Продукти
за 3 порции
3 пилешки бутчета / гърди (по 1 на порция)
сол на вкус
1 к.ч. олио
за тестото:
3 яйца
200 гр. брашно
400 мл. прясно мляко
Начин на приготвяне
Измийте и почистете пилешките бутчета. Разполовете ги, подсушете ги и ги посолете леко. Ако желаете, може да ги оставите и цели, но ще ви е по-трудно да ги запържите – ще стане, но по-бавно. В тиган с незалепващо дъно сипете олиото и сложете да се загрее на силен огън. Когато замирише наредете месото, с кожата надолу и похлупете с капак, за да не пръска. Нека не е напълно затворен, за да излиза парата – месото трябва добре да се запържи и да добие страхотна коричка. Намалете огъня до среден и оставете да се пържи. След известно време обърнете парчетата месо, да се запържат и от другата страна.
През това време включете фурната да загрява на 200° и си пригответе тестото: В купа разбийте яйцата с половината мляко и солта. Добавете брашното и разбъркайте добре, за да се получи гладко тесто, което разредете с останалото мляко. Тестото е малко по-гъсто от това за палачинки. Така го обясняват навсякъде.
Подправете с черният пипер и поръсете наситнения магданоз и люта чушка. Може да овкусите и с Вегета по желание. Месото трябва вече да е готово. Отстранете го от огъня. В тавичка сипете няколко лъжички мазнина от тигана, в който се е пържило пилешкото и я пъхнете във фурната да се сгорещи. Извадете тавичката и в горещата мазнина изсипете тестото, а върху него подредете парчетата месо. Пъхнете обратно във фурната и печете около половин час. Когато времето изтече, извадете и полейте със сос от разбитото яйце и сметаната, подправен с малко сол. Пъхнете ястието обратно във фурната, но го дигнете на горна скара, под реотана да се запече. Дори и да имате функция горно печене, пак ще е необходимо да доближите тавичката по близо до огъня. Целта е бързо да се запече и да получи златиста коричка, без да се подсушава допълнително основният слой тесто. Отнема 5-10 минутки. Извадете окончателно от фурната, охладете леко и веднага поднесете, топло със богата зелена салата. По време на печенето тестото се надува, но след като излезе от фурната, малко по-късно спада леко. Плюс това бързо стяга и това е причината да се сервира топло./dir.bg
за 3 порции
3 пилешки бутчета / гърди (по 1 на порция)
сол на вкус
1 к.ч. олио
за тестото:
3 яйца
200 гр. брашно
400 мл. прясно мляко
Начин на приготвяне
Измийте и почистете пилешките бутчета. Разполовете ги, подсушете ги и ги посолете леко. Ако желаете, може да ги оставите и цели, но ще ви е по-трудно да ги запържите – ще стане, но по-бавно. В тиган с незалепващо дъно сипете олиото и сложете да се загрее на силен огън. Когато замирише наредете месото, с кожата надолу и похлупете с капак, за да не пръска. Нека не е напълно затворен, за да излиза парата – месото трябва добре да се запържи и да добие страхотна коричка. Намалете огъня до среден и оставете да се пържи. След известно време обърнете парчетата месо, да се запържат и от другата страна.
През това време включете фурната да загрява на 200° и си пригответе тестото: В купа разбийте яйцата с половината мляко и солта. Добавете брашното и разбъркайте добре, за да се получи гладко тесто, което разредете с останалото мляко. Тестото е малко по-гъсто от това за палачинки. Така го обясняват навсякъде.
Подправете с черният пипер и поръсете наситнения магданоз и люта чушка. Може да овкусите и с Вегета по желание. Месото трябва вече да е готово. Отстранете го от огъня. В тавичка сипете няколко лъжички мазнина от тигана, в който се е пържило пилешкото и я пъхнете във фурната да се сгорещи. Извадете тавичката и в горещата мазнина изсипете тестото, а върху него подредете парчетата месо. Пъхнете обратно във фурната и печете около половин час. Когато времето изтече, извадете и полейте със сос от разбитото яйце и сметаната, подправен с малко сол. Пъхнете ястието обратно във фурната, но го дигнете на горна скара, под реотана да се запече. Дори и да имате функция горно печене, пак ще е необходимо да доближите тавичката по близо до огъня. Целта е бързо да се запече и да получи златиста коричка, без да се подсушава допълнително основният слой тесто. Отнема 5-10 минутки. Извадете окончателно от фурната, охладете леко и веднага поднесете, топло със богата зелена салата. По време на печенето тестото се надува, но след като излезе от фурната, малко по-късно спада леко. Плюс това бързо стяга и това е причината да се сервира топло./dir.bg