жена
Местоположение: Somewhere Over The Rainbow

Re: Дойде модата на соленото кафе

Мнение от mim »

Може и да е модерно соленото кафе, но аз не съм модерна. [-X
Уж с кисела жилка било най-хубаво, сега пък и солено... Супа ли е тва или кафе. [-(
Най-хубаво е горчивото! :p
Потребителски аватар
cvete_78
Цветна усмивка
Цветна усмивка
Мнения: 5994
Регистриран: чет авг 21, 2008 18:52
Репутация: 2917
пол: Жена
Местоположение: България

Re: Дойде модата на соленото кафе

Мнение от cvete_78 »

Дрън-дрън по отношение на кафето оставам в 13 век.
Защо е толкова трудно просто да се обичаме?Изображение
Живите затварят очите на мъртвите,а мъртвите отварят очите на живите./Й.Радичков/
Изображение
Нова тема Отговори

  • Подобни теми
    Отговори
    Преглеждания
    Последно мнение

Върни се в “Напитки и коктейли”