Ишлак кек
турски шоколадов кекс
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:
* 1 ч.ч. = 200 мл
За кекса:
4 яйца
1 ½ ч.ч. (или 320 г) захар
1 ч.ч. олио
1 ч.ч. кисело мляко
2 ч.ч. (или 240 г) брашно, като и двете чаши са леко непълни, около 1 пръст под ръба
3 с.л. (или 36 г) какао
1 пакетче ванилова захар
1 пакетче (10 г) бакпулвер
За сиропиране:
2 ч.ч. прясно мляко
120 мл олио
малко повече от 1/2 ч.ч (около 150 г) захар
2 с.л. (или 24 г) какао
50 г черен шоколад
50 г млечен шоколад
За декорация:
2 с.л. течен шоколад
(Може да се замени с 50 г черен шоколад, разтопен с 1 ч.л. олио)
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Предварителна подготовка:
Първо подгответе кексовата форма за печене с дупка. Намажете я леко със слънчогледово олио и я поръсете с 1-2 с.л. брашно. Внимателно изтупайте излишното брашно.
В купа пресейте брашното, какаото и бакпулвера за кекса.
След това разбийте яйцата, захарта и ванилията до побеляване.Докато разбърквате с миксера, на тънка струйка добавете олиото.По същия начин процедирайте и с киселото мляко - добавяйте по около 1 с.л., докато бъркате и изчакайте да се усвои, за да добавите и следващата.Добавете и сухите съставки на части, докато се получи хомогенна смес.
Изсипете сместа във формата за печене.
Печете в предварително загрята фурна на 160 градуса без вентилатор за около 50 минути. Проверете готовността с дървено шишче или клечка за зъби.
Веднага, след като сложите кекса във фурната, е време да се заемете със сиропа, с който ще го залеете, защото той трябва да изстине.
В касерола добавете прясното мляко, захарта, олиото и какаото от продуктите за сироп. На среден котлон бъркайте, докато съставките се смесят и се разтопи захарта.След това оттеглете съда от котлона и добавете натрошените два вида шоколад.Разбъркайте, докато шоколадът се разтопи в сместа.Оставете настрани, за да поизстине до стайна температура.
След като извадите от фурната кекса, първо го оставете около 5 минути, за да поизстине леко. След това го обърнете да се отлепи от стените на формата или минете с нож по ръбчетата на формата. Надупчете повърхността нагъсто и надълбоко, за да поеме сиропа. Много важно правило преди тази стъпка: кексът трябва да е топъл, а сосът за заливане трябва да е изстинал и да е на стайна температура.
Внимателно, лъжица по лъжица, започнете да заливате кекса. Оставете го да поеме течността десетина минути и го обърнетев чинията за сервиране. Отгоре се залива с течен шоколад или ганаш, кувертюр или каквото си решите. За украса кокос или шам фъстък....
И после ядеш и ревеш....
Прочетено: 6538 пъти
Здравейте! Вероятно използвате блокиращ рекламите софтуер. В това няма нищо нередно, много хора го правят. |
Но за да помогнете този сайт да съществува и за да имате достъп до цялото съдържание, моля, изключете блокирането на рекламите. |
Ако не знаете как, кликнете тук |
Кекс
Re: Кекс
Правих веджън подобен, май Кадир или Арабски кекс си нарича, но не съм сигурна в имета. Разкошен става. Браво,че си се заела защото време си иска 

Плъхолюбител

Колкото повече опознавам хората,
толкова повече обиквам животните!

Колкото повече опознавам хората,
толкова повече обиквам животните!