Здравейте! Вероятно използвате блокиращ рекламите софтуер. В това няма нищо нередно, много хора го правят.

     Но за да помогнете този сайт да съществува и за да имате достъп до цялото съдържание, моля, изключете блокирането на рекламите.

  Ако не знаете как, кликнете тук

Тънкости при приготвянето на греяна ракия

Нова тема Отговори
Потребителски аватар
шони
Модератор
Модератор
Мнения: 24835
Регистриран: пон окт 12, 2009 01:16
Репутация: 115775
пол: Мъж

Тънкости при приготвянето на греяна ракия

Мнение от шони »


Изображение

Ракията е традиционно българско алкохолно питие. Тя може да бъде направена от най-различни плодове, зеленчуци, зърнени култури и голяма част от хората си я произвеждат у дома. Добре позната е у нас, не само в чистия си вариант, а също и като греяна. Подобно на греяното вино, затоплената ракия се прави с цел да стопли организма ви и да „изгони” всички болести, които се появяват в следствие на студената зима. Има много различни рецепти за приготвянето й, но без значение коя от тях ще си изберете, има няколко неща, които, за да стане добра ракията, трябва да се спазят. 1.Можете да направите греяна ракия от всяка плодова ракия. 2.Използвате мед или захар, за да я направите – зависи от личния ви вкус. 3.Не прекалявайте с количеството подсладители, за да не я направите много сладка. 4.Независимо какво пише в рецептите, вие можете да сложите по-малко или повече подсладител, това няма да попречи на вкуса на ракията. В повечето рецепти се препоръчва около 1 с.л за 200 г алкохол. Гроздова ракия Предлаганите в някои рецепти кори от лимон и портокал, както и карамфилчета, ще я направят прекалено ароматна. Съветът е по-добре първо да опитате как ще ви се струва самата греяна ракия, а следващ път да добавяте аромати. 6.Едно от най-важните неща за греяната ракия – когато се сложи на котлона, тя не бива да завира, достатъчно е само да се затопли. Когато забележите, че е пред завиране, започнете да разбърквате. 7.Слагате ракията в джезве на котлона и добавяте меда или захарта, точно в момента преди да заври – трябва да отдръпнете джезвето от горещия котлон. 8.Сервира се в дебели порцеланови чашки – за да могат да издържат топлината, да не се пукнат. 9.Греяната ракия се приготвя непосредствено преди да седнете на масата и се пие, докато е гореща. 10.Не вдишвайте от парата, след като веднъж сте я поднесли пред устата си – заради силните изпарения, рискувате да се задавите. 11.Пие се на малки глътки. В общи линии, това е най-основното и най-ценното, за да успеете да си направите хубава греяна ракия. Не забравяйте, че заради високите си градуси, греяният алкохол ще ви опияни доста по-бързо, отколкото ако я пиете с нормална температура./gotvach.bg
Прочетено: 587 пъти
"Просветеният народ се подчинява, защото така иска; заслепеният от предразсъдъци народ - защото така трябва".
Hilon
Ветеран
Ветеран
Мнения: 1351
Регистриран: пет сеп 26, 2008 21:29
Репутация: 975
пол: Мъж
Местоположение: София
Контакти:

Re: Тънкости при приготвянето на греяна ракия

Мнение от Hilon »

"От коя ракия искаш да пинеш, хаджи? Садефлиена ли, гръцка ли, или българска? Обичаш ли ракия, която е киснала в дренки?...Кажи ми, от коя искаш? Ти си ми един от ония гости, които са мили на всеки стопанин. - Аз обичам ракия с медец - казва почти всякога хаджи Генчо и замислюва се. - А аз обичам греяна ракия само зиме - казва дядо Либен. - А аз я обичам всякога - казва хаджи Генчо. Дядо Либен повиква своята най-млада снаха и шепне и на ухото: - Иди, булка, и налейте едно шишенце от най-хубавата ракия. Налейте в едно джезвенце ракия, размесете я с медец, ала медецът да е, знаеш, повечко, па я сварете на огъня така, знаеш, мъничко я поогрейте... Кажи там на майка си да извади и една зелка, да я посипе с червен пиперец, ала, знаеш, да не е много пиперът... Я донесете и малко смокини, и сухо гроздице! Опечете там и малко ягнешки джигерец и нарежете малко луканчица, ала, знаеш, да я нарежете тъничко... Вижте там, има ли още нещо за мезенце - донесете щото има. Ние, знаеш, трябва да гостиме хаджи Генча като викан гостенин, защото чичо ти хаджи е за мене скъпоценен човек."

Любен Каравелов "Българи от старо време"

:съгласен:
Потребителски аватар
шони
Модератор
Модератор
Мнения: 24835
Регистриран: пон окт 12, 2009 01:16
Репутация: 115775
пол: Мъж

Re: Тънкости при приготвянето на греяна ракия

Мнение от шони »

Да-да, че това си е национално питие. :) Не питие, еликсир. :twisted:
"Просветеният народ се подчинява, защото така иска; заслепеният от предразсъдъци народ - защото така трябва".
Нова тема Отговори

  • Подобни теми
    Отговори
    Преглеждания
    Последно мнение

Върни се в “Напитки и коктейли”