Необходими съставки:
мая - 20 г
яйца - 4 бр.
вода - 400 мл топла
кисело мляко - 3 с.л.
олио - 3 с.л.
оцет - 1 с.л.
захар - 1 с.л.
сол - 1 ч.л
брашно - около 1.2 кг
орехи - 200 г
локум - 2 кутии Асорти
ЗА СИРОПА
захар - 500 г
вода - 1.2 литър
ванилия - 2 бр.
Мерки и количества
Начин на приготвяне
В купа смесете водата, маята и захарта. В друга купа разбийте яйцата с млякото, оцета и олиото. Пресейте брашното и направете кладенче. Изсипете яйчната смес, маята и замесете средно меко тесто.
Разделете го на 4 части. Разточете една топка на тънка кора. Поставете я върху чиста кърпа.Поръсете я с олио. Разточете втора кора и я поставете върху първата.
Пак намажете с олио и поръсете с орехи и нарязан на парченца локум. Завийте на стегнато руло и го усучете. Навийте на охлюв и го сложете в намаслена тава. Така направете и с останалото тесто. Оставете да втаса и печете на 200 градуса около 40 минути.
Извадете и оставете хубаво да се охлади. Нарежете я на парчета. Направете сироп от захарта, водата и ванилиите. Варете го около 15 минути. Оставете леко да се охлади и залейте изстиналата баница./gotvach.bg